Ukraina vakler på randen av konkurs

0
Geroge Soros er fast inventar på møtene i milliardærklubben World Economic Forum.

Ukraina har ikke nok valutareserver til å betale importen sin. Det er et definisjonsspørsmål når landet vil være de facto konkurs. Sentralbanksjef Valeria Hontareva innfører kapitalkontroll og prøver å stabilisere valutaen, hryvnia, som i det siste har falt som en stein. Dette melder Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Det største problemet til et Ukraina der krigen har ødelagt økonomien, er akkurat nå valutareservene, som Hontareva sier ikke er tilstrekkelige. På ett år er reservene redusert fra 20,4 milliarder dollar (2014) til 6,4 millarder i slutten av januar 2015. Bare i år har kundene tatt ut 17,2 milliarder dollar fra kontoene sine. Hryvniaen har bare i februar falt med 53%, og regjeringa i Kiev håper på en rask utbetaling av kreditten fra IMF. I motsatt fall sier statsminister Arsenij Jatsenjuk at landet må erklære seg konkurs.

Siden det er krigen som har ødelagt økonomien og siden Donbass har vært så strategisk viktig for Ukrainas økonomi, skulle man kanskje tro at regjeringa i Kiev var travelt opptatt med å få til fred. Men tvert om: Den satser på å skaffe seg mer våpen og vil føre mer krig. Blant annet har en av grunnleggerne av Ukrainas sosial-nasjonale parti, Andrij Parubij, vært i Washington for å forhandle om våpenleveranser fra USA.

Og naturligvis har spekulanten George Soros vært ute igjen og krevd at Vesten skal pøse milliarder av sine skattepenger ned i det svarte hullet som er dagens Ukraina. Der Spiegel melder at Soros nå vil at Vesten skal gi Ukraina 50 milliarder dollar, eller et tredjedels norsk statsbudsjett, for å unngå konkurs.

Det som må føyes til er at Soros har spekulert så mye i verdiløse ukrainske papirer at han sjøl risikerer å gå på en økonomisk stjernesmell hvis landet går konkurs. George Soros skriver i en nyttårsartikkel at Europa bør tillate seg større underskudd på statsregnskapene for å ruste opp til en krig mot Russland! Han oppfordrer til at EU må bruke skattebetalernes penger til å gi Ukraina en kreditt på 20 milliarder dollar – med løfte om mer  – for å sette landet i stand til å føre krig mot sin nabo i øst. Dette var i begynnelsen av januar. På to måneder er kravet fra Soros økt til 50 milliarder. Det kan vel kalles en form for vekst det også?

 

 

Forrige artikkelUkraina: opprørske gruvearbeidere blir sendt til fronten
Neste artikkelUSA, Monsanto og Bill Gates tvinger GMO på et uvillig Afrika
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).