Günter Grass: – Vi går som søvngjengere inn i en ny storkrig

0

Den store tyske forfatteren Günter Grass døde 13. april 2015. Rett før han døde ble han intervjuet av den spanske avisa El Paìs der han snakket om sine bekymringer for at menneskeheten går som søvngjengere inn i en ny storkrig.

The Guardian har gjengitt deler av intervjuet:

Germany’s Nobel-winning author Günter Grass said he feared humanity was “sleepwalking” into a world war in the last interview he gave before his death on Monday.

“We have on the one side Ukraine, whose situation is not improving; in Israel and Palestine things are getting worse; the disaster the Americans left in Iraq, the atrocities of Islamic State and the problem of Syria,” he told the Spanish newspaper El País in the interview published on Tuesday.

“There is war everywhere; we run the risk of committing the same mistakes as before; so without realising it we can get into a world war as if we were sleepwalking,” he added.

Men den britiske avisa gjengir ikke det Grass sa om kapitalismen:

Men kapitalismen er sjølødeleggende: alle disse irrasjonalle mengdene med penger som verden bruker har ingenting med den virkelige verden å gjøre. Denne irrasjonaliteten var ikke så tydelig i det tjuende århundre. Oscar ville ha vært en helt annen i dag, han måtte ha slåss mot helt andre motstandere og forholde seg til helt andre miljøer. Han kom fra en proletarisk og småborgerlig bakgrunn og måtte reagere utfra det. I dag ville han ha vært en datamaskinfreak, en hacker eller noe og vært nødt til å overvinne helt andre motstandere.

 

 

 

Forrige artikkelHillary Clintons bombefeminisme
Neste artikkelFolkemord, fascisme og førerkult i Ukraina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).