Hellas og Kina vil ha tettere samarbeid

2
Havna i Pireus

Noe av det første den nyvalgte greske regjeringa gjorde var å signalisere at den ville stoppe det kinesiske selskapet COSCOs kontrakt om å kjøpe deler av havneanleggene i Pireus. Dette skapte en kortvarig turbulens mellom Hellas og Kina.

Denne uroen er tydeligvis over. Finansminister Yanis Varoufakis fra Syriza sa 27.2.2015 at Hellas ville oppmuntre til den typen langvarige investeringer som det den kinesiske shippinggiganten står for. Det er COSCOs datterselskap Piraeus Container Terminal (PCT) som driver den delen av havna som kineserne har en 35-års leiekontrakt på. De har økt antall enheter fraktet over havna fra 685.000 i 2010 til 2,99 millioner i 2014 og har gjort avtaler med store internasjonale selskaper som Hewlett-Packard og ZTE.

En vekst på 336% er ikke hverdagskost i Hellas, og Varoufakis var da også full av lovord da han besøkte havna.

Det er et oppsiktsvekkende resultat og dette landet, som til de grader sulter og tørster etter investeringer kan bare uttrykke vår takknemlighet over våre to gamle kulturers evne til å samarbeide til felles nytte.

Da han ble spurt om COSCO ville få lov til å utvide sin virksomhet i havna, svarte Varoufakis at regjeringa ville «jobbe raskt for å skape et rammeverk for et langsiktig profitabelt samarbeid.» Det høres veldig ut som et ja.

17. februar var den kinesiske marinen på besøk i Hellas og utførte en liten marineøvelse med sine greske kolleger. Den nye greske regjeringa har tidligere sendt ut varsler om at dersom det skulle skjære seg helt med samarbeidet mellom Hellas og resten av eurosonen, vil man vurdere å vende seg til Russland eller Kina for å søke støtte der.

Rett før jul 2014 har statsminister Li Keqiang undertegnet en serie med avtaler med Balkan-landa som til sammen tegner bildet av et svært omfattende samarbeid. Helt sentralt i denne planen står prosjektet for en ny høyhastighetsjernbane fra Pireus i Hellas via Skopje i Makedonia og Beograd i Serbia til Budapest i Ungarn. Det er all grunn til å tro at denne banen er tenkt videreført til Kinas største europeiske marked, Tyskland, sjøl om det foreløpig ikke står i klartekst. Som en del av dette skal havna i Pireus, som Kina har leid for 35 år, skal bygges ut til å bli Europas 5. største havn, som skal ta i mot kinesiske varer som kommer på skip gjennom Suez-kanalen.

Jeg har litt vanskelig med å forestille meg at Syriza vil sette en stopper for disse planene.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. En nasjon, f.eks. Hellas, trenger jo ikke hverken verdensvaluta eller verden for å greie seg selv. så lenge det har grødejord, sol (energi) og grødejord nok til å fø egen befolkning.
  Men det kan få variasjon og kanskje enda mer effektiv produksjon, ved samarbeid med andre frie nasjoner.
  Kina ser ut til (foreløpig?) å se at det er arbeidskraft, hoder og hender, som skaper velstand. Og bruker vestens pengesystem for å kjøpe teknologi fra vesten, for å effektivisere arbeidskreftene. Langsomt mot velstand for nasjonens egne innbyggere.
  Slik sett er ofrene fra Opiumskrigene ikke helt bortkastet. Kina har lært vestlig kultur & «sølvdollar-system»og bruker samme verktøy tilbake. Med en viktig forskjell; de går ikke til krig mot nasjoner når de ikke får gjøre som de vil med. Tvert i mot, de opptrer som demper på vestens krigs-psykose.
  Lovende.
  Så får vi håpe på at de «smarte» ( «ekstra intelligente» , som du mente en gang i et innlegg her, Holmboe.) ikke får foten innenfor i den kinesiske administrasjonen og kulturen.
  Så får vi ønske oss at Norge, og flere nasjoner, etterhvert skjønner at penger kun er byttemidler uten egenverdi. Og at det alltid er bruk av hoder og hender som skaper en nasjons velstand. Og at de som kontrollerer verdensvalutaens rentebaserte slavesystem dermed mister sitt grep.
  Vi trenger ikke militæroppbygging for å vende oss mot lyset. Skjønt et visst forsvar må vi visst ha for å forsvare oss mot de som er redd for ekspansjonen på vei mot En verden/en leder. Når disse ser at de mister sin styringsmakt.
  Men først og fremst trenger vi å se forskjell på fantasi og virkelighet.

  *La barnet selv vokse fra sine dukker, og tramp ikke på barnets symboler uten at barnet er blitt så stort at det ikke lenger sømmer seg å leke med dukker. Da må du hjelpe barnet til å passere kløften — dvs. overgangen til våken tilstand…….
  …Men når hele menneskeheten passerer kløften og «våkner», og Frelseren ( dvs. virkeligheten og det selvvirksomme) kommer ut av skyen og vi selv kommer ut av tåken, og sløret faller for alle livets gåter og problemer, så vil vi alle bli meget behagelig overrasket. For det viser seg alltid at «virkeligheten er tusen ganger skjønnere enn alle tapte illusjoner til sammen», som Edvard Grieg pleide å si det.»
  http://www.samfunnsliv.no/kunst-17.htm

  • Rettelse:

   ..så lenge det har ARBEIDSKREFTER ( «arbeidsledige»), sol (energi) og grødejord nok til å fø egen befolkning.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.