Ukraina: opprørske gruvearbeidere blir sendt til fronten

0
Gruvearbeidere i Donetsk protesterer mot krigen

Kullgruvearbeidere i Volhynia Vest-Ukraina, som har truet med et storstilt opprør på grunn av at de ikke har fått lønn på tre måneder, blir nå utkalt til å kjempe på østfronten. De 800 gruvearbeiderne fikk mobiliseringsordren direkte fra militærkommisærer som leverte dem ved gruvene.

Det er Oleg Tyshkevich som skriver dette. Han forteller om en klassekamp som har pågått i månedsvis, og der arbeiderne flere ganger har blokkert riksveier i protest mot at regjeringa planlegger å legge ned gruvene og ikke utbetaler lønn. Det var arbeiderne ved gruve 1 og 9 i Novovolynsk som fikk mobiliseringsordren. Novovolynsk ligger så øangt vest i Ukraina man kan komme, helt opp mot grensa til Polen. Allerede i mai 2014 var det mytteri mot krigen i dette området, da over 300 kvinner, koner, mødre og slektninger av soldater i den 51. brigaden blokkerte veier i Volhynia i protest mot at deres menn og slektninger skulle sendes til fronten i Donetsk. Noen dager seinere nektet arbeiderne å bli sendt i krigen.

Tyshkevich skriver videre at flere hundre gruvearbeidere planlegger en demonstrasjon i Kiev 3. mars for å prøve å tvinge myndighetene til å utbetale lønn. Gruvearbeiderne oppfatter mobiliseringsordren som en rev straffeaksjon fra myndighetenes side.

Petro Porosjenko har truet med å innføre militær lov i hele Ukraina, og altså sette landet under militæradministrasjon. Tvangsutkalling av aksjonerende arbeidere er et langt skritt i retning av et militært regime. De som støttet Maidan fordi de trodde det ville føre til frihet og demokrati, burde vel kanskje snart åpne øynene …

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.