– Rubelen ble angrepet av USA

2

– Rubelen ble angrepet av USA

Jeg har tidligere pekt på at det var et stormløp mot rubelen 15.–16. desember 2014. Jeg skrev:

Rett før jul 2014 gikk USA og noen svært sterke økonomiske aktører til fullt angrep på den russiske rubelen i et forsøk på å drive Russland inn i en statskonkurs. Angrepet nådde toppen 15. desember og rubelen så ut til å være i fritt fall. Avisa The Guardian erklærte at “Russland har nettopp tapt den økonomiske krigen med Vesten”. Men man hadde glemt et par ting.

Nå har denne analysen fått støtte av tidligere visefinansminister i USA, Paul Craig Roberts. Han sier i et intervju at det eneste som kan forklare dette plutselige og kraftige fallet i rubelen er et «den ble angrepet av USA».

Det er ikke et valutakræsj i vanlig forstand fordi det ikke er noen økonomiske grunner til et slikt fall for rubelen. I motsetning til USA som har et massivt handelsunderskudd, så har Russland et overskudd på handelsbalansen. Hvis valutamarkedet ikke var manipulert, ville den amerianske dollaren kollapse. Mens det for rubelen ikke er et tilsvarende press på valutaen. … Dette er ikke virkningene av markedet. Så enten er det hedge fonds, valutaspekulanter som Soros, eller også er det en krigshandling på vegne av USA fra Federal Reserve eller Exchange Stabilization Fund … eller mulignes hedge fonds som samarbeider med USAs regjering.

Roberts blir spurt om hvordan Russland eventuelt kunne slå tilbake, og han svarer: «Det er veldig enkelt for dem. Neste gang kontraktene på papirgull dumpes på «futures» markedet, kan russerne kjøpe opp alle sammen og så kreve utlevert det gullet de er utstedt på – for det er ikke noe gull å utlevere. Hele systemet ville kollapse.»

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Jag läste den skrivna intervjun med Paul Craig. Där säger han ju ännu värre saker än dom du citerade Pål. Så jag blev tvungen att titta på den filmade intervjun också – men hade svårt att hänga med i den talade amerikanskan, förstod dock att hans kritik av den amerikanska regimen är förödande och för mig sensationellt avslöjande. Om han inte fullständigt pratar i nattmössan! Jag kan inget om nationalekonomi. Men han har ju varit vice finansminister i USA om än för en del år sedan. Vem är denne Paul – är han trovärdig, är han en amerikansk Pål?
    Vill också passa på att ge dig en stor kram Pål för allt du plockar fram, saker som gör världen mer begriplig, mer skrämmande visserligen, men det som är begripligt kan vi göra nåt åt!

    • Jeg har fulgt Paul Craig Roberts en stund. Han er vaskekte konservativ amerikaner. Av den typen som er anti-intervensjonist. Derfor har han vært knallhardt mot alle forsøk på regimeskifte og alle eventyrene til neocons. Og takk for oppmuntring. Liksom Marx er jeg en stor tilhenger av Diderot, encyklopediens far, som mente at forutsetninga for demokrati er at folk har nok informasjon og innsikt til å ta intelligente valg. Derfor prøver jeg å bidra med mitt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.