– Rubelen ble angrepet av USA

0

– Rubelen ble angrepet av USA

Jeg har tidligere pekt på at det var et stormløp mot rubelen 15.–16. desember 2014. Jeg skrev:

Rett før jul 2014 gikk USA og noen svært sterke økonomiske aktører til fullt angrep på den russiske rubelen i et forsøk på å drive Russland inn i en statskonkurs. Angrepet nådde toppen 15. desember og rubelen så ut til å være i fritt fall. Avisa The Guardian erklærte at “Russland har nettopp tapt den økonomiske krigen med Vesten”. Men man hadde glemt et par ting.

Nå har denne analysen fått støtte av tidligere visefinansminister i USA, Paul Craig Roberts. Han sier i et intervju at det eneste som kan forklare dette plutselige og kraftige fallet i rubelen er et «den ble angrepet av USA».

Det er ikke et valutakræsj i vanlig forstand fordi det ikke er noen økonomiske grunner til et slikt fall for rubelen. I motsetning til USA som har et massivt handelsunderskudd, så har Russland et overskudd på handelsbalansen. Hvis valutamarkedet ikke var manipulert, ville den amerianske dollaren kollapse. Mens det for rubelen ikke er et tilsvarende press på valutaen. … Dette er ikke virkningene av markedet. Så enten er det hedge fonds, valutaspekulanter som Soros, eller også er det en krigshandling på vegne av USA fra Federal Reserve eller Exchange Stabilization Fund … eller mulignes hedge fonds som samarbeider med USAs regjering.

Roberts blir spurt om hvordan Russland eventuelt kunne slå tilbake, og han svarer: «Det er veldig enkelt for dem. Neste gang kontraktene på papirgull dumpes på «futures» markedet, kan russerne kjøpe opp alle sammen og så kreve utlevert det gullet de er utstedt på – for det er ikke noe gull å utlevere. Hele systemet ville kollapse.»

 

 

Forrige artikkelUSAs plan for regimeskifte i Russland
Neste artikkelNorsk sokkel: Produksjonsfallet fortsetter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).