Exercise Flintlock – eller hva gjør Forsvaret i Tsjad?

0

Tsjad ligger midt i Afrika, langt fra alle hav. Det er et kjempestort land – på størrelse med Frankrike, Spania og Portugal til sammen, og har bare litt over 10 millioner innbyggere. I mars gjennomfører USA en militærøvelse der, kalt Exercise Flintlock, eller øvelse flintlås, og der skal Norge delta. Hva gjør det norske forsvaret midt inne på det afrikanske kontinentet, og hvorfor er det ingen debatt om dette i Norge?

africom tsjad

Fattig, men rikt på ressurser

Tsjad er er fattig land med et nominelt BNP lik 2% av Norge. Bare en av tre voksne kan lese og 80% av innbyggerne lever på eksistensminimum.

Men det finnes en god del olje og mineraler der, blant annet uran og gull. Landet grenser til Libya, Sudan, Den sentralafrikanske republikken, Kamerun, Nigeria og Niger, og har derfor en strategisk beliggenhet i forhold til en rekke konfliktområder.

Conoco, Shell, Chevron og Exxon driver oljeutvinning i Tsjad, og det er gjort en del nye funn som kanskje kan gi utvidet produksjon. Siden 2007 har Kina investert mye i landet, først og fremst i oljeutvinning. Kina har forpliktet seg til å bygge en ny internasjonal flyplass i Djarmaya med kapasitet til en million passasjerer i året, samt en 40 kilometers motorvei fra flyplassen til hovedstaden N’Djamena. Kina har også bygd et oljeraffineri og en sementfrabrikk i landet.

tsajd 2_edited-1

Stormaktsrivalisering

Dermed er Tsjad enda et mål for stormaktsrivalisering, først og fremst mellom USA og Kina, men den gamle kolonimakta Frankrike spiller også en viktig rolle. Igjen ser vi at USAs viktigste verktøy er militære styrker, mens Kinas styrke er investeringer og utviklingsprosjekter. USA har bygd opp den militære enheten AFRICOM til å samordne sine militære eventyr i Afrika. Denne styrken er operativ i mer enn 35 land og holder hyppige øvelser på kontinentet. Nylig har USA etablert to dronebaser i Tsjads naboland Niger og en i Tsjad. Det siste påskuddet var den nigerianske jihadistgruppe Boko Harams bortføring av et par hundre skolejenter i Nigeria. Det politiske klimaet for denne aksjonen ble skapt av førstedame Michelle Obama og hennes #BringBackOurGirls-kampanje. Der brukte presidentkona også den seinere fredsprisvinneren Malala Yousafzai som cover for sin kampanje. Kampanjen ble fort gjennomskuet som en humanitær dekkoperasjon for noe som først og fremst handlet om å gi USA et påskudd til å bygge opp baser i Sentral-Afrika.

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Jeg har også argumentert for at det vi er vitne til er Vestens krig mot Kina i Afrika. Den artikkelen avsluttet jeg med følgende: «Og derfor er det ikke siste gang nordmenn havner i skuddlinja på andre kontinenter.» Dette har vist seg å være profetiske ord.

Øvelse Flintlås

Exercise Flintlock er en del av USAs såkalte Trans-Sahara Counterterrorism Partnership. Formålet er angivelig å trene opp lokale militæravdelinger i å bekjempe terrorisme, men det er helt opplagt at formålet er å fremme USAs militære interesser i Sentral-Afrika.

Øvelse Flintlås for 2015 starter i N’Djamena i Tsjad 16. februar, og gjett hvem som skal være med? Jo, blant en rekke andre land også USAs tamme fjellaper – Norge. AFRICOM skriver:

Over 1,200 personnel will be involved in Chad-hosted Flintlock ‘15, with outstations in Niger, Nigeria, Cameroon and Tunisia. Participants are from Burkina Faso, Denmark, Canada, France, Germany, Italy, Mauritania, the Netherlands, Belgium, Sweden, Norway, Senegal, Spain, the United Kingdom, Mali, Czech Republic, Estonia, Lithuania and the United States.

Ikke noe informsjon eller debatt i Norge

Jeg har søkt på Forsvarets og regjeringas nettsider og i norske aviser. Jeg finner ingen informasjon om at det norske forsvaret skal delta i USAs militærøvelse i Tsjad. Og dermed er det naturligvis heller ingen debatt. Forsvaret er tydeligvis blitt en avdeling leiesoldater som USA kaller ut når de har bruk for den uten å bry seg synderlig om at dette skal ha noen slags forankring i Norge – annet enn blant folk av typen Stoltenberg, Solberg og Eriksen Søreide, som hopper hver gang Pentagon blåser i fløyta. Så djupt har vi altså sunket.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEU-kompromiss om sanksjoner mot Russland
Neste artikkelSkifergass: Investorene har tapt 390 milliarder dollar hittil
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).