Skifergass: Investorene har tapt 390 milliarder dollar hittil

0

USAs skifergassrevolusjon, som liksom skulle gjøre USA uavhengig av energiimport, har vært fullt og helt en gigantisk finansspekulasjon. Selskapene som driver med boring etter skifergass har ennå ikke tjent penger, men de har hatt ekstremt god tilgang til nærmest gratis kreditt. De har lånt penger til null prosent rente og har solgt obligasjoner basert på en totalt urealistisk verdivurdering av feltene.

Prisfallet på olje, som Obama trodde bare skulle straffe Russland, ser ut til å ta med seg amerikansk skiferindustri i fallet. Bloomberg melder at investorene har tapt 390 milliarder dollar på et halvt år.

De har pumpet mer enn 1400 milliarder dollar inn i olje- og gassindustrien de siste fem årene mens oljeprisen i gjennomsnitt har vært på 91$ per fat. Denne innsprøytinga av penger har drevet USAs råoljeproduksjon opp til sitt høyeste på 30 år.

Nå som oljeprisen har falt under 46$ vil enhver begeistring over billigere energi bli dempet av de tapene som nå begynner å vise seg hos investeringsfondene, pensjonsfondene og i bankenes regnskaper.

Ett eksempel: Oljeproduksjonselskapet Energy XXI Ltd i Houston skaffet seg for åtte måneder siden 650 millioner dollar ved å selge obligasjoner, altså ta opp lån. Etterspørselen var så stor at selskapet doblet salget. Disse obligasjonene er nå ikke verdt mer enn 50% av pålydende og selskapets aksjer har falt med 88%.

Hvor stort er et tap på 390 milliarder dollar? Det svarer til 45% av det norske Oljefondet. Altså: prisfallet på olje har utradert kreditt/investeringer på nesten et halvt oljefond.

Les også: Løgn, bløff og skiferolje.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelExercise Flintlock – eller hva gjør Forsvaret i Tsjad?
Neste artikkelThe Empire of Chaos and The House of Saud
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).