Ukraina: Høyreekstremistene vil sabotere fredsforsøk

0
Oleh Tyahnybok, Svoboda

De svært ytterliggående høyreekstremistene i Ukraina har gjort det klart at de ikke respekterer våpenhvileavtalen fra Minsk og at de ønsker å sabotere ethvert forsøk på å skape fred. Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver:

De høyreekstreme partiene og militsene i Ukraina er åpenbart utenfor enhver kontroll. De støtter verken våpenhvileavtalen fra Minsk eller forsøk på en diplomatisk løsning av Ukraina-konflikten.

Lederen for det høyreekstreme partiet Svoboda, Oleh Tjahnibok, sier i et TV-intervju at Russland er eneansvarlig for konflikten i Ukraina og at «Putin har viklet europeiske ledere rundt fingeren». Han sier at Russland bare kan bekjempes militært og at Øst-Ukraina og Krim «må frigjøres fullstendig». Men det er ikke nok. I følge den ukrainske fascistlederen må Russland deles opp i 30–40 små stater.

Lederen for fascistpartiet Pravij Sektor, Dmitro Jarosj, som ble så vennlig og koselig intervjuet av Hans-Wilhelm Steinfeld, er av samme oppfatning. Han ser på tilbaketrekkinga fra Debaltsevo og de militære tilbakeslagene på østfronten som uttryk for et «forræderi i det ukrainske offiserskorpset».

Pravij sektor og andre fascistgruper har som kjent opprettet sin egen «generalstab», som vil operere uavhengig av Ukrains militære og politiske ledelse, og som ikke vil respektere noen fredsavtale.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKina: – USA opptrer med barnslig paranoia
Neste artikkelNASA-forsker: – California har bare vann ett år til, vil dere rasjonere nå?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).