Økende misnøye i EU mot sanksjonene

3

Økende misnøye i EU mot sanksjonene

Som kjent var ikke EU-landa noe særlig begeistret for å måtte innføre sanksjoner mot Russland. Visepresident Joe Biden fortalte avgangsstudenter at USA måtte tvinge og mobbe EU-lederne til å bli med på denne politikken.

Det er sant at de ikke ønsket å gjøre det. Men igjen var det USAs ledelse, og det at USAs president insisterte, og noen ganger måtte vi nærmest gjøre dem forlegne for å få dem til å stå opp og ta økonomiske tap for å påføre kostnader.

Og grunnan var naturligvis at EU-landa sjøl taper svært mye på sanksjonene, mens USA ikke risikerer mye. Tidligere statsminister i Italia, Romano Prodi skriver i et innlegg i avisa Il Messaggero 4. januar 2015 at «dersom sanksjonene fører til en nedgang i russisk økonomi på 5%, vil det bety et tap på 50% av Italias eksport til Russland». Verdien av Italias eksport til Russland er ca. 12 milliarder dollar, så en halvering vil altså bety et tap på 6 milliarder, eller drøye 1,2% av Italias totale eksport. For et land som allerede er i ei djup økonomisk krise, vil dette være et smertelig tap.

Det samme gjelder mange EU-land og derfor er EUs italienske utenrikssjef, Federica Mogherini, svært irritert på at samtidig som Europa må blø, øker USAs handel med Russland.

Den tyske økonomiministeren og visekansleren Sigmar Gabriel (SPD) har også uttrykt seg overraskende tydelig mot å utvide sanksjonene mot Russland. «Den som ønsker det, vil provosere fram en langt farligere situasjon for alle oss her i Europa. … Den som nå ønsker å destabilisere Russland ytterligere økonomisk og politisk, har helt andre interesser.»

Det knaker altså i «alliansen av de villige». Det koster å være USAs vasaller, og det begynner å bli pinlig klart for EU-lederne.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. En vedvarende resesjon i Italia er en av skrekkscenarioene til EU da Italia har en statsgjeld på mer enn 130 % av brutto nasjonalprodukt pr. desember 2014. Det er nest høyest i Europa og bare slått av Hellas (175%).

    • Italia har vært i stagnasjon i nesten femten år, og er som du sier helt avgjørende for EU. Frankrike ligger unyre tynt an, og nå går også Hollande ut og ber om slutt på sanksjonene.

  2. Global Fiat Ponzi Scheme:) Det er nok bare at innse at Vesten ikke er universets sentrum lengre og det er en ny spillplan på vei der vi mister det strukturelle overtaket i har hatt. Sanksjoner hjelper ikke trur jeg da. Dvs tid at «face the music» og tenke nytt og ruste opp vår arme kanskje. Ser ikke ut som vi går mot en snillere verden og hvem vet som som kommer. Spesielt ikke nå i overgangsfasen til den nye verden;)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.