– Hellas må bli i euroen på grunn av NATO

0
Jens Stoltenberg under en NATO-manøver i Hellas i 2014

Kort etter Syrizas valgseier i Hellas sa Panos Kammenos, forsvarsminister i Hellas og leder av Syrizas koalisjonspartner Uavhengige grekere, sier til Reuters at dersom ikke EU gir Hellas en fornuftig avtale, så kan landet se andre steder etter hjelp.

Vi ønsker oss en avtale. Men dersom vi ikke får den, slik vi håper, og hvis vi ser at Tyskland er for rigide og ønsker å sprenge Europa i stykker, så har vi plikt til å gå til Plan B. Plan B er å få støtte annet steds fra, det kunne fortrinnsvis være USA, det kunne være Russland og det kunne være Kina eller andre land.

Dette har tydeligvis spøkt i kulissene under forhandlingene mellom Hellas og eurosonen. Deutsche Wirtschafts Nacrichten (DWN) melder at

USA presset Hellas og EU for å få dem til å komme fram til enighet. USAs finansminister Jack Lew ga sin greske kollega Yanis Varufakis et klart budskap på telefon fredag 20. februar: Han ba Hellas om å være konstruktive i å bevare sitt partnerskap med EU og IMF. USA ville også legge press på de andre forhandlingspartnerne for å sørge for at det ikke skulle oppstå en uvisshet «som ikke er bra for Europa».

DWN skriver at dette handler om NATO. Sammen med Kypros utgjør Hellas NATOs sørflanke. Hellas er, på tross av at landet de facto er konkurs, det NATO-landet etter USA som relativt sett har de største militærutgiftene.

Det er over 500 militærbaser og 17 militære treningssentre i Hellas, så det burde være rom for betydelige kutt.

USA frykter tydeligvis at Hellas skal forlate eurosonen og søke støtte til sin skakkjørt økonomi hos unevnelige partnere. USA vil simpelthen ikke tillate at noe sånt skal skje. Det handler om NATO og kontrollen over Europas sørflanke. Så NATO og EU er virkelighetens versjon av Hotel California:

You can check-out any time you like,
But you can never leave!

Forrige artikkel– Ukraina forbereder seg på «krig i full skala», sier Kievs viseutenriksminister
Neste artikkelMaidan – dokumentert av Andreij Stenin (1980–2014)
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).