UK: De rike 64% rikere, de fattige 57% fattigere siden 2005

0

Enda en gang er gapet mellom de fattige og de rike i Storbritannia blitt større. Den økonomiske krisa har ikke rammet de rike – de er bare blitt rikere på den. Det er, som alltid, de fattige som har fått svi. Det er som Leonard Cohen synger:

Everybody knows the fight was fixed
The poor stay poor, the rich get rich
That’s how it goes
Everybody knows

The Independent skriver:

The gap between richest and poorest has dramatically widened in the past decade as wealthy households paid off their debts and piled up savings following the financial crisis, a report warns today.
By contrast, the worst-off families are far less financially secure than before the recession triggered by the near- collapse of several major banks. They have an average of less than a week’s pay set aside and are more often in the red.

… the average wealth of the best-off one-fifth of families rose by 64 per cent between 2005 and 2012-13  …

… the poorest 20 per cent are less financially secure than they were in 2005, with their net wealth falling by 57 per cent and levels of debt and use of overdrafts increasing.

Les hele artikkelen her.

Den undersøkelsen som oppslaget bygger på er publisert av Social Market Foundation og finnes her. Undersøkelsen viser også at folk mellom 26 og 35 år kommer spesielt dårlig ut.

Det som ikke kommer fram av denne undersøkelsen er at det er de superrike, de 0,01% som stikker av med aller mest. Sunday Times Rich List viste i 2014 at tallet på pundmilliardærer var økt fra 30 til 88 siden 2004, og at deres samlede formue var økt fra £65 milliarder til mer enn £245 milliarder, altså en økning på 277%.

Dette er naturligvis ikke noen naturkatastrofe. Det er ikke bare noe som skjer av seg sjøl. Den innsikten som ligger i strofen fra Leonard Cohen gjelder fullt og helt: the fight is fixed. De rike (og deres politiske lakeier) har rigget systemet slik at det alltid slår ut til de rikes fordel. That’s how it goes!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA står overfor veiskille i Syria
Neste artikkelKrigshisserne: USA sender 3000 soldater til Baltikum
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).