De rikeste blir enda rikere, mens fattigdom og arbeidsløshet øker

12

Den samlede formuen til verdens dollarmilliardærer nådde et nytt toppunkt i 2015 med 7.050 milliarder dollar, i følge den siste oversikten fra Forbes. Det er et rekordstort antall, nemlig 1826 dollarmilliardærer med en gjennomsnittelig formue på 3,8 milliarder dollar. Den samlede formuen deres er 10% mer enn i 2014, da totalen var 6.400 milliarder dollar. Antall superrikinger er økt med 11%. I sin kommentar bemerker Forbes at det er en slående kontrast mellom en verden i økonomisk krise og den voldsomme økninga i formuene til de superrike. Eller kanskje det er en viss sammenheng?

 

 

KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

 1. Dette begynte å skje likeetter slutten av 1. verdens krig. Og det skjer mens verden sover eller blir distrahert av fotball og dumme serier på TV …Man får det man finner seg i !

 2. Robert Reich har svaret:
  To see the vicious cycle we’re in, connect these 10 dots:
  1. Almost all the gains from economic growth have been going to the very top. As a result…
  2. America’s vast middle class doesn’t have the purchasing power to keep the economy moving forward, without going deep into debt. As a result…
  3. The debt bubble that burst in 2008 has been followed by an anemic recovery that’s still not reaching most Americans. Which has contributed to …
  4. More intense competition by average Americans over smaller slices of a shrinking pie. Which has meant that …
  5. Rather than join together we’re divided and polarized. Native-born Americans are threatened by new immigrants; private-sector workers are resentful of public employees; non-unionized workers are competing with unionized; the working-class is pitted against the poor. Which has led to …
  6. A meaner, nastier, and more cynical politics in which little or nothing gets done for average working people. Meanwhile, as income and wealth have risen to the top …
  7. Political power has also moved to the top in the form of massive campaign contributions and swarms of lobbyists. As a result …
  8. The very rich pay half the tax rates they paid 35 years ago; effective corporate taxes are far lower; labor protections have been trampled and unions slammed. As a result …
  9. Safety nets have been slashed and public investments in education and infrastructure have been cut. And workers no longer get a fair share of corporate profits. Which has meant …
  10. Back to #1 through #9, above.
  So how do we reverse this vicious cycle?

  • The thing is that we don’t like the system and want it gone, but we keep staying in it and – even worse – we keep feeding it. The only way to get rid of a system we no longer want is to turn one’s back on it and stop feeding it. It will die all by itself. Fighting a system is recognizing that it exists. Turning one’s back on it is the opposite.

 3. «The advantage of tipping most of the wealth toward the very rich is that they tend to spend very little of it. If it all were taxed away, and distributed to the poor, they would try to actually spend the wealth. The catch is that this wouldn’t actually result in the huge amount of goods needed to fill the needs of the less wealthy. There isn’t enough oil being extracted to build all of the cars and houses that the new-found wealth would buy (plus pay the wages of all of the people needed to build these things).

  I am not a student of thermodynamics, but intuitively what you say this makes sense to me. These presentations are at this point are still in draft form, and the “Overview of the Networked Economy” in particular is short, so could be added to. The thermodynamics behind this change in wealth distribution would be an interesting addition.» – Gail Tverberg

  http://ourfiniteworld.com/2015/02/25/role-of-wages-of-the-common-worker-in-oil-prices-collapse/#comment-54173

 4. Og dette skjedde i Norge, under Arbeiderpartiets styre, det fortsatte under de borgelie ledet av Bondevik. Det fortsatte videre i 8 år med rød/grønt styre, og det fortsetter nå under de blå/blå.
  Forskjellene øker, også i Norge, og vi må erkjenne at dagens politikere ikke gjør noe med det.

  Det vi snakker om er at vi, den norske borger, synes å mene det er ok med at de rikeste får mer, middelklassen mindre og de virkelige dårlige stilte i Norge, de får minst.

  Vi må endre politikken vesentlig og da er regelen slik at de politikere som skapte problemet, de er lite egnet til å løse de problemer de selv har skapt.

  Så Pål – hva er så løsningen?

  • Endre politikk? Det er mange som ennå ikke har skjønt at Norge ikke styres av politikere og har ingen egen politikk. Det er tydelig når man legger merke til at, uansett hvem som tilsynelatende sitter ved makta, så blir det nøyaktig samme «politikk» og resultater som før. Du har skrevet det sjøl i ditt første avsnitt. Jeg skjønner ikke at du ikke går videre i din tenkning …

   Norge, som de fleste andre land bortsett fra Russland, Kina og noen få andre, styres fra kulissene av helt andre makter. Politikerne er kun marionetter Det er på tide å åpne øynene og slutte å tro at man fremdeles leve i et demokrati.

 5. Jeg kan ikke svare for Pål, men ut fra Tverbergs kommentar er det ikke noen vits i å dele de rikes «velstand», da disse er fiktive verdier.

  Hva jeg mener vi bør gjøre er å nulle ut dagens pengesystem, for deretter å beregne tilgjengelige økosystemtjenester, for så å fordele disse økosystemtjenestene jevnest mulig gjennom en demokratisk verdi.

  Kanskje må vi alle da ned på de fattigstes forbruk i dag, men så lenge det blir likt for alle kan dette bli riktig bra. Det er mye annet man kan fylle livet med enn forbruk. Det bør da også gi en egen tilfredsstillelse å vite at man lever i balanse med økosystemtjenestene.

 6. «Secular stagnation? That’s the concept, unmentionable until recently, that the global economy could stumble into a rut of slow, no, or negative growth, and stay there for years. There are still plenty of economists who insist that this can’t happen, which is rather funny, really, when you consider that this has basically been the state of the global economy since 2009. (My back-of-the-envelope calculations suggest, in fact, that if you subtract the hallucinatory paper wealth manufactured by derivatives and similar forms of financial gamesmanship from the world’s GDP, the production of nonfinancial goods and services worldwide has actually been declining since before the 2008 housing crash.)»

  http://thearchdruidreport.blogspot.no/2015/03/peak-meaninglessness.html

  Dette er altså en del av forklaringen, de rike blir rikere på papiret, mens verden stadig produserer færre virkelige verdier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.