– Norge i beredskap for NATO og EU

0

– Norge i beredskap for NATO og EU

Fra årsskiftet skal Norge bidra til EUs militære beredskapsstyrke. I tillegg skal Telemark bataljon stå i beredskap for NATOs reaksjonsstyrke NRF. Det er abcnyheter.no som skriver dette.

Det første oppdraget varer et halvt år og innebærer at norske soldater blir en del av Nordic Battle Group, som ledes av Sverige. Det viktigste norske bidraget her blir å være eskorte for en logistikkbataljon, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding. I tillegg stiller Norge med tre stabsoffiserer, samt eksperter innen vedlikehold og logistikk, militærpoliti og transport, til sammen rundt 50 personer.

– Norge har lenge støttet EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk. EUs innsatsstyrke er et konkret skritt for å forbedre den europeiske evnen til å reagere raskt hvis en krisesituasjon oppstår, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Også i 2008 og i 2011 deltok Norge i en nordisk innsatsstyrke. …

– I dagens sikkerhetspolitiske situasjon legger NATO stor vekt på å ha styrker som kan stille der det trengs på kort varsel. Norge vil i år være tungt inne i denne styrken, sier Søreide.

«dagens sikkerhetspolitiske situasjon», det er politikerkode for NATOs aggressive opptrapping mot Russland, der altså Norge skal være den lydigiste tosken i klassen. (Så får kanskej også Søreide en NATO-jobb slik Stoltenberg fikk.)

Hvis det er Russland som er målet for Norges styrker, så er det politisk sett en provokasjon og militært sett reint idioti. Politisk MÅ Russland oppfatte dette som en uvennlig handling. Og om den skulle bli brukt til å angripe Russland ville styrken bli utslettet i første runde. Kanskje styrken like mye er tenkt til å slå ned de opprørene NATO vet vil komme?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorsk sokkel: Produksjonsfallet fortsetter
Neste artikkelGladnytt om Norges flygende milliardkalkun
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).