– Hellas må bli i euroen på grunn av NATO

0
Jens Stoltenberg under en NATO-manøver i Hellas i 2014

Kort etter Syrizas valgseier i Hellas sa Panos Kammenos, forsvarsminister i Hellas og leder av Syrizas koalisjonspartner Uavhengige grekere, sier til Reuters at dersom ikke EU gir Hellas en fornuftig avtale, så kan landet se andre steder etter hjelp.

Vi ønsker oss en avtale. Men dersom vi ikke får den, slik vi håper, og hvis vi ser at Tyskland er for rigide og ønsker å sprenge Europa i stykker, så har vi plikt til å gå til Plan B. Plan B er å få støtte annet steds fra, det kunne fortrinnsvis være USA, det kunne være Russland og det kunne være Kina eller andre land.

Dette har tydeligvis spøkt i kulissene under forhandlingene mellom Hellas og eurosonen. Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) melder at

USA presset Hellas og EU for å få dem til å komme fram til enighet. USAs finansminister Jack Lew ga sin greske kollega Yanis Varufakis et klart budskap på telefon fredag 20. februar: Han ba Hellas om å være konstruktive i å bevare sitt partnerskap med EU og IMF. USA ville også legge press på de andre forhandlingspartnerne for å sørge for at det ikke skulle oppstå en uvisshet «som ikke er bra for Europa».

DWN skriver at dette handler om NATO. Sammen med Kypros utgjør Hellas NATOs sørflanke. Hellas er, på tross av at landet de facto er konkurs, det NATO-landet etter USA som relativt sett har de største militærutgiftene.

Det er over 500 militærbaser og 17 militære treningssentre i Hellas, så det burde være rom for betydelige kutt.

USA frykter tydeligvis at Hellas skal forlate eurosonen og søke støtte til sin skakkjørt økonomi hos unevnelige partnere. USA vil simpelthen ikke tillate at noe sånt skal skje. Det handler om NATO og kontrollen over Europas sørflanke. Så NATO og EU er virkelighetens versjon av Hotel California:

You can check-out any time you like,
But you can never leave!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.