Skifergass: Investorene har tapt 390 milliarder dollar hittil

1

USAs skifergassrevolusjon, som liksom skulle gjøre USA uavhengig av energiimport, har vært fullt og helt en gigantisk finansspekulasjon. Selskapene som driver med boring etter skifergass har ennå ikke tjent penger, men de har hatt ekstremt god tilgang til nærmest gratis kreditt. De har lånt penger til null prosent rente og har solgt obligasjoner basert på en totalt urealistisk verdivurdering av feltene.

Prisfallet på olje, som Obama trodde bare skulle straffe Russland, ser ut til å ta med seg amerikansk skiferindustri i fallet. Bloomberg melder at investorene har tapt 390 milliarder dollar på et halvt år.

De har pumpet mer enn 1400 milliarder dollar inn i olje- og gassindustrien de siste fem årene mens oljeprisen i gjennomsnitt har vært på 91$ per fat. Denne innsprøytinga av penger har drevet USAs råoljeproduksjon opp til sitt høyeste på 30 år.

Nå som oljeprisen har falt under 46$ vil enhver begeistring over billigere energi bli dempet av de tapene som nå begynner å vise seg hos investeringsfondene, pensjonsfondene og i bankenes regnskaper.

Ett eksempel: Oljeproduksjonselskapet Energy XXI Ltd i Houston skaffet seg for åtte måneder siden 650 millioner dollar ved å selge obligasjoner, altså ta opp lån. Etterspørselen var så stor at selskapet doblet salget. Disse obligasjonene er nå ikke verdt mer enn 50% av pålydende og selskapets aksjer har falt med 88%.

Hvor stort er et tap på 390 milliarder dollar? Det svarer til 45% av det norske Oljefondet. Altså: prisfallet på olje har utradert kreditt/investeringer på nesten et halvt oljefond.

Les også: Løgn, bløff og skiferolje.

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

  1. Nå har jo også USA kontroll over verdensvalutaen, og jakter desperat etter andre land sitt gull for å liksom-forankre valutaen i noe konkret- siden de ikke har «valuta i seg selv», så FED (bakmennene med kontroll over) kjører nok seddelpressen for fullt for å la resten av verden betale festen.

    Når det er forbud å diskutere historien, skrevet av «vinnerne», gjør vi dessverre samme feil flere ganger.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.