Våpen fra Norge til Ukraina?

0
Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa

Blir amerikanske våpen sendt fra Værnes ved Trondheim til Ukraina? Mange av NATOs forsvarsministre har riktignok advart mot å sende våpen til Ukraina nå, men erfaring viser at USA ikke lar seg affisere av sine «alliertes» meninger. 25. januar landet et Ukrainsk Antonov transportfly på Værnes. I Trøndelag har USA store millitære forhåndslagre. Pågår det en hemmelig våpentransport til Ukraina, eller driver man og tester transportruta?

Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa
Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa

Amerikanske forhåndslagre

I Trøndelag har USA fire store forhåndslagre for militært utstyr. Utstyret lagres i tre fjellhaller i Trøndelag: Bjugn, Frigaarden i Stjørdal og i Tromsdalen i Verdal. I tillegg er det et våpenlager på Hammernesodden i Namdalseid. I august 2014 ble disse lagrene tilført store mengder tyngre og mer moderne våpen. Forsvarets logistikkorganisasjon og det amerikanske marinekorpset brukte fire uker på å ta ut gammelt og sette inn nytt krigsmateriell i de fire forhåndslagrene. Det kom langt mer utstyr inn enn det som ble tatt ut. Det var Trønder-Avisa som meldte dette.

– Jeg kan ikke gi noen liste over hvilke typer utstyr som kommer, men Forsvarets logistikkorganisasjon opplyser at det kommer både mer og tyngre utstyr, og mer potent og offensivt materiell. Blant annet blir det et større innslag av pansrede kjøretøy med tilhørende utstyr, sier Rune Haarstad i Heimevernet til T-A.

USA har tyngre våpen lagret i fjellhaller i Trøndelag
USA har tyngre våpen lagret i fjellhaller i Trøndelag

Kjempefly på besøk på Værnes

25. januar 2015 landet verdens største serieproduserte transportfly på Værnes flyplass. Det var en ukrainsk Antonov-maskin AN-124 med kjennetegnet UR-82072. Det kom fra Newark Liberty International Airport i USA og fløy videre til Prestwick Airport i Glasgow: Derfra føy det videre til Beograd. Prestwick ble mye brukt av CIA under rendition-programmet da fanger i hemmelighet ble fløyet til ulike land for å bli torturert.

Dette Antonov-flyet er det siste året observert mange steder rundt om i verden, og gjerne i nærheten av amerikanske baser. Og det har hjemmebase i Kiev.

NATO-ministre mot væpning av Ukraina

Det er en kjent sak at sterke krefter i USA ønsker å væpne Ukraina med mer offensive og avanserte våpen. Dette har mange europeiske land stilt seg kritiske til. På NATOs ministerrådsmøte 5. februar 2015 uttalte flere forsvarsministre at de var imot å sende våpen til Ukraina nå. Offisielt har ikke Obama avgjort om USA vil sende slike våpen.

Men spørsmålet er om det forgår en hemmelig våpentransport til Ukraina. Det ville i så fall ikke være første gang. Wayne Madsen, som har kartlagt bevegelsene til gigantflyet, mener at det pågår en amerikansk våpentransport til Ukraina allerede, og at NATOs militære sjef Philip Breedlove i virkeligheten snakket post facto da han snakket om væpning av Ukraina.

Er Norge med på hemmelig våpentransport?

Det er i øyeblikket offisiell norsk politikk å ikke sende våpen til Ukraina, forsikrer statsminister Erna Solberg. Nå gjelder det som en hovedregel i politikken at man ikke skal tro noen ting, før det er offisielt benektet, så kanskje dette er en slik benektelse. Det er mistenkelig at dette gigantiske transportflyet lander i nærheten av USAs militære forhåndslagre i Trøndelag, og det er nærliggende å spørre hva slags oppdrag flyet hadde. Men mistanke er naturligvis ikke bevis. Derfor må regjeringa og forsvaret konfronteres og bli spurt om Norge er involvert i en hemmelig amerikanske våpentransport til Ukraina. Ikke det at de nødvendigvis ville snakke sant, dersom det faktisk er det som foregår, men for å ta vare på svarene til seinere. Den danske humoristen Storm P. sa at «når man holder dinosaur vil det ryktes byen over», altså: slike saker kommer alltid for en dag, slik det skjedde med USAs hemmelige torturprogram.

Det er åpenbart for enhver at en mer offensiv væpning av Ukraina svært lett kan utløse en krig med Russland. I så fall ville verden være uhyggelig nær en storkrig, som også ville kunne føre til bruk av kjernefysiske våpen. Det er et høyrisikospill NATO holder på med, og det norske folket holdes stort sett i uvitenhet både om hva som skjer, og om hvilke konsekvenser det kan ha.

Hvis vi hadde hatt uavhengige, kritiske medier i Norge, så hadde de ikke gitt seg før de hadde avdekket det som skjer.

 

PS

Militært transportfly på Kiev flyplass fotografert nylig:

militærtransport Kiev

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.