Exercise Flintlock – eller hva gjør Forsvaret i Tsjad?

14

Tsjad ligger midt i Afrika, langt fra alle hav. Det er et kjempestort land – på størrelse med Frankrike, Spania og Portugal til sammen, og har bare litt over 10 millioner innbyggere. I mars gjennomfører USA en militærøvelse der, kalt Exercise Flintlock, eller øvelse flintlås, og der skal Norge delta. Hva gjør det norske forsvaret midt inne på det afrikanske kontinentet, og hvorfor er det ingen debatt om dette i Norge?

africom tsjad

Fattig, men rikt på ressurser

Tsjad er er fattig land med et nominelt BNP lik 2% av Norge. Bare en av tre voksne kan lese og 80% av innbyggerne lever på eksistensminimum.

Men det finnes en god del olje og mineraler der, blant annet uran og gull. Landet grenser til Libya, Sudan, Den sentralafrikanske republikken, Kamerun, Nigeria og Niger, og har derfor en strategisk beliggenhet i forhold til en rekke konfliktområder.

Conoco, Shell, Chevron og Exxon driver oljeutvinning i Tsjad, og det er gjort en del nye funn som kanskje kan gi utvidet produksjon. Siden 2007 har Kina investert mye i landet, først og fremst i oljeutvinning. Kina har forpliktet seg til å bygge en ny internasjonal flyplass i Djarmaya med kapasitet til en million passasjerer i året, samt en 40 kilometers motorvei fra flyplassen til hovedstaden N’Djamena. Kina har også bygd et oljeraffineri og en sementfrabrikk i landet.

tsajd 2_edited-1

Stormaktsrivalisering

Dermed er Tsjad enda et mål for stormaktsrivalisering, først og fremst mellom USA og Kina, men den gamle kolonimakta Frankrike spiller også en viktig rolle. Igjen ser vi at USAs viktigste verktøy er militære styrker, mens Kinas styrke er investeringer og utviklingsprosjekter. USA har bygd opp den militære enheten AFRICOM til å samordne sine militære eventyr i Afrika. Denne styrken er operativ i mer enn 35 land og holder hyppige øvelser på kontinentet. Nylig har USA etablert to dronebaser i Tsjads naboland Niger og en i Tsjad. Det siste påskuddet var den nigerianske jihadistgruppe Boko Harams bortføring av et par hundre skolejenter i Nigeria. Det politiske klimaet for denne aksjonen ble skapt av førstedame Michelle Obama og hennes #BringBackOurGirls-kampanje. Der brukte presidentkona også den seinere fredsprisvinneren Malala Yousafzai som cover for sin kampanje. Kampanjen ble fort gjennomskuet som en humanitær dekkoperasjon for noe som først og fremst handlet om å gi USA et påskudd til å bygge opp baser i Sentral-Afrika.

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Jeg har også argumentert for at det vi er vitne til er Vestens krig mot Kina i Afrika. Den artikkelen avsluttet jeg med følgende: «Og derfor er det ikke siste gang nordmenn havner i skuddlinja på andre kontinenter.» Dette har vist seg å være profetiske ord.

Øvelse Flintlås

Exercise Flintlock er en del av USAs såkalte Trans-Sahara Counterterrorism Partnership. Formålet er angivelig å trene opp lokale militæravdelinger i å bekjempe terrorisme, men det er helt opplagt at formålet er å fremme USAs militære interesser i Sentral-Afrika.

Øvelse Flintlås for 2015 starter i N’Djamena i Tsjad 16. februar, og gjett hvem som skal være med? Jo, blant en rekke andre land også USAs tamme fjellaper – Norge. AFRICOM skriver:

Over 1,200 personnel will be involved in Chad-hosted Flintlock ‘15, with outstations in Niger, Nigeria, Cameroon and Tunisia. Participants are from Burkina Faso, Denmark, Canada, France, Germany, Italy, Mauritania, the Netherlands, Belgium, Sweden, Norway, Senegal, Spain, the United Kingdom, Mali, Czech Republic, Estonia, Lithuania and the United States.

Ikke noe informsjon eller debatt i Norge

Jeg har søkt på Forsvarets og regjeringas nettsider og i norske aviser. Jeg finner ingen informasjon om at det norske forsvaret skal delta i USAs militærøvelse i Tsjad. Og dermed er det naturligvis heller ingen debatt. Forsvaret er tydeligvis blitt en avdeling leiesoldater som USA kaller ut når de har bruk for den uten å bry seg synderlig om at dette skal ha noen slags forankring i Norge – annet enn blant folk av typen Stoltenberg, Solberg og Eriksen Søreide, som hopper hver gang Pentagon blåser i fløyta. Så djupt har vi altså sunket.

KampanjeStøtt oss

14 KOMMENTARER

 1. Skattekammeret det Afrikanske kontinent har blitt holdt ned i «hjelpetrengende» tilstand i ti-år etter tiår. I nord har USA/Israel bitt seg fast på forskjellig vis med sin støtte til» opprørsbevegelser». Og lurte Gaddafi til å gi fra seg atomvåpen for å kunne slå ned hans forsøk på å etablere enn ny valuta for Afrika ( LIbyske gulldinarer). Fratok Libya 140 tonn gull som tidligere hadde vært oppbevart i England og Frankrike, men hentet hjem av Gaddafi for å styrke valutaens verdi. – Norge hjalp jo til å bombe i stykker landet og fortjener vel noe av dette gullet,Stoltenberg?

  Kina har gjennom samarbeid med afrikanske land arbeidet seg sørfra og er i ferd med å bygge afrikansk utvikling og får nok mye resurser i fortjeneste.
  Slaget ser ut til å komme til å stå i midt-Afrika. «Ebolafronten» ( et virus som har eksistert i mange år , men som nå «blusset» beleilig opp) holdt ikke allikevel, -våpenet døde dessverre ut…,så nå må det sterkere militære krefter til for å forsvare USA/Israel sine interesser og for å stoppe Kina.
  – Med alle maktmidler

  «Den amerikanske presidenten tilføyde at USA er forberedt på å bruke alle maktmidler landet har til rådighet for å verne om sine interesser i Midtøsten. 
  http://www.dagbladet.no/2013/09/24/nyheter/krig_og_konflikter/politikk/29439997/

  Enten regner dette «verdenspolitiet» USA/Israel midtøsten som større enn vi har fryktet, eller så er resursene større enn man tidligere har antatt.
  Og Norges regjering , enten den er rød eller blå, er kjekke speidergutter og er alltid beredt til å bistå troppsjefen.
  Dette er ikke fascisme, men kalles vestlig demokrati.

 2. Akkurat som IS dukker Boko Haram «tilfeldigvis» opp og begynner å herje i et område hvor stormaktene kniver om kontrollen over naturressursene. Interessant.

 3. Det er som i eneveldets tid. Hva Kongen bestemmer med hensyn til krig og fred har ikke folket noe med. At Norge har blitt en integrert del av Imperialismen er nå helt klart. Hele klikken av «noen som snakker sammen» går for dette.
  Men det er noe som heter «Det går en nemesis gjennom livet». Dette vil straffe seg! Å være på parti med verdens verste undertrykkere er noe det store flertallet av verdens befolkning merker seg.
  Nordmenn var en gang populære rundt omkring i verden. Det er vi ikke lenger. Å være løpegutter/ løpejenter for USA imperiealismen er ikke populært. Det er ensbetydene med å være forbrytere!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.