Boligboble i Norge? Ikke noe særlig …

4

Denne grafen viser prisutviklinga på boliger for USA, Canada, Norge og Japan. 1995 = 100. Boligboble i Norge? Tja …

boligboble i norge

Bloomberg skriver:

A combination of plunging oil prices and falling interest rates risks pushing Norway’s housing market beyond its breaking point, the financial regulator said.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Før var boligen et sted man bodde. Etter at økonomene har fått hegemoniet i politikk og samfunn så ble boligen et redskap for kapitalen. Etter hvert er det ikke bare blitt et spørsmål om et sted å bo, men å tjene på å ha et bestemt bolig, ta opp ekstra lån for å finansiere boligen med pant i boligen eller bo på et bestemt økonomisk gunstig sted osv. Etter at boligen ble et sted for kapitalen, så har man begynt å snakke om «boligboble» og så er man så opptatt om boblen sprekker eller ikke. Samtidig så er folk i maktposisjoner opptatt av at boligprisene skal stige, da det er gunstig for egen bolig. Få tenker på de som står utenfor boligmarkedet. For dem vil det være særlig gunstig om «boblen» sprikker. Det vil være god sosial boligpolitikk.

    • Det er mange forhold som kommer inn her, blant annet småspekulanter som eier et lite antall boliger og tjener ganske grovt på det, og storspekulanter som gjør det samme i større skala. Og det hele er egentlig en finansoperasjon der boligene inngår i et pumping av finansmarkedet. Sprekker boligbobla, og det gjør den jo en eller annen gang, så kan det naturligvis gjøre det lettere for boligløse å komme inn på markedet. Det vil være det positive. Men når bobla sprekker vil den føre til tap av jobber, konkurser osv. som også kan ramme folk som ikke har bolig. Hva som blir nettoresultatet for den enkelte er ikke godt å si. Finanskrisa i USA i 2008 begynte som en sprekk i boligbobla i 2007, og så fikk man en kaskadeeffekt derfra. Men i bunn og grunn var begge deler bare symptomer på en mye mer grunnleggende krise i det økonomiske systemet.

  2. «boligboble» og mange andre bobler idag er en gigantisk pengerøkning i en situasjon der renten er lav (penger er gratis). Konsekvens en multiplikatoreffekt på økonomi språk hvilket resulterer i at vi trur at vi er rike. Hvilket betyr i sin tur at vi låner så mye vi kan tils tiliten til pengers verdi i et system som bygger på tillit;) er borte. Og under vei så blir et fåtall rikare med mer…. Fiat ponzi korrupt svindel økonomisk selvmord kaller jeg det!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.