Bør leses: – Yanis Varoufakis: more erratic than Marxist

0

Marxisten Michael Roberts bidrar her med en svært interessant kritikk av den greske finansministeren Yanis Varoufakis’ teoretiske og politiske posisjoner. Varoufakis sier sjøl at han er en «uberegnelig (erratic) marxist». Basert på det Varoufakis sjøl har skrevet om Marx og marxismen, skriver Roberts at han er mer uberegnelig enn marxist.

Varoufakis sier:

… en marxistisk analyse av både europeisk kapitalisme og vesntresida nåværende situasjon tvinger oss til å arbeide for en bred koalisjon, også med folk fra høyresida, der hensikten bør være å løse krisa i eurosonen og stabilisere Den europeiske union … Ironisk nok så er det slik at vi som avskyr eurosnonen har en moralsk forpliktelse til å redde den!

Roberts gjennomgår de argumentene Varoufakis har mot Marx og marxismen før han ender opp med denne, skal vi si, nokså spesielle, konklusjonen. Det er en saklig og grundig kritikk og godt lesestoff. Artikkelen gjør det også mulig å forstå hvorfor Syriza ikke kommer til å sprenge de rammene som dagens kapitalistiske Europa setter.

Roberts skriver:

But most erratic is YV’s views about the current global economic crisis and in particular, the crisis in the Eurozone. He dramatically points out that “Europe’s present crisis is not merely a threat for workers, for the dispossessed, for the bankers, for particular groups, social classes or, indeed, nations. No, Europe’s current posture poses a threat to civilisation as we know it.”  Yikes, the end of civilisation: this suggests the need for radical socialist policies before it is too late.

But no. You see, the long depression being experienced in Europe (which I agree is a correct interpretation) “puts radicals in a terrible dilemma.” You see, it is not an environment for radical socialist policies after all. Instead “it is the Left’s historical duty, at this particular juncture, to stabilise capitalism; to save European capitalism from itself and from the inane handlers of the Eurozone’s inevitable crisis”.

… An erratic Marxist indeed!

Hele artikkelen finner du her.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFra fotoalbumet
Neste artikkelTrøbbel i Kina?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).