EU-kompromiss om sanksjoner mot Russland

3

Utenriksministrene i EU møttes 29. januar 2015 og ble enige om å opprettholde sanksjonene mot Russland. Den nye greske regjeringa til SYRIZA hadde signalisert på forhånd at den ønsker å avvikle sanksjonenen. På den andre sida sto Polen og enkelte andre land som ønsket å utvide sanksjonene. SYRIZA ble nødt til å bøye av, i følge EU-observer og andre medier, slik at det ble et konsensusvedtak i EU.

Det Hellas mente de likevel oppnådde var to ting: å fjerne en passus med politisk og moralsk fordømmelse av Russland og å hindre at sanksjonene skulle utvides til å gjelde et år. Nå blir det seks måneder. Det er KeepTalkingGreece som melder dette.

Utenriksminister Nikos Kotzias, som har vært en klar kritiker av EUs sanksjonregime, forsvarte sin stemmegivning med at dette ikke var nye sanksjoner, men bare fortsettelse av de gamle.

Rapportene sier at noen utenriksministere under møtet prøvde å knytte gjeldsproblemene til Hellas til stemmegivninga i denne saka, noe Hellas skal ha avvist. Også andre EU-land markerte seg som negative til sanksjonene. Det gjaldt først og fremst Østerrike, Italia, Ungarn og Slovakia, men fra før vet man at i alt sju EU-land utenom Hellas ønsker å oppheve sanksjonene.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. «SYRIZA ble nødt til å bøye av, i følge EU-observer og andre medier, slik at det ble et konsensusvedtak i EU.»

    Det er godt vi har demokrati i verden.
    Og frie nasjoner har vi vel hatt siden 1945? ( Ihvertfall i festtaler.)

  2. Syrizas økonomiske krav overfor EU er spenstige, chuzpah og vel så det. Det spesielle er jo at disse kravene også var valglovnader til det greske folket. Så hva er Syrizas Plan B?
    Tsipras håper nok å dra nytte av det spente forholdet mellom Russaland og EU. Men dersom Putin ikkje ser seg tjent med å redde Hellas økonomisk, i bytte mot politisk støtte, vil Syriza måtte spise mange og store kameler i månedene som kommmer.

    • SYRIZA har raskt beveget seg mot sentrum i gresk politikk. De nærmer seg Hollades Parti Socialiste og Renzis Partito Democratico, men det er jo ikke noe sosialistisk alternativ for verken Hellas eller Europa. Valget i Hellas er likevel uhyre interessant, fordi det har åpnet en ny front og bragt langt flere motsetninger opp til overflaten. Dette ser vi jo også med Podemos i Spania, og noe liknende kan skje i Italia. Hvor langt vil Tyskland strekke seg? Hvor langt kan Tyskland strekke seg? EU er i en ekstremt vanskelig situasjon, både på grunn av den uløste krisa og ikke minst på grunn av krigen i Ukraina, sanskjonene og alt det. Jeg skal fortsette å grave.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.