EU-kommisjonen: – Forlat Facebook hvis du ikke vil bli spionert på

0

EU-kommisjonen advarer innbyggerne i EU om at dersom de ønsker å holde sin privat informasjon unna USAs hemmelige tjenester bør de forlate Facebook. Kommentaren kom fra EU-kommisjonens advokat Bernhard Schima i en sak som handler om datasikkerhet etter Edward Snowdens avsløringer. Det er The Guardian som skriver dette.

The case, dubbed “the Facebook data privacy case”, concerns the current Safe Harbour framework, which covers the transmission of EU citizens’ data across the Atlantic to the US. Without the framework, it is against EU law to transmit private data outside of the EU. The case collects complaints lodged against Apple, Facebook, Microsoft, Microsoft-owned Skype and Yahoo.

Schrems maintains that companies operating inside the EU should not be allowed to transfer data to the US under Safe Harbour protections – which state that US data protection rules are adequate if information is passed by companies on a “self-certify” basis – because the US no longer qualifies for such a status.

The case argues that the US government’s Prism data collection programme, revealed by Edward Snowden in the NSA files, which sees EU citizens’ data held by US companies passed on to US intelligence agencies, breaches the EU’s Data Protection Directive “adequacy” standard for privacy protection, meaning that the Safe Harbour framework no longer applies.

I en artikkel i juli i fjor skrev jeg:

All vår private og profesjonelle elektroniske kommunikasjon blir i prinsippet overvåket av USAs National Security Agency (NSA). Etterretningstjenesten har tilgang til serverne til Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL og Apple. Det var varsleren Edward Snowden som avslørte dette, og de strengt hemmelige dokumentene viser tydelig hvordan overvåkinga foregår. Selskapene benekter naturligvis enhver kjennskap til dette. Men dementiene er lite overbevisende. Dette er kjent stoff nå.

Nå er dette altså også bekreftet av EU-kommisjonen. Men er jeg ikke da dum som bruker Facebook? Jo, kanskje, men jeg ser det som en overgang. Vi som kjemper mot NSA og kompani bør bygge nettverk som ikke er i lomma deres og som vi sjøl kontrollerer så langt det lar seg gjøre. Men for å gjøre det må vi være mange nok og vi må utvikle systemer som er reelle alternativer. Elitens papegøyer kaller deg gjerne «konspirasjonsteoretiker» hvis du sier at Facebook, Twitter og liknende er kontrollert av CIA og NSA. Nå må de føye EU-kommisjonen på liata over «konspirasjonsteortikere.

Les: Opp alle Facebooks laboratorierotter!

 

Forrige artikkelHva vil Dumaen svare Kongressen?
Neste artikkelMoody’s blues om Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).