Isen i Antarktis smelter fortere enn antatt

0
A combination of data from ESA’s GOCE mission and NASA’s Grace satellites shows the 'vertical gravity gradient change'. (Credit: DGFI/Planetary Visions/ESA)

Innlandsisen i Antarktis inneholder 61% av alt ferskvann på jorda, og dersom den skulle smelte helt ville det bety en økning av havnivået på 70 meter. Det har kommet motstridende meldinger om hvorvidt isen nå smelter eller øker, men de nyeste målingene viser at isen i Vest-Antarktis har smeltet så mye de siste tre årene at gravitasjonen over kontinentet er merkbart endret. Det er satellittdata fra romforskningsorganisasjonen ESA som viser dette. 

A combination of data from ESA’s GOCE mission and NASA’s Grace satellites shows the 'vertical gravity gradient change'. (Credit: DGFI/Planetary Visions/ESA)
A combination of data from ESA’s GOCE mission and NASA’s Grace satellites shows the ‘vertical gravity gradient change’. (Credit: DGFI/Planetary Visions/ESA)

Raskeste smelting

I august 2014 presentert det tyske Alfred Wegener Institute data som viser at de to største innlandsisene i verden, Grønland og Antarktis, smelter fortere enn noen gang så lenge det har vært foretatt målinger. De benyttet seg av satellittdata fra Den europeiske romforskningsorganisasjonen ESA, CryoSat-2, for å foreta målingene.

Volumtapet på Grønland er fordoblet siden 2000 forklarte AWI-glaciologen og medforfatter av rapporten prof. dr. Angelika Humbert. Tapet av det vest-antarktisket isdekket har i løpet av samme tid økt med en faktor på tre. Tilsammen minker de to innlandsisene med 500 kubikkilometer i året. Det er det raskeste tapet som er registrert i de 20 årene vi har hldt på med satellittmålinger.

Da hun ble intervjuet av BBC sa hun:

De to innlandsisenes bidrag til havstigningen er fordoblet siden 2009. For oss er dette et utrolig tall.

Gruppa har også registrert økning av isen enkelte steder, slik som etter en periode med sterke snøfall i Dronning Maud Land, men dette kompenserer på ingen måte for avsmeltingen.

Huffington Post skriver:

Den raskeste smeltingen ble registrert ved Jakobshavnbreen på Grønland og Pine Island-breen i Vest-Antarktika. … I fjor løsnet det en bre på to ganger Detroits størrelse ved Pine Island.

Endret jordgravitasjon

Satellittmålinger viser at smeltinga i Vest-Antraktika har ført til målbar reduksjon i gravitasjonen i området, i følge en studie som ble publisert i Geophysical Research Letters.

Dataene stammer fra ESAs Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE), og NASAs GRACE-satellitt. Endringene i gravitasjonen på grunn av nedsmelting er registrert mellom 2009 og 2012.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.