Renzi i Moskva: Strategisk samarbeid mellom Italia og Russland

0

Den italienske statsministeren Matteo Renzi har ikke latt den nye kalde krigen avspore forholdet mellom Russland og Italia fullstendig. 5. mars 2015 møtte han Vladimir Putin i Moskva og diskuterte fortsatt strategisk samarbeid mellom de to landa. Det er Corriere della Sera som melder dette.

De to lederne var enige om å samarbeide om energi, industri, romfart og atomenergi. I følge Putin var det «ikke et område der de ikke vil samarbeide». Samarbeidet mellom Italia og Russland har lange tradisjoner, også under den forrrige kalde krigen. Italienske FIAT bygde for eksempel en bilfabrikk i byen Tolyatti, oppkalt etter den italienske kommunistlederen Palmiro Togliatti.

Matteo Renzi tok opp krisa i Libya, som for Italia er en svært reell krise, som han sa. Den islamske staten i Libya har som kjent truet med aksjoner mot Italia fra Libya. Renzi la vekt på at Italia har bruk for samarbeid med Russland i kampen mot denne trusselen, også i FNs sikkerhetsråd. Han brukte også anledningen til å invitere Putin til å besøke verdensutstillingen EXPO i Milano 10. juni.

En tredel av Italias gassbehov dekkes gjennom import fra Russland. Verdien av handelen mellom Italia og Russland var i 2013 på 31 milliarder €. For et Italia i stagnasjon og krise er ikke det noe man ønsker å ta lett på. Italia trenger samarbeidet med Russland, og Renzis besøk understreker at han ikke tenker å la krigspartiet i Washington ødelegge det.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStreiken i Norwegian og krisa i sivil luftfart
Neste artikkelVatikanet tar trusselen fra IS alvorlig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).