Sjokkterapi light?

0

Sjokkterapi light?

Det lukter Civita og strategisk høyretenkning lang veg. Regjeringa vil etter læreboka nå koke ihop en borgerlig sjokkterapi light tilpasset norske forhold, og med oljekrisa som disiplinerende faktor. De rike skal bli rikere. Det vi har sett til nå er bare begynnelsen.

Dette skriver Jan Herdal i oljekrisa.no som en kommentar til hvordan regjeringa utnytter det dramatiske oljeprisfallet.

Å beskrive en situasjon er så ikke vanskelig. Djevelen sitter i tolkninga. Hva sier næringsminister Monica Mæland egentlig til Dagens Næringsliv torsdag 18. desember? Jo, hun sier at «oppbremsingen» i oljesektoren kan være «godt nytt» for en nødvending, men «fryktelig vond» omstilling i Norge.

Godt nytt? Omstilling til hva?

Uten sammenlikning for øvrig, det er vel omtrent slik statsmininsteren i Ukraina uttaler seg i disse dager: Omstillinga er vond, men nødvendig. Spørsmålet er hvem den blir vond for. Slike politisk styrte prosesser har vist seg å være svært bra for de allerede søkkrike over hele Europa, som bl.a. den franske økonomen Thomas Piketty er inne på.

Les hele artikkelen her.

Forrige artikkelDe imperialistiske krigenes kostnader
Neste artikkelNesten en halv million nedlastinger i 2014
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).