EU-kompromiss om sanksjoner mot Russland

0

Utenriksministrene i EU møttes 29. januar 2015 og ble enige om å opprettholde sanksjonene mot Russland. Den nye greske regjeringa til SYRIZA hadde signalisert på forhånd at den ønsker å avvikle sanksjonenen. På den andre sida sto Polen og enkelte andre land som ønsket å utvide sanksjonene. SYRIZA ble nødt til å bøye av, i følge EU-observer og andre medier, slik at det ble et konsensusvedtak i EU.

Det Hellas mente de likevel oppnådde var to ting: å fjerne en passus med politisk og moralsk fordømmelse av Russland og å hindre at sanksjonene skulle utvides til å gjelde et år. Nå blir det seks måneder. Det er KeepTalkingGreece som melder dette.

Utenriksminister Nikos Kotzias, som har vært en klar kritiker av EUs sanksjonregime, forsvarte sin stemmegivning med at dette ikke var nye sanksjoner, men bare fortsettelse av de gamle.

Rapportene sier at noen utenriksministere under møtet prøvde å knytte gjeldsproblemene til Hellas til stemmegivninga i denne saka, noe Hellas skal ha avvist. Også andre EU-land markerte seg som negative til sanksjonene. Det gjaldt først og fremst Østerrike, Italia, Ungarn og Slovakia, men fra før vet man at i alt sju EU-land utenom Hellas ønsker å oppheve sanksjonene.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPakistansk avis: – USA støtter rekruttering til IS i Pakistan
Neste artikkelExercise Flintlock – eller hva gjør Forsvaret i Tsjad?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).