Våpen fra Norge til Ukraina?

14
Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa

Blir amerikanske våpen sendt fra Værnes ved Trondheim til Ukraina? Mange av NATOs forsvarsministre har riktignok advart mot å sende våpen til Ukraina nå, men erfaring viser at USA ikke lar seg affisere av sine «alliertes» meninger. 25. januar landet et Ukrainsk Antonov transportfly på Værnes. I Trøndelag har USA store millitære forhåndslagre. Pågår det en hemmelig våpentransport til Ukraina, eller driver man og tester transportruta?

Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa
Det ukrainske flyet lander på Værnes. Foto: Trønder-Avisa

Amerikanske forhåndslagre

I Trøndelag har USA fire store forhåndslagre for militært utstyr. Utstyret lagres i tre fjellhaller i Trøndelag: Bjugn, Frigaarden i Stjørdal og i Tromsdalen i Verdal. I tillegg er det et våpenlager på Hammernesodden i Namdalseid. I august 2014 ble disse lagrene tilført store mengder tyngre og mer moderne våpen. Forsvarets logistikkorganisasjon og det amerikanske marinekorpset brukte fire uker på å ta ut gammelt og sette inn nytt krigsmateriell i de fire forhåndslagrene. Det kom langt mer utstyr inn enn det som ble tatt ut. Det var Trønder-Avisa som meldte dette.

– Jeg kan ikke gi noen liste over hvilke typer utstyr som kommer, men Forsvarets logistikkorganisasjon opplyser at det kommer både mer og tyngre utstyr, og mer potent og offensivt materiell. Blant annet blir det et større innslag av pansrede kjøretøy med tilhørende utstyr, sier Rune Haarstad i Heimevernet til T-A.

USA har tyngre våpen lagret i fjellhaller i Trøndelag
USA har tyngre våpen lagret i fjellhaller i Trøndelag

Kjempefly på besøk på Værnes

25. januar 2015 landet verdens største serieproduserte transportfly på Værnes flyplass. Det var en ukrainsk Antonov-maskin AN-124 med kjennetegnet UR-82072. Det kom fra Newark Liberty International Airport i USA og fløy videre til Prestwick Airport i Glasgow: Derfra føy det videre til Beograd. Prestwick ble mye brukt av CIA under rendition-programmet da fanger i hemmelighet ble fløyet til ulike land for å bli torturert.

Dette Antonov-flyet er det siste året observert mange steder rundt om i verden, og gjerne i nærheten av amerikanske baser. Og det har hjemmebase i Kiev.

NATO-ministre mot væpning av Ukraina

Det er en kjent sak at sterke krefter i USA ønsker å væpne Ukraina med mer offensive og avanserte våpen. Dette har mange europeiske land stilt seg kritiske til. På NATOs ministerrådsmøte 5. februar 2015 uttalte flere forsvarsministre at de var imot å sende våpen til Ukraina nå. Offisielt har ikke Obama avgjort om USA vil sende slike våpen.

Men spørsmålet er om det forgår en hemmelig våpentransport til Ukraina. Det ville i så fall ikke være første gang. Wayne Madsen, som har kartlagt bevegelsene til gigantflyet, mener at det pågår en amerikansk våpentransport til Ukraina allerede, og at NATOs militære sjef Philip Breedlove i virkeligheten snakket post facto da han snakket om væpning av Ukraina.

Er Norge med på hemmelig våpentransport?

Det er i øyeblikket offisiell norsk politikk å ikke sende våpen til Ukraina, forsikrer statsminister Erna Solberg. Nå gjelder det som en hovedregel i politikken at man ikke skal tro noen ting, før det er offisielt benektet, så kanskje dette er en slik benektelse. Det er mistenkelig at dette gigantiske transportflyet lander i nærheten av USAs militære forhåndslagre i Trøndelag, og det er nærliggende å spørre hva slags oppdrag flyet hadde. Men mistanke er naturligvis ikke bevis. Derfor må regjeringa og forsvaret konfronteres og bli spurt om Norge er involvert i en hemmelig amerikanske våpentransport til Ukraina. Ikke det at de nødvendigvis ville snakke sant, dersom det faktisk er det som foregår, men for å ta vare på svarene til seinere. Den danske humoristen Storm P. sa at «når man holder dinosaur vil det ryktes byen over», altså: slike saker kommer alltid for en dag, slik det skjedde med USAs hemmelige torturprogram.

Det er åpenbart for enhver at en mer offensiv væpning av Ukraina svært lett kan utløse en krig med Russland. I så fall ville verden være uhyggelig nær en storkrig, som også ville kunne føre til bruk av kjernefysiske våpen. Det er et høyrisikospill NATO holder på med, og det norske folket holdes stort sett i uvitenhet både om hva som skjer, og om hvilke konsekvenser det kan ha.

Hvis vi hadde hatt uavhengige, kritiske medier i Norge, så hadde de ikke gitt seg før de hadde avdekket det som skjer.

 

PS

Militært transportfly på Kiev flyplass fotografert nylig:

militærtransport Kiev

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. De bør ikkje vere altfor glad i KK heller, de som les dette, denne avisa er ikkje stort betre enn dei andre, med omsyn til vilje til å bevege seg utanfor den offisielle konstruerte USA politiske-linja.Kva er det som har skjedd?
  Husmannsånda rår i nesten heile nasjonen, så langt eg kan sjå. Få tør å seie det dei tenkjer og meiner. Folk flest er vel innerst inne vel så kloke som dei som sit på Stortinget. Over 50% av folket var imot å sende soldatar til Irak, i følgje meiningsmålingar. ; Men i 2011 sveik heile det norske Stortinget alle kristne og humanistiske verdiar og hjelpte IS til makt i Libya ved bombing av sivilfolket, noko som også bidrog til Gaddafis bestialske død.Det norske folket tagde. Ære vere dykk som skriv og legg ut dette. Men kva gjer vi så?

 2. Det blei meldt i avisene her at Antonoven skulle levere deler til en transformator til en oljeplatform, så det er ikke sikkert den hadde noe med utstyret i fjellhallene å gjøre. Derimot kom det noe som så veldig ut som en C5 Galaxy over Trondheim midt på dagen på fredag. Hva den skulle gjøre her blei det ikke rapporter noe om i mediene som jeg har funnet i alle fall.

  Vi diskuterte temaet med forhåndslagra amerikansk utstyr på nominasjonsmøtet til Trondheim Rødt for ei uke sida. Ett forslag til langsiktig slagord er: «Ingen amerikanske angrepsvåpen i Trønderske fjell», men akkurat nå er det jo egentlig viktigere å snakke om at vi ikke vil at utstyret skal hentes ut og sendes til Ukraina. Jeg tror dette blir en sak vi kommer til å ta med oss inn i valgkampen.

  • Ikke underlig om Russland er engstelig. Her er også Jødeland involvert.

   Skal vi la vår regjering føre oss ut i nok en idiotisk krig? På tide å gå ut i gatene kanskje og /eller starte (lovlige) aksjoner som rammer vårt statsapparat.

   «USA har plassert seks lagringsenheter som ligger i fjellene i Trøndelag. USAs militære utstyr, inkludert stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer, lagres på to norske Luftforsvaret stasjoner i området, en av dem er samlokalisert med Trondheim lufthavn Værnes hvor det ukrainske Antonov landet 26. januar 2015.
   Antonov destinasjon etter at det forlot Beograd var Mombasa, Kenya via Athen. Flyet ble rapportert av serbiske kilder for å være bærer «spesielle last» våpen…….
   …Helt siden kampene brøt ut mellom ukrainske krefter og russisktalende separatister i det østlige Ukraina, har den mystiske ukrainske AN-124 blitt sett rundt om i verden, trolig plukke opp våpen. 18. juni 2014, ble det sett på Tel Avivs Ben Gurion International Airport.»

   ( Husker ikke nettadresse/kilde)

  • Fint, Tor. Norge er plukket ut til å spille en framskutt rolle. Akkurat hvordan vet vi ikke, derfor stiller jeg spørsmål.

 3. Til Tor Berg: I følge mine kilder så landet det en C5 Calaxy tilhørende USAF på Kirkens flyplass, Høybuktmoen på torsdag kveld og dro sørover igjen på fredag formiddag. Det lastet av en menge store containere i mørket som ble fraktet bort av vogntog. Kanskje forsterker USA sine spionstasjoner i Finnmark med mer elektronisk utstyr? Det meldes om flere uvanlige landinger av ukrainske passasjerfly og amerikanske militære transportfly på Høybuktmoen i vinter. Disse står ikke på Avinors flight-planer.

 4. C-17 Globemaster stående på Borispil er tegn på at høytstående amerikansk militære offiserer er i byen. De ferdes ikke verden rundt uten å ha med seg egne kapasiteter for (sikker) transport. De har forøvrig vært på besøk rett så ofte de siste måneder.

  Antonov Airlines (avdeling av Antonov selsapet) er et av verdens få spesialiserte selskap på tungtransport i luften og er rett som det er i Norge.

  At Norge er plukket ut til å spille framskutt rolle er noe sprøyt og hentet ut av luften – logikk på linje med at ingen ennå har overlevd etter å ha drukket vann.

 5. De spørsmålene Pål stiller er etter min mening berettigede. La oss forholde oss til realitetene og historiske fakta: Sovjetunionens oppløsing er en realitet. Entusiasmen i Russland og de tidligere «sattelittene» er en realitet! Da Cuba allierte seg med Sovjet, kjenner vi følgende! Nå frir Europa, USA og NATO til Ukraina. Vi som kjenner historien forstår at Ukraina, Estland, Latvia, Litauen, Hviterussland og de andre Randsstatene – som har mange Russiske borgere – må spille en rolle som samarbeider med «begge sider». Dette er økonomisk og sosialt utfordrende, men eneste veien til fred. Takk for innspillet Pål Steigan! Jeg har lest bøkene dine! Men jeg prefererer historie og kultur – vennskap og forsoning! I vår omgangskrets er mennesker fra alle landene nevnt – vi har det hyggelig sammen! Vi er egentlig ikke så ulike?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.