Ukraina: opprørske gruvearbeidere blir sendt til fronten

0
Gruvearbeidere i Donetsk protesterer mot krigen

Kullgruvearbeidere i Volhynia Vest-Ukraina, som har truet med et storstilt opprør på grunn av at de ikke har fått lønn på tre måneder, blir nå utkalt til å kjempe på østfronten. De 800 gruvearbeiderne fikk mobiliseringsordren direkte fra militærkommisærer som leverte dem ved gruvene.

Det er Oleg Tyshkevich som skriver dette. Han forteller om en klassekamp som har pågått i månedsvis, og der arbeiderne flere ganger har blokkert riksveier i protest mot at regjeringa planlegger å legge ned gruvene og ikke utbetaler lønn. Det var arbeiderne ved gruve 1 og 9 i Novovolynsk som fikk mobiliseringsordren. Novovolynsk ligger så øangt vest i Ukraina man kan komme, helt opp mot grensa til Polen. Allerede i mai 2014 var det mytteri mot krigen i dette området, da over 300 kvinner, koner, mødre og slektninger av soldater i den 51. brigaden blokkerte veier i Volhynia i protest mot at deres menn og slektninger skulle sendes til fronten i Donetsk. Noen dager seinere nektet arbeiderne å bli sendt i krigen.

Tyshkevich skriver videre at flere hundre gruvearbeidere planlegger en demonstrasjon i Kiev 3. mars for å prøve å tvinge myndighetene til å utbetale lønn. Gruvearbeiderne oppfatter mobiliseringsordren som en rev straffeaksjon fra myndighetenes side.

Petro Porosjenko har truet med å innføre militær lov i hele Ukraina, og altså sette landet under militæradministrasjon. Tvangsutkalling av aksjonerende arbeidere er et langt skritt i retning av et militært regime. De som støttet Maidan fordi de trodde det ville føre til frihet og demokrati, burde vel kanskje snart åpne øynene …

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelObama failed his coup in Venezuela
Neste artikkelUkraina vakler på randen av konkurs
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).