Megatørke verre enn på 1000 år

3

Det sørvestre USA og slettelandet øst for Rocky Mountains som kalles Great Plains vil i nær framtid oppleve megatørke som overgår alt som har vært av tørkeperioder de siste tusen år, sier en forskergruppe fra Colombia University.

megatørke usa

Lange perioder med ekstremtørke

Forskernes modeller viser at det sørvestlige USA står overfor perioder med megatørke som antakelig vil vare i tiår. Denne tørken vil bli verre enn den California har opplevd de siste årene og verre enn de tørkekatastrofene som førte til Anasazi-kulturens nedgang på 1200-tallet, sier forskerne.

Grunnen til at tørken vil bli alvorligere og vare lengre er kombinasjonen av høyere temperaturer på grunn av klimaendring, skriver The Guardian. Disse tørkeperiodene vil komme til å gjøre det nesten umulig å fortsette livet som normalt i disse områdene.

Prognosene for det 21. århundre får tidligere tørkeperioder til å virke som en rolig spasertur i Edens hage, sier Jason Smerdon, medforfatter av rapporten og klimaforsker ved Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory.

Forskere har lenge visst at det sørvestre USA og Great Plains vil tørke ut i andre halvdel av det 21. århundre på grunn av økende temperaturer som skyldes klimaendringer. Men dett er første gang forskerne har funnet ut at denne tørken vil bli verre enn noe annet som har rammet området de siste 1000 år. Dette dreier seg om noen av de mest intensive jordbruksområdene i verden.

På 2000-tallet har California og det sørvestre USA hatt langvarig ekstremtørke. Dette har rammet minst 64 millioner mennesker og har ført til store skader på landbruket og til at byer har måttet innføre vannrasjonering. Men framtidas tørkeperioder vil bli mye mer alvorlige, sier forskerne.

Rapporten ble publisert i nettmagasinet Science Advances som også viste forskernes modell over tørkevariasjoner gjennom tusen år.

tørkemodell USA

 

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Da er det bra at økt CO2 vil føre til bedre plantevekst. Og at USA , og verden, kan sette inn krefter og teknologi for å både produsere søtvann av saltvann utnytte sol-energi istedet for olje. – Hvis de/vi vil.

    Men det er nok mer lønnsomt å bruke teknologi til å produsere våpen, enn at verdens befolkning har et godt personlig forbruk i (moralsk) «sløseri»?
    Hvor mye CO2 , og gift og kjemikalier, produserer våpenkappløpet og en antagelig kommende storkrig? ( Og den «lønnsomme» oppbyggingen etterpå.)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.