Günter Grass: – Vi går som søvngjengere inn i en ny storkrig

0

Den store tyske forfatteren Günter Grass døde 13. april 2015. Rett før han døde ble han intervjuet av den spanske avisa El Paìs der han snakket om sine bekymringer for at menneskeheten går som søvngjengere inn i en ny storkrig.

The Guardian har gjengitt deler av intervjuet:

Germany’s Nobel-winning author Günter Grass said he feared humanity was “sleepwalking” into a world war in the last interview he gave before his death on Monday.

“We have on the one side Ukraine, whose situation is not improving; in Israel and Palestine things are getting worse; the disaster the Americans left in Iraq, the atrocities of Islamic State and the problem of Syria,” he told the Spanish newspaper El País in the interview published on Tuesday.

“There is war everywhere; we run the risk of committing the same mistakes as before; so without realising it we can get into a world war as if we were sleepwalking,” he added.

Men den britiske avisa gjengir ikke det Grass sa om kapitalismen:

Men kapitalismen er sjølødeleggende: alle disse irrasjonalle mengdene med penger som verden bruker har ingenting med den virkelige verden å gjøre. Denne irrasjonaliteten var ikke så tydelig i det tjuende århundre. Oscar ville ha vært en helt annen i dag, han måtte ha slåss mot helt andre motstandere og forholde seg til helt andre miljøer. Han kom fra en proletarisk og småborgerlig bakgrunn og måtte reagere utfra det. I dag ville han ha vært en datamaskinfreak, en hacker eller noe og vært nødt til å overvinne helt andre motstandere.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.