De facto-allianse mellom Israel og Saudi Arabia

0

Den kjente journalisten Robert Parry skriver at Saudi Arabia skal ha gitt Israel garantier om at de skal få fly over saudiarabisk territorium hvis de skal bombe Iran. Saudis Said to Aid Israeli Plan to Bomb Iran.

According to an Israeli media report, Saudi Arabia has agreed to let Israeli warplanes fly over Saudi territory to save fuel while attacking Iranian nuclear sites, the latest indication of how the two former enemies have developed a behind-the-scenes alliance that is reshaping geopolitics in the Middle East.

“The Saudi authorities are completely coordinated with Israel on all matters related to Iran,” a European official in Brussels told Israel’s Channel 2 in a report broadcast on Tuesday and described in other Israeli media outlets.

Parry nevner også at det saudiarabiske kongehuset har støttet og støtter islamske terrorister, slik jeg skrev om i artikkelen – Det saudiarabiske kongehuset sponser al-Qaida.

Han viser også til at Saudi Arabia og Israel er på linje i krigen mot Assad i Syria. Parry viser til Israels tidligere ambassadør i USA, Michael Oren:

In June 2014, speaking as a former ambassador at an Aspen Institute conference, Oren expanded on his position, saying Israel would even prefer a victory by the brutal Islamic State over continuation of the Iranian-backed Assad in Syria. “From Israel’s perspective, if there’s got to be an evil that’s got to prevail, let the Sunni evil prevail,” Oren said.

Parry viser også til Israels de facto støtte til den islamistiske al-Nusra-fronten i Syria:

That hostility toward Assad’s regime has taken a tactical form with Israeli forces launching attacks inside Syria that benefit Nusra Front. For instance, on Jan. 18, 2015, Israel attacked Lebanese-Iranian advisers assisting Assad’s government in Syria, killing several members of Hezbollah and an Iranian general. These military advisers were engaged in operations against Nusra Front.

Meanwhile, Israel has refrained from attacking Nusra militants who have seized Syrian territory near the Israeli-occupied Golan Heights. One source familiar with U.S. intelligence information on Syria told me that Israel has a “non-aggression pact” with Nusra forces, who have even received medical treatment at Israeli hospitals.

Les resten av artikkelen her.

I Israel er ikke alliansen med Saudi Arabia noen hemmelighet. Den er et faktum som også diskuteres i pressa, slik som denne artikkelen i Jerusalem Post: Understanding the Israeli-Egyptian-Saudi alliance.

I følge Davis Hearst i The Huffington Post møtes israelske og saudiarabiske etterretningsfolk regelmessig for å samkjøre informasjon, og han hevder også at Israels angrep på Gaza var klarert med det saudiarabiske kongehuset.

Forrige artikkel– Det finnes ikke noe som heter «begrenset atomkrig»
Neste artikkelObama failed his coup in Venezuela
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).