Tsjekkias president: – Maidan var ingen demokratisk revolusjon

0
Hyllest av fascisten Stepan Bandera er nå beskyttet av loven

Tsjekkias president: – Maidan var ingen demokratisk revolusjon

Miloš Zeman er president i Tsjekkia; den første som ble folkevalgt. Han representerer Tsjekkias sosialdemokratiske parti. Han er kjent for å være frittalende, men det spørs om han ikke etter sine siste uttalelser bør se seg bedre om når han går over gata. I et stort intervju med den tsjekkiske avisa Pravo, sier han blant annet:

Maidan var ingen demokratisk revolusjon, og jeg mener at Ukraina er i en tilstand av borgerkrig. … De som sammenlikner Maidan med Tsjekkoslovakias fløyelsrevolusjon i 1989 er dårlig informert.

Dette vinner ham ingen stjerner i Europas de facto utenriksdepartement, altså US State Department. Og han fortsetter:

Noe går helt galt med Ukraina. PÅ internett så jeg en video med flere tusen som demonstrerte på Uavhengighetsplassen i Kiev. De bar portretter av Stepan Bandera. Jeg så dette portrette for første gang. han minner meg om Reinhard Heydrich (nazistisk riksprotektor i Böhmen og Mähren under Hitler, også kalt «slakteren fra Praha»).

Noe går helt galt i Ukraina og noe går helt galt i Den europeiske unionen som ikke har protestert mot den demonstrasjonen.

Som kjent har heller ikke Zemans norske partifeller i Arbeiderpartiet eller deres småbrødre i SV protestert på gjenoppliving av den ukrainske nazismen. Om Arsenij Jatsenjuk sier Zeman:

Utfra uttalelsene til statsminister Jatsenjuk synes jeg han er en «krigens statsminister» fordi han ikke ønsker en fredelig løsning slik EU har anbefalt, men en løsning ved bruk av makt.

Zeman tar også avstand fra de økonomiske sanksjonene mot Russland, så nå begynner det å bli mange EU-ledere som tar avstand fra en politikk som er påtvunget EU fra Washington, og som EU-landa nå bittert får merke i form av store økonomiske tap.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMearsheimer: – Krisa i Ukraina er Vestens feil
Neste artikkel2015 handlar om Iran, Kina och Ryssland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).