Tyskland taper milliarder på sanksjonene mot Russland

5

Tysk næringsliv regner med et tap i eksporten til Russland på 15% eller i underkant av fire milliarder euro, i følge Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK). Det er særlig bilindustrien og maskinbyggingsindustrien som kommer til å tape. Dette kommer etter at man i 2014 hadde et tap på 20% – også på grunn av sanksjonene.

Tapene er dels direkte resultater av sanksjoner og dels av at den vestlige økonomiske krigføringa mot Russland har svekket kjøpekrafta og kredittverdigheten i Russland. Russland vil delvis kompensere for nedgangen ved å skaffe seg leverandører blant Tysklands konkurrenter i Asia – først og fremst Kina.

I desember 2014 gjorde Det tysk-russiske handelskammeret en undersøkelse blant tyske bedrifter, og det viste seg at 58% av de spurte regnet med skadevirkninger fra sanksjonene.

USA på sin side, som har tvunget fram sanksjonene, kunne fram til utgangen av juli 2014 notere seg før økt eksport til Russland. For 2014 som helhet er det en liten vekst i handelen.

Hva skal man med fiender når man har slike venner?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Tja, økning og økning. En eventuell økning kan være litt tilfeldig da eksport og import svinger litt fra måned til måned. Det en i alle fall kan si er at USA ikke har redusert eksporten til Russland som følge av sanksjonene.

    Importen ser ut til å være lavere. Det kan dog delvis skyldes forhold som sterkere dollar, selv om USAs import i fra Russland har avtatt siden 2011. Men 2011 kan også være en «unormalt» avvikende år av årsaker jeg ikke kjenner. Importen siste 8 år ligger i overkant av 20 milliarder dollar, så 2014 fortoner seg ikke så avvikende fra tidligere år. En kan vel si at det har vært (tilnærmet) «business as usual» mellom Russland og USA i 2014.

    • Takker forresten for en god blogg. Du skriver om nyheter som den norske pressen (av ulike grunner) ikke vil eller tør skrive om.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.