Venezuela: et kupp i sann tid

2
Fra urolighetene i Caracas i 2014

Eva Golinger har skrevet boka The Chavez Code. Her skriver hun på Counterpunch om USAs vedvarende kuppforsøk i Venezuela.

There is a coup underway in Venezuela. The pieces are all falling into place like a bad CIA movie. At every turn a new traitor is revealed, a betrayal is born, full of promises to reveal the smoking gun that will justify the unjustifiable. Infiltrations are rampant, rumors spread like wildfire, and the panic mentality threatens to overcome logic. Headlines scream danger, crisis and imminent demise, while the usual suspects declare covert war on a people whose only crime is being gatekeeper to the largest pot of black gold in the world.

Golinger viser også til at New York Times, ei avis som har kastet den kritiske journalistikken over bord og blitt et reint kampanjeorgan for State Department, driver en sjikane mot president Nicolás Maduro. 26. januar 2015 publiserte NYT denne artikkelen: Mr. Maduro in his Labyrinth, som er rein kampanjejournalistikk.

Golinger skriver:

Two days later, the New York Times ran a front-page piece shaming the Venezuelan economy and oil industry, and predicting its downfall (“Oil Cash Waning, Venezuelan Shelves Lie Bare”, Jan. 29, 2015, NYT). Blaring omissions from the article include mention of the hundreds of tons of food and other consumer products that have been hoarded or sold as contraband by private distributors and businesses in order to create shortages, panic, discontent with the government and justify outrageous price hikes. Further, multiple ongoing measures taken by the government to overcome the economic difficulties were barely mentioned and completed disregarded.

Simultaneously, an absurdly sensationalist and misleading headline ran in several U.S. papers, in print and online, linking Venezuela to nuclear weapons and a plan to bomb New York City (“U.S. Scientist Jailed for Trying to Help Venezuela Build Bombs”, Jan. 30, 2015, NPR). While the headline leads readers to believe Venezuela was directly involved in a terrorist plan against the U.S., the actual text of the article makes clear that no Venezuelans were involved at all.

Lesere av denne bloggen kjenner godt til hvordan CIA-fronten National Endowment for Democracy har spesialisert seg på «fargerevolusjoner». Golinger skrev i fjor på sin blogg om hvordan NED også driver sitt spill i Venezuela. The Dirty Hand of the National Endowment for Democracy (NED) in Venezuela.

I Counterpunch avslutter hun håpefullt:

Latin America firmly rejects any attempts to erode democracy in the region and will not stand for another US-backed coup. It’s time Washington listen to the hemisphere and stop employing the same dirty tactics against its neighbors.

Les hele artikkelen her.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Fra artikkelen:
    «I år har President Obama godkjent et spesiell State Department fond på $ 5 millioner for å støtte anti-regjeringsgrupper i Venezuela. I tillegg finansierte National Endowment for Democracy venezuelanske opposisjonsgrupper med over $ 1.2 millioner for å støtte arbeidet med å undergrave Maduros .»

    Så bør man spørre , oftere og oftere; hvorfor er Norge en så nær alliert med et slikt regime som USA?
    Og hva vil skje ( med Norge) om vi bryter denne forbindelsen?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.