Boko Haram, Libya og Den islamske staten i Afrika

11
Den islamske staten og allierte jihadistgrupper i Midtøsten og Nord-Afrika i 2015.

Den islamistiske bevegelsen Boko Haram i Nigeria har erklært sin lojalitet til Den islamske staten. Det skal være bevegelsens leder Abu Bakr Shekau som står bak denne lojalitetserklæringa. Den kommer samtidig med meldinger om at Den islamske staten er i ferd med å sikre seg kontroll over store deler av Libya. Det kan bety at jihadistenes strategiske framrykking er langt bedre koordinert enn tidligere.

Den islamske staten og allierte jihadistgrupper i Midtøsten og Nord-Afrika.
Den islamske staten og allierte jihadistgrupper i Midtøsten og Nord-Afrika.

«Vi erklærer vår lojalitet til kalifen …»

I følge Reuter sendte Boko Haram ut en radiomelding der det blant annet het:

«Vi erklærer vår lojalitet til kalifen … og vil lytte til ham og adlyde ham i gode og onde dager. … Vi oppfordrer muslimer over alt til å erklære sin lojalitet til kalifen.»

I følge analytikere som Reuters har snakket med kommer ikke dette som noen overraskelse, men de understreker at det betyr en styrking av jihadistene. Gjennom dette blir Boko Haram løftet opp fra en lokal jihadistgruppe til en viktig grein av Den islamske staten, og vil kunne dra nytte av kompetansen og ressursene til IS. Det setter Boko Haram i stand til å konsolidere sin stilling i det nordlige Nigeria og rykke lenger inn i nabolanda Kamerun, Niger og Tsjad. For IS betyr det naturligvis at deres prestisje ikke bare i Midtøsten og Afrika, men også blant jihadister i Europa og Asia, øker betydelig.

Hvem og hva er Boko Haram?

Organisasjonen heter egentlig Jama’atu Ahlis Sunna Lidda’Awati Wal-Jihad («People Committed to the Prophet’s Teachings for Propagation and Jihad»), men kalles til daglig Boko Haram, som betyr «bøker (vestlig utdanning) er synd». Organisasjonen ledes av religiøse ledere som står for en ekstrem form for jihadisme. De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.

Målet deres er å etablere en islamistisk stat under sharialov i det nordlige Nigeria. Før området ble innlemmet i Det britiske imperiet i 1900 fantes det et sultanat i dette området, som kaltes Bornu (1380–1893). Det omfattet det som nå er det nordøstre Nigeria og deler av Tsjad, Niger og Kamerun. Fra 1600-tallet ble dette riket styrt etter sharia. I 2015 har Boko Haram utvidet sine aksjoner også inn i Kamerun og Tsjad. Tsjads militære ledelse sier på sin side at de er i stand til å knuse Boko Haram og oppfordrer Shekau til å overgi seg.

Den islamske staten i Libya

NATOs krig mot Libya, der Norge spilte en framtredende rolle, ødela et av Afrikas mest velfungerende land og skapte ideelle forhold for jihadistene som fram til da var holdt i sjakk av Gaddafi. Norge og NATO fungerte som jihadistenes flyvåpen og sørget for at de kunne rykke fram og sikre seg kontroll over strategiske punkter i landet. Det siste året er denne makta konsolidert og jihadistene har erklært at de har opprettet Den islamske staten i Libya. Under Gaddafi hadde jihadistene et fotfeste i de øst-libyske byene Benghazi og Dherma. Derfra sendte de fightere til Syria. En studie fra Flashpoint konkluderte med at 16% av jihadistene i Syria kom fra Saudi Arabia og 21% fra Libya, og da først og fremst fra disse to byene.

I løpet av 2014 og 2015 har IS i Libya konsolidert seg i Benghazi, Dherma og Sirte og har rettet angrep mot Tripoli. Det er flere islamistgrupper i Libya, og den internasjonalt anerkjente regjeringa har knapt full kontroll noe sted i landet. Her er Wikipedias artikkel om Den andre libyske borgerkrigen.

Fra Libya kan det sendes våpen og jihadister til hvor som helst i Nord-Afrika, både for å styrke Boko Haram, men også for å styrke jihadistene i det nordlige Mali eller i Algerie.

libya oppdeling jihadister

Kontrollen over store deler av Libya vil også kunne sikre Den islamske staten oljeinntekter og ikke minst kontroll over menneskesmuglinga til Europa. IS har truet med å sende 500.000 båtflyktninger til Europa og med dem jihadister klare for aksjon i europeiske byer.

Og jeg gjentar at det er noe veldig merkelig med IS. Gruppa har kommet fra ingenting til omfattende militær og politisk kontroll i løpet av noen få år. De har en avansert mediestrategi og de later ikke til å ha noen problemer med å skaffe seg penger og avanserte våpen. USA har tilsynelatende ført krig mot dem fra fly i noen måneder, uten at det later til å ha hatt noen effekt.

Den islamske staten i libya kunne ikke ha oppstått dersom ikke NATO med Norge og vår rødgrønne regjering i spissen hadde ødelagt Libya. Så Stoltenbergs krig er «a gift that keeps on giving».

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. «De rekrutterer for en stor del fattige og arbeidsløse unge menn som får vite at dette er den eneste og sanne formen for islam.»

  Det er slik fascismen opererer. Ville sikkert blitt med selv hvis jeg var en fattig ung mann uten framtidshåp.

  Etter hvert vil nok Europa flyte over av flyktninger. Mens vi ennå stort sett har økonomiske flyktninger, vil nok etter hvert klimaflyktningene komme også. Og det kan bli i et helt annet omfang.

 2. «som betyr «bøker (vestlig utdanning/ noen skrifter) er synd».

  Enda en påminnelse om at bokbrenning (lenke-sletting/forbud), er en kultur vi burde vært ferdig med på 1940-tallet.
  ( *Hvorfor ser du så lett splinten i din brors øye, men bjelken i ditt eget ser du ikke.* )

  Sannheter vil, gjennom fri samtale, seire til slutt.

 3. Kom egentlig IS fra ‘ingenting’? Jeg har inntrykk av at Amerikanerne delvis beseiret og delvis bestakk opprørerne/terroristene i grupper som ‘Al Qaeda i Irak’, til å slutte å kjempe, midlertidig, men at disse gjenoppstod og utviklet seg til IS. Hardkokte islamister, og eks-militære fra Saddam’s tid. Inkludert mange offiserer med høy militær kompetanse. Når amerikanerne trakk seg ut, slo de til for alvor.

  I Syria, har imidlertid amerikanernes allierte, som Saudi Arabia – kanskje også USA selv – brukt IS som en brikke i kampen mot Assad/Iran. Det minner muligens litt om Pakistan med sin ‘gode’ og ‘dårlige’ Taliban. (De gode Taliban er de som destabiliserer Afghanstan, i Pakistans strategiske interesse. De dårlige, er de som ikke hører etter, og også opererer inne i Pakistan, mot Pakistan selv). Men de har blitt for store og USA ser nå ut til å ha skiftet syn til at IS nå – i det minste midlertidig, er en større trussel enn Iran. Så nå samarbeider i praksis USA med Iran mot dem. USA har prøvd å finne, eller skape, moderate grupper som kan vinne i Syria, men det går ikke. Det finnes ingen moderate krefter å snakke om. En leksjon for stormaktene er kanskje at det viser seg å være særdeles risikabelt å bruke islamistiske grupperinger som en brikke i et større politisk spill.

 4. Det finnes ikke noen som er blinder enn den som ikke vil se. Til og med i ditt kart , gjorde du som din regjering og alle de vestlige regjeringer gjore, å ignorere barbererne selv om mye av det libyske territorium er under deres kontroll .
  Det er med slike som deg at NATO injisere sin propaganda blant vestlig befolkninger og rettferdiggjøre sin sabotasje av revolusjoner som ble født av folk som reelt er for en bedre tilværelse, en bedre verden uten nikkedukker til vesten. Fordi det er ingen tvil at overalt der det er islamister, er det for vestens interesser. Hovedformålet for vestlige makter, inkludert Russland, er å hindre at den koloniale orden ble slått og den kamuflert slaveri kan fortsette. fordi kolonialisme er bare en annen form for slaveri som den moralen fordømmer.
  Libya på berbisk som har våpen til å holde vesten og dens alliert islamistene i god avstand, side slik propaganda ikke viser :
  https://www.facebook.com/zuwara.mc/photos/pcb.923796024334703/923791857668453/?type=3&theater

  https://www.facebook.com/zuwara.mc/photos/ms.c.eJw9j9sVAyAIQzfqAQII~_y9WG6Sf17ywulQhli0QwafIcV~_QVjnsqmSrYbvmyM6yx9U~;HSF~;Hh3rP9P~;zx~;qJ5aLede3L0bGWcbk3x60L9~;Uuw~;m7PNaVnJsXxT9vn3p~;M~;uo5y6rb~_Duvvy~_D2~_qo89xQ~-~-.bps.a.898112880236351.1073742513.224694334244879/898113940236245/?type=3&theater

  • Om kommentaren har två länkar eller mer fastnar den i spamfiltret (och blir med största sannolikhet raderad, det skedde iallafall med en av mina).

   Om WordPress inte känner igen epostadressen tror jag de raderar posten automatiskt; det har iallafall skett mig i flera fall på olika WordPressbloggar när jag har försökt kommentera «anonymt» i förhållande till Matrisen. (Även när jag använt en riktig epost, men på en domän jag äger själv.)

 5. Intervensjonen i midt-Østen og Afrika av Frankrike, USA, Russland, Storbritannia og deres arabiske allierte som Saudi-Arabia, Jordan, Marokko, De forente arabiske emirater osv var kalt i forrige århundre «protektorat» «kolonialisme» og «pasifisering» og befolkninger i de angrepet og erobre land som dag kalles «terrorister» og «fanatikere» og «pirater». falske unnskyldninger for å okkupere landet . Hovedformålet for vestlige makter med agitasjonen av islamister , inkludert Russland, er å hindre at den kolonial orden blir beseiret og den kamuflert form for slaveri kan fortsette. fordi kolonialisme er bare en annen form for slaveri som moralen fordømmer.
  Steigan er her igjen kun en megafon av NATO propaganda. Jeg gir et lite eksempel på dette er hans vilje, slik som til NATO, for ikke å se at for eksempel i Libya, for å nevne denne regionen, finnes det en reell håp om et bedre liv i respekt for menneskelige verdier som synes å være mangle en mangel vare hos europeere som likevel skrytte av disse verdiene.
  Her er noen bilder av berber området som det norske folket ikke vil se verken i NRK, Aftenposten eller i de små nettsidene som den til Steigan
  Tilslutt vil jeg presisere at det finnes verken en høyre eller venstresiden i europeisk politikk. Begge to leirene er sterk infiltrert av kapital kreftene at det eneste som skiller dem er rettighetene til homsene å å ha eller ikke ha string samt høy hæl sko. .

  https://kabylia.wordpress.com/2015/11/22/libya-bilder-dere-ikke-fa-se-verken-i-nrk-eller-ovrige-medier/

  • Opps det var noen feil som gjorde hele kommentaren uforståelig
   Intervensjonen i midt-Østen og Afrika av Frankrike, USA, Russland, Storbritannia og deres arabiske allierte som Saudi-Arabia, Jordan, Marokko, De forente arabiske emirater osv var kalt i forrige århundre «protektorat» «kolonialisme» og «pasifisering» og befolkninger i de angrepet og erobre land som da kalles «terrorister» og «fanatikere» og «pirater». var falske unnskyldninger for å okkupere land . Hovedformålet for vestlige makter , inkludert Russland, med agitasjonen i dag av islamister , er å hindre at den kolonial orden blir beseiret og den kamuflert formen for slaveri kan fortsette. fordi kolonialisme er bare en annen form for slaveri som moralen fordømmer.
   Steigan er her igjen kun en megafon av NATO propaganda. Jeg gir et lite eksempel på dette er hans vilje, slik som til NATO, for ikke å se at for eksempel i Libya, for å nevne denne regionen, finnes det en reell håp om et bedre liv i respekt for menneskelige verdier som synes å være mangle en mangel vare hos europeere som likevel skrytte av disse verdiene.
   Her er noen bilder av berber området som det norske folket ikke vil se verken i NRK, Aftenposten eller i de små nettsidene som den til Steigan
   Tilslutt vil jeg presisere at det finnes verken en høyre eller venstresiden i europeisk politikk. Begge to leirene er sterk infiltrert av kapital kreftene at det eneste som skiller dem er rettighetene til homsene å å ha eller ikke ha string samt høy hæl sko. .
   https://kabylia.wordpress.com/2015/11/22/libya-bilder-dere-ikke-fa-se-verken-i-nrk-eller-ovrige-medier/

   • Så du mener at min krasse og vedvarende kritikk av NATOs ødeleggelse av Libya er et uttrykk for å være megafon for NATO. Et interessant standpunkt, om enn ikke spesielt logisk.

    • Ja. Du ser borte fra at NATO blandet seg i Libya kun da opprøret var i gang for å injisere islamistene som var bedre organisert fordi de hadde allerede makten under disse diktatorene. Du vet like så godt som meg at islam oppvåkning er et samarbeide mellom nikkedukkene diktatorene og vestlige makter. Det er skolen og media til disse diktatorene med hjelp av vesten som produsert disse muslimske aktivistene i tilfelle folk prøver seg å bli fri. Dette er lett å se overalt. Islam er den beste billetten for vestens innblandingen i de såkalte av-koloniserte landene. Ja, du er en megafon av dem når du sier nettopp hva de ønsker at du skal si. De bildene du sprer er ikke tilfeldige. Det er noen som ga dem til pressen. Du har ikke peiling på hva som skjer i Libya i det hele tatt, du vet ikke engang hva er de forskjellige etnier som består av libyaner. Du bare gjentar , som alle , det disse maktene slipper ut.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.