– Hellas må bli i euroen på grunn av NATO

4
Jens Stoltenberg under en NATO-manøver i Hellas i 2014

Kort etter Syrizas valgseier i Hellas sa Panos Kammenos, forsvarsminister i Hellas og leder av Syrizas koalisjonspartner Uavhengige grekere, sier til Reuters at dersom ikke EU gir Hellas en fornuftig avtale, så kan landet se andre steder etter hjelp.

Vi ønsker oss en avtale. Men dersom vi ikke får den, slik vi håper, og hvis vi ser at Tyskland er for rigide og ønsker å sprenge Europa i stykker, så har vi plikt til å gå til Plan B. Plan B er å få støtte annet steds fra, det kunne fortrinnsvis være USA, det kunne være Russland og det kunne være Kina eller andre land.

Dette har tydeligvis spøkt i kulissene under forhandlingene mellom Hellas og eurosonen. Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) melder at

USA presset Hellas og EU for å få dem til å komme fram til enighet. USAs finansminister Jack Lew ga sin greske kollega Yanis Varufakis et klart budskap på telefon fredag 20. februar: Han ba Hellas om å være konstruktive i å bevare sitt partnerskap med EU og IMF. USA ville også legge press på de andre forhandlingspartnerne for å sørge for at det ikke skulle oppstå en uvisshet «som ikke er bra for Europa».

DWN skriver at dette handler om NATO. Sammen med Kypros utgjør Hellas NATOs sørflanke. Hellas er, på tross av at landet de facto er konkurs, det NATO-landet etter USA som relativt sett har de største militærutgiftene.

Det er over 500 militærbaser og 17 militære treningssentre i Hellas, så det burde være rom for betydelige kutt.

USA frykter tydeligvis at Hellas skal forlate eurosonen og søke støtte til sin skakkjørt økonomi hos unevnelige partnere. USA vil simpelthen ikke tillate at noe sånt skal skje. Det handler om NATO og kontrollen over Europas sørflanke. Så NATO og EU er virkelighetens versjon av Hotel California:

You can check-out any time you like,
But you can never leave!

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Det USA underforstått mente var at Hellas enten fikk bli i euroen/NATO, eller forberede seg på et regimeskifte: http://blog.p2pfoundation.net/the-butlerian-carnival/2015/02/22

  «Despite that track record of unbroken failure, the EU—in particular, Germany, which has benefited handsomely from the gutting of southern European economies—continues to insist that Greece must accept what amounts to a perpetual state of debt peonage. The Greek defense minister noted in response in a recent speech that if Europe isn’t willing to cut a deal, other nations might well do so. He’s quite correct; it’s probably a safe bet that cold-eyed men in Moscow and Beijing are busy right now figuring out how best to step through the window of opportunity the EU is flinging open for them. If they do so—well, I’ll leave it to my readers to consider how the US is likely to respond to the threat of Russian air and naval bases in Greece, which would be capable of projecting power anywhere in the eastern and central Mediterranean basin. Here again, war is a likely outcome; I hope that the Greek government is braced for an attempt at regime change.» – JMG

 2. Katten er sluppet ut av sekken?
  «De som styrer det økonomiske systemet styrer politikken, lokalt og globalt».

  • Ja, her har nok USA og banksystemet mye inflytelse. Det trengs nok noe tid for å gjøre banksystemet og alt annet pengemessig klart for ny valuta. Jeg anser forhandlingene som utholing av tid fra Hellas. Først og fremst er syriza og Hellas uavhengig som regjerer sammen separatister fra EU og kanskje fra Nato om nødvendig. Når Hellas går ut, ikke hvis, enten ved å mislighold av lån eller ved å gå ut av euro direkte.

 3. «Det er over 500 militærbaser og 17 militære treningssentre i Hellas, så det burde være rom for betydelige kutt.»

  Men EU /Nato låner nok Hellas gjerne mer penger, – til 45%rente.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.