Etter Charlie kommer Big Brother

0

Det tok ikke David Cameron lang tid fra han var på catwalken i Paris sammen med andre krigsforbrytere der de liksom viste sin støtte til ytringsfriheten – til han kom hjem til London og la opp til en dramatisk innskrenkning av samme ytringsfrihet. Nå skal MI6, MI5 og GCHQ få alle de fullmaktene og redskapene de ønsker til å drive mer overvåking, spionasje og registrering.

cameron

Snoopers’ charter

Ikke før han var hjemme igjen fra Paris hadde David Cameron møte med etterretningssjefene og fortalte dem at hvis han vinner parlamentsvalget vil han fordoble Storbritannias innsats for å håndtere det han kalte «den giftige dødskulten» til ekstreme islamister, skriver The Guardian.

Det betyr at han relanserer det som er blitt kalt «snoopers’ charter», eller snushaneloven, om man vil eller Draft Communications Data Bill, som den offiselt heter. Da den først ble lansert i 2012 ble den avvist av et overveldende flertall av den britiske befolkninga. 71% stolte ikke på at de dataene som skulle samles inne ville være sikre og bare 12% syntes dette var «verdt pengene».

Alt skal kunne overvåkes

ITV News understreket David Cameron hvor omfattende overvåking han ser for seg:

Jeg har en veldig enkel holdning til dette temaet, og den går ut på at siden vi har stått overfor disse terroristtruslene, så har det alltid vært mulig, i ytterste fall, ved en underskrift fra innenriksministeren å avlytte din kommunikasjon, min kommunikasjon, eller enhver annens, hvis det finnes en trussel om terrorisme. Dette gjelder om du sender et brev, om du tar en telefonsamtale, om du bruker en mobil eller om du bruker internett.

Liberaldemokratene, som er i regjeringskoalisjon med Tory, har blokkert snoopers’ charter, så det må et nyvalg til og ei ny regjering for at loven eventuelt skal komme opp igjen. Men nå lover Cameron at dersom han får nok stemmer vil han rulle ut den mest drastiske overvåkingsloven Storbritannia noensinne har sett.

«Ikke så opptatt i disse rettighetsgreiene»

Boris Johnson, den konservative ordføreren i London, som mange regner med vil bli Camerons etterfølger ga følgende prinsipputtalelse om sin holdning til borgerrettighetene:

Jeg er ikke særlig interessert i disse borgerrettighetsgreiene når det gjelder folks eposter og mobilsamtaler. Hvis de er en trussel mot vårt samfunn, vil jeg at de skal avlyttes.

Møter motstand

Mange reagerer kraftig på Camerons planer. En av dem er Emma Carr fra Big Brother Watch:

Det er fullstendig uakseptabelt at denne tragedien i Paris skal bli brukt som et middel til å relansere snushanedirektivet.

(Et sammendrag av snoopers’ charter finnes her.)

Demokratiet er ikke på moten

Over hele den vestlige verden (samt svært mange andre steder) skjer det samme: militarisering av politiet, drakoniske lover mot demonstrasjon (Spania), massiv overvåking av alt og alle. Kapitalismen er i ei djup krise, de 0,01% føler at makta deres er truet, og de reagerer med tiltak som George Orwell ikke en gang hadde tenkt på.

 

Les: Demokratiet er ikke lenger på moten

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.