Hillary Clinton kjempet hardt mot å regne Boko Haram som terrorister

0

I sin tid som utenriksminister i USA kjempet Hillary Clinton hardt mot at jihadistgruppa Boko Haram skulle regnes som terrorister. Det var The Daily Beast som skrev dette 05.07.2014.

Selv etter at Boko Haram hadde bombet FN-hovedkvarteret i Abuja nektet State Department under Hillary Clintins ledelse å sette gruppa på lista over terroristorganisasjoner.

FN-hovedkvarteret i Abuja i Nigeria ble bombet med en bilbombe 26.08.2011 og minst 21 mennesker ble drept og 60 såret. En talsmann for Boko Haram tok seinere ansvaret for bombeaksjonen på vegne av organisasjonen. Bomben drepte altså flere enn Breiviks bombe i Oslo. Både FBI, CIA og en rekke politikere oppfordret Clinton til å sette Boko Haram på terrorlista, men likevel nektet hun og departementet hennes å gjøre det.

Argumentet deres var at dette var en lokal sak som ikke berørte USAs sikkerhetsinteresser. Andre var redde for at Boko Haram ville få økt prestisje ved å bli satt på terrorlista.

Først i 2013, etter en serie nye bombeangrep, satte State Department, nå under John Kerry, gruppa på terrorlista. Kommentatorer sier at det ikke er sikkert at det hadde hatt så mye praktisk betydning om Boko Haram hadde blitt satt på terrorlista.

Det som i hvert fall står klart er at i mellomtida har Boko Haram vokst seg større og sterkere og de er nå i stand til å kontrollere store deler av det nordøstre Nigeria.

 

 

 

Forrige artikkelVaroufakis: – Jeg er finansminister i et land som er konkurs
Neste artikkelAl-Qaeda, Saudi Arabia and Israel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).