USAs tidligere ambassadør i Sovjetunionen: Det var neppe Putin som sto bak drapet

4

USAs tidligere ambassadør i Sovjetunionen, James F. Matlock har skrevet en artikkel om  drapet på Boris Nemtsov som går stikk imot gruppetenkninga i Washington og Vesten forøvrig. Matlock formidler en analyse han har mottatt fra en av sine kilder i Russland, og den er vel verdt å lese.

I do not think Putin was behind this. The reason is that a murder in the center of Moscow literally at the walls of the Kremlin discredits him and the security apparatus. The Kremlin Walls and the Bekhlimishevskaya Tower frame the scene with St. Basil’s to the right. It is simply difficult to imagine a location that could include more symbols of the Russian state. It looks like a frame up. I can’t help remembering how in the 1990′s, one way to get an adversary to capitulate in a fight over a company was to show him his security had been breached. (This is one of the reasons that Yanukovich fled when he did–because he could no longer count on the loyalty of the people providing physical protection.) This may be unfair. After all, road and pedestrian traffic are not checked in the area. Everything is filmed and there are certainly many police nearby, but no one is going to stop you if you bring arms into the area and try to murder someone. How would they know? So it may be unfair, but that’s the way it’s going to be perceived–as a highly symbolic breach of security. It’s hard for me to imagine that there won’t be personnel changes over this.

Les resten av artikkelen her: Is Nemtsov’s Murder a Replay of Kirov’s?

Les også Et mord i Moskva

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Det er nok heller noen som vil samle sammen folk til tog og protest. Bruke folks indignasjon og frustrasjon. Indre uro.
    Dette er en vanlig fremgangsmåte fra disse bakmennene i USA/Israel.
    Med media i lomma er det enkelt å lage oppslag som plasserer skyld uten å si noe.

  2. «Boris Nemtsov var guvernör i Nizjnij Novgorodregionen 1991–1997 och vice premiärminister under Boris Jeltsin mellan åren 1997 och 1998 och beskrevs då som en tänkbar efterträdare till Boris Jeltsin. Men när Vladimir Putin kom till makten 1999 blev Nemtsov i stället en stark kritiker till honom och tog fram en rad uppgifter som handlade om korruption bland Putins inre cirkel.

    Vid sin död var han en av ledarna bakom Solidaritet och Partiet för folkets frihet.» rapporterar DN.

  3. Det kan selvsagt ikke utelukkes at det er Putin som står bak, men, som henvist, det er andre muligheter som er minst like sannsynlige. Putin ville uansett bare hatt noe å hente på drapet dersom: 1. Nemtsov var en reell politisk trussel og 2. Putin ville kunne komma unna med det. På overflaten kan det virke som om ingen av disse kriteriene er oppfylt. Jeg vil si at dette på enkelte områder minner om drapet på Politkovskaya. Her var det heller ikke statsapparatet som sådan som sto bak, men andre mektige, kriminelle, elementer som så seg truet at henne. Det kan være det samme med Nemtsov.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.