Kina: – USA opptrer med barnslig paranoia

0

I 2014 lanserte Kina den nye Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Den vil høyst sannsynlig utfordre både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, så USA har allerede kommet med sure kommentarer til den.

Bedre ble det ikke da Storbritannia som første større vestlige land meldte sin interesse for å være med i den Beijing-baserte banken. Telegrambyrået Xinhua skriver:

Britain’s announcement, however, received a frosty reception from Washington, which raised concerns about whether the AIIB would have sufficiently high standards on governance, and environmental and social safeguards.

Beijing oppfatter tydeligvis dette som en fornærmelse, men det spørs om ikke britene har enda større grunn til det, siden USA åpenbart ikke tror at Storbritannia har evne til å vurdere bankens standarder på egen hånd.

Xinhuas egen kommentar svinger det av. For en gangs skyld tar kineserne av seg hanskene og klinker til med en frisk en:

The response of the U.S. government exhibited nothing but a childish paranoia towards China, which, however, is not quite surprising, as Washington has indulged itself in that distrusting mind-set for years.

Kineserne minner om at USA heller ikke har vært noe positivt til Kinas store initiativer til Den nye silkeveien økonomiske sone eller Den maritime silkeveien.

Det er jo ikke så veldig forbløffende, da, siden både utviklingsbanken og silkeveiprosjektene er svært tydelige tegn på at USAs hegemoni er på hell. Supermakter blir gretne av sånt.

Vi kan føye til at Kina er i samtaler med Det internasjonale pengefondet om å få yuan renminbi inn som reservevaluta i den «kurven» av valutaer som har denne statusen i dag, nemlig dollar, euro, yen og pund. En skal ikke være for sikker på at dette høster applaus i Washington heller.

Kina er også i ferd med å etablere China International Payments System (CIPS), som vil være på plass innen utløpet av 2015. Washington Post skriver at dette betyr at USAs langvarige økonomiske dominans står i fare.

Det er nok fare for at det kan komme mer «barnslig paranoia» av sånt, Xinhua.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTyskland mot Hellas
Neste artikkelUkraina: Høyreekstremistene vil sabotere fredsforsøk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).