Jihadister kjemper mot separatistene i Ukraina

0
Jihadist i Ukraina

Allerede våren 2014 kom det meldinger om at jihadister hadde kommet til Ukraina for å delta i angrepen på separatistene i Donetsk. 4. mai 2014 meldte Fars News:

A large number of terrorist Takfiri fighters in Syria, who bear Saudi and Chechnian nationalities and receive financial and military backup from the Saudi intelligence agency, have been transferred to the Ukrainian capital, Kiev, on several planes to help the Ukrainian army in its fight against the pro-Russian population,» an Arab security official told FNA on Sunday on the condition of anonymity due to the secrecy of the issue.

«The forces have been immediately dispatched to Kramatosk city in Eastern Ukraine, and are now fighting beside the Ukrainian army forces against the pro-Russians under the name of militias who support the government,» the source added.

Prins Bandar fra Saudi Arabia, også kalt Bandar Bush, for sine nære forbindelser med Geroge W. Bush, kom allerede forut for OL i Sotsji med en dårlig skjult trussel overfor Vladimir Putin om at tsjetsjenske terrorister kunne komme til å slå til under lekene. Han tilbød Russland en garanti mot en slik aksjon, for som han sa: «de gruppene som truer lekene blir kontrollert av oss».

Jihadist i Ukraina
Jihadist i Ukraina

Grupper med tilknytning til al-Qaida har kommet med oppfordringer til sine tilhengere om å føre hellig krig i Ukraina.

Men nå er det ikke bare enkeltstående meldinger. Det kommer rapporter, videoer og opprop som alle peker i retning av at det blir sendt jihadister fra Syria og andre steder for å slåss for Kiev-juntaen. Det er også meldt om at den svarte fanen til Kalifatet til Den islamske staten er observert i noen av militsenes leire.

Nettmagasinet The Intercept skriver om jihadister som kjemper som frivillige i de private militsene i Ukraina. De er erfarne krigere og ser på dette som en del av sin globale jihad. 

The Intercept nevner Dudajev-bataljonen, som er oppkalt etter den første presidenten i Tsjetsjenia, Dzhokhar Dudayev, og grunnlagt av Isa Munajev, som førte to kriger mot Russland. Munajev ble drept 1. februar 2015 i kampene i Debaltsevo, der de ukrainske styrkene led et knusende nederlag mot separatistene. Munajev kom til Ukraina sommeren 2014 og opprettet da Dudajev-bataljonen. Den ble anerkjent av den ukrainske hæren som en del av den såkalte anti-terrorist-operasjonen i Øst-Ukraina. Og ukrainske kilder meldes at det vil bli opprettet en Isa Munajev-bataljon til ære for ham – sannsynligvis for å samle andre jihadister under Kievs faner.

Jihadistenes rolle i krigen mot Donbass er også omtalt i en artikkel av Solveig Avelsgaard Lien i Klassekampen 28.02.2015.

The Intercept har intervjuet «Khalid», som leder Den islamske statens undergrunnsavdeling i Istanbul, dit han kom fra Syria for å rekruttere frivillige. Han satte magasinet i kontakt med brødrene som kjemper i Ukraina, og det er tydelig at de har et velfungerende nettverk og masse rutine. USA brukte jihadister mot serberne i Kosovo-krigen, og derfra kommer det også nå fightere for å slåss sammen med fascistene i Ukraina.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA, Monsanto og Bill Gates tvinger GMO på et uvillig Afrika
Neste artikkelThe Assassination of Greece
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).