Günter Grass: – Vi går som søvngjengere inn i en ny storkrig

10

Den store tyske forfatteren Günter Grass døde 13. april 2015. Rett før han døde ble han intervjuet av den spanske avisa El Paìs der han snakket om sine bekymringer for at menneskeheten går som søvngjengere inn i en ny storkrig.

The Guardian har gjengitt deler av intervjuet:

Germany’s Nobel-winning author Günter Grass said he feared humanity was “sleepwalking” into a world war in the last interview he gave before his death on Monday.

“We have on the one side Ukraine, whose situation is not improving; in Israel and Palestine things are getting worse; the disaster the Americans left in Iraq, the atrocities of Islamic State and the problem of Syria,” he told the Spanish newspaper El País in the interview published on Tuesday.

“There is war everywhere; we run the risk of committing the same mistakes as before; so without realising it we can get into a world war as if we were sleepwalking,” he added.

Men den britiske avisa gjengir ikke det Grass sa om kapitalismen:

Men kapitalismen er sjølødeleggende: alle disse irrasjonalle mengdene med penger som verden bruker har ingenting med den virkelige verden å gjøre. Denne irrasjonaliteten var ikke så tydelig i det tjuende århundre. Oscar ville ha vært en helt annen i dag, han måtte ha slåss mot helt andre motstandere og forholde seg til helt andre miljøer. Han kom fra en proletarisk og småborgerlig bakgrunn og måtte reagere utfra det. I dag ville han ha vært en datamaskinfreak, en hacker eller noe og vært nødt til å overvinne helt andre motstandere.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Søvngjengere eller ikke –
  vi er tross alt noen som går på denne veien
  og som ser hva vi har i vente – nemlig
  KAPITALISMENS SAMMENBRUDD.
  Noe vi ser fram til – men samtidig frykter.
  Det blir nok heller ikke noe Te- selskap.
  Det viktige nå blir vel å organisere oss –
  så godt det lar seg gjøre. Vi som fortsatt
  nekter å lukke øynene.

  • Bra Rigmor Nielsen. Selv er jeg 70 år, organisert kommunist fra 1964. Nå partiløs. Men det må vel være yngre personer som ser nødvendigheten av å bygge en kapitalismekritisk rørsle. Rødt, mange SVer og partiløse må ta på seg dette arbeidet. En gang må vel også Norge få til et oppegående Sosialistisk alternativ.

 2. Vår fremtid består sannsynligvis av to alternativer:

  A) En atomkrig.

  B) Atomkrig avverges med økonomisk sammenbrudd. Men dette betyr ikke nødvendigvis at trusselen fra radioaktivt avfall avverges:

  “The problem is if the spent fuel gets too close, they will produce a fission reaction and explode with a force much larger than any fission bomb given the total amount of fuel on the site. All the fuel in all the reactors and all the storage pools at this site (1760 tons of Uranium per slide #4) would be consumed in such a mega-explosion.

  In comparison, Fat Man and Little Boy weapons dropped on Hiroshima and Nagasaki contained less than a hundred pounds each of fissile material – See more at: http://www.dcbureau.org/20110314781/natural-resources-news-service/fission-criticality-in-cooling-ponds-threaten-explosion-at-fukushima.html

  A typical 1 GWe PWR core contains about 80 t fuels. Each year about one third of the core fuel is discharged into the pool. A pool with 15 year storage capacity will hold about 400 t spent fuel.

  To estimate the Cs-137 inventory in the pool, for example, we assume the Cs137 inventory at shutdown is about 0.1 MCi/tU with a burn-up of 50,000 MWt-day/tU, thus the pool with 400 t of ten year old SNF would hold about 33 MCi Cs-137. [7]

  Assuming a 50-100% Cs137 release during a spent fuel fire, [8] the consequence of the Cs-137 exceed those of the Chernobyl accident 8-17 times (2MCi release from Chernobyl). Based on the wedge model, the contaminated land areas can be estimated. [9] For example, for a scenario of a 50% Cs-137 release from a 400 t SNF pool, about 95,000 km² (as far as 1,350 km) would be contaminated above 15 Ci/km² (as compared to 10,000 km² contaminated area above 15 Ci/km² at Chernobyl).

  http://belfercenter.hks.harvard.edu/publication/364/radiological_terrorism.html

  We have thousands of these ponds around the world. It really does not matter if we had 1 or 100,000 more spent fuel rods to the ponds.

  Because when the existing storage systems fail when we collapse back to a primitive state, we are all dead.

  Now you have you answers at to a) why the PTB are doing everything possible to kick the can and b) the PTB are doing absolutely nothing to prepare for economic collapse.”

  http://ourfiniteworld.com/2015/04/15/putting-the-real-story-of-energy-and-the-economy-together/#comment-55844

  Vi bør derfor prioritere:

  A) En sikring av alt atomavfall, avvikling av all kjernekraft og en trygg destruksjon av alle atomstridshoder.

  B) Akseptere kapitalismens falitt og de planetariske grenser, og omstille oss til en lavteknologisk fremtid på i beste fall tidlig 1800-talls levestandard.

  Gail Tverberg mener at «peak finance» ble nådd i 2014: http://ourfiniteworld.com/2015/04/15/putting-the-real-story-of-energy-and-the-economy-together/

  «At some point, debt levels stop rising as fast as they have in the past (because of a lack of growth in purchasing power because of diminishing returns in investment), and the whole system tends to fall toward collapse. We seem to have reached this point in the middle of 2014.»

  «We are now in the period when many people still believe everything is going well. Oil prices and other commodity prices are low—what is “not to like”? The answer is that the system is not at all sustainable—profits of oil companies and other commodity businesses are down, just as wages of common workers in developed countries are down in inflation-adjusted terms. Companies are cutting back in investment in oil production. Soon oil production will drop. With lower oil supply, the economy will face huge challenges.»

  Dette betyr at veksten er slutt, og med det kapitalismens død. Alt ettersom kan vi nok feire eller sørge over kapitalismens død. Det er vel ingen som helt vet når kapitalismen ble født, men dens død ser nå ut til å kunne fastsettes til det herrens år 2014.

  Vi bør derfor begynne å tenke på hva vi skal skrive på gravsteinen.

  «Her hviler Kapitalismen. Takk for festen og mye moro! Dessverre var det ingen som klarte å betale regninga. Sorry, etterkommere!»

  • Takk for festen og mye moro! 100% sant.. 🙂 Men man kan jo prøve og kræsjlanda litt mindre kanskje. Kan bli mye mer problemer om man ikke prøver litt….

 3. Ja – du har noe der – ABC. Det skulle ikke forundre meg om KAPITALISMENS
  forkjempere allerede før dens sammenbrudd har tenkt ut morgendagens
  modell. Det viktigste for oss er at vi ikke blander sammen KAPITALISMENS
  SAMMENBRUDD med dens UNDERGANG.

 4. «morgendagens modell» er kanskje en på svenska «tjänstemannadiktaur som dessutom sedan tidigare befriats från sitt tjänstemannaansvar» delvis.

  http://newsvoice.se/2015/04/14/svenskt-rattsvasende-vanliga-manniskor-ar-bara-bonder-i-ett-schackparti-hilda-ida-och-ruben-styr-allt/

  Er nok lurt å bygge opp egne media plattformer og kommunisere med publikum og tjene penger hvilket skaper uberoende uten gate keepers raskt som f….

  Som noen sa.. «Mange med mye penger har mye og miste og kan dermed legge mye på at ikke miste mye»… Vi risikerer en av demokratisering kanskje når «the shit hits the fan» om man ikke gjør noe. 🙂

 5. Og Russland er interessert i Norge kanskje, dvs de vil ha vårt gull og tilganger som olje dvs se Svalbard. Det som får meg at vare litt urolig er det at eksempelvis venstre mennesker er blindt lojale mot Russland i ulike sammenheng. Jeg mener at Russland er langt fra demokrati eller kommunister, det er en samling av gangster folk. Har de minste mulighet er Norge om litt Tibet 2. Dvs at det er et gigant mistak å stole på Russland. Er USA mye bedre? Nei men det er litt demokrati eller plutokrati der noe som er bedre enn Russland for Norge. Og vi har en historia med USA der vi har betalt for beskydd i mange år. Vi går inn i en tid med krig nå kanskje når globale maktbalanser endres. Har vi ikke beskyttelse av USA og NATO så kan vi bli en del av Russland kanskje. Har vi råd og sjanse på det? Og selv er jeg for øvrig venstre om venstre mange ganger 🙂

 6. Du gjengir heller ikke alt Grass sa om kapitalismen. Før sitatet om kapitalismen sier han dette: «Den eneste som gjenstår av disse ideologiene [fra 1900-tallet] er kapitalismen, og kapitalismen er i stand til å forandre seg». Grass var sosialdemokrat og avviste ikke kapitalismen tvert, men kritiserte den retninga den har tatt.

  Når du skriver at Grass mente kapitalisme «er sjølødeleggende», er det en tendensiøs og feilaktig oversettelse. I den spanske artikkelen står det «está autodestruyéndose», som må oversettes med «holder på å ødelegge seg sjøl». Det går ikke å tolke det som at han mente at kapitalismen er gunnleggende sjølødeleggende, som oversettelsen din må tolkes som, men at den retninga den har tatt gjør at den ødelegger seg sjøl.

  Han har et veldig godt poeng med det. Den destruktive ekstremkapitalismen med finansakrobater og de enorme økonomiske forskjellene som vi har fått de siste tiåra kan ikke bare puttes i samme sekk som alle andre former for kapitalisme, men må ses på som et eget fenomen med egne forklaringsmodeller.

 7. Marx er ikke helt på viddene i sin analyse av kapitalismen og den utvikling. Marx forsto helt klart at kapitalismen var meget fleksibel. Var i sitt vesen revolusjonært, Alltid villig til forandring/utvikling. Marx viste til at i en høyt utviklet kapitalisme er det finanskapitalen som vil dominere kapitalismen globalt. Ser vi det i dag? Men det grunnleggende i alle kapitalistiske samfunn i går, i dag og i morgen er at den hele tiden må akkumulere kapital. Klarer systemet ikke det kommer selve kapitalismen i en global alvorlig økonomisk situasjon. Ser vi det i dag?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.