Tyskland taper milliarder på sanksjonene mot Russland

0

Tysk næringsliv regner med et tap i eksporten til Russland på 15% eller i underkant av fire milliarder euro, i følge Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Det er særlig bilindustrien og maskinbyggingsindustrien som kommer til å tape. Dette kommer etter at man i 2014 hadde et tap på 20% – også på grunn av sanksjonene.

Tapene er dels direkte resultater av sanksjoner og dels av at den vestlige økonomiske krigføringa mot Russland har svekket kjøpekrafta og kredittverdigheten i Russland. Russland vil delvis kompensere for nedgangen ved å skaffe seg leverandører blant Tysklands konkurrenter i Asia – først og fremst Kina.

I desember 2014 gjorde Det tysk-russiske handelskammeret en undersøkelse blant tyske bedrifter, og det viste seg at 58% av de spurte regnet med skadevirkninger fra sanksjonene.

USA på sin side, som har tvunget fram sanksjonene, kunne fram til utgangen av juli 2014 notere seg før økt eksport til Russland. For 2014 som helhet er det en liten vekst i handelen.

Hva skal man med fiender når man har slike venner?

Forrige artikkelDen bästa av världar?
Neste artikkelNaomi Klein: Message to the UK: the fracking ‘bridge’ is burning!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).