PST kan umulig snakke sant om mobilovervåking

13

Aftenposten har gjort et eksemplarisk journalistisk arbeid med avsløring av mobilovervåking i Oslo. Med forholdsvis enkle midler har de avslørt at falske basestasjoner er plassert rundt sentrale bygninger i Oslo der de er i stand til å suge data fra mobiltelefonene i nærheten. Når PST-sjefen gir inntrykk av at hun ikke ante noe om dette, sier hun enten at etaten er komplett udugelig – eller hun juger.

Teknologien

Aftenposten skriver:

Målingene avslører at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, med svært høy sannsynlighet er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden, deriblant regjeringskontorer og Stortinget.

Det avanserte spionutstyret kan overvåke bevegelsene til statsråder, politikere, embetsmenn og vanlige mennesker i området.

Hvis man vil vite hva sånne IMSI-catchere kan man for eksempel søke på internett. (Bruk DuckDuckGo og ikke Google, siden sistnevnte samarbeider med NSA. 🙂 ) I denne artikkelen fra 2013 – Meet the machines that steal your phone’s data finnes det for eksempel en grei oversikt over hva disse boksene er for noe og hvordan de brukes. Artikkelen kan alt være utdatert for alt jeg vet, men den viser at dette er hyllevare og at den amerikanske etterretningstjeneste NSA og andre bruker den systematisk. Newsweek hadde en større artikkel om denne teknologien i juni 2014: New Eavesdropping Equipment Sucks All Data Off Your Phone. Denne artikkelen forteller også om mange tilfeller av at slikt utstyr er blitt oppdaget i USA. Det framgår også at disse IMSI-catcherne ikke bare er i stand til å avlytte samtaler, de kan suge absolutt alle data ut av mobiler og annet mobilt datautstyr. (Jeg vil tippe at det skulle være en smal sak å mate falske data tilbake samme vei.)

Electronic Frontier Foundation har skrevet om dette flere ganger, for eksempel i denne artikkelen fra 2012: Stingrays: The Biggest Technological Threat to Cell Phone Privacy You Don’t Know About.

Tro ingenting – inntil det er offisielt benektet

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til Aftenposten at det er svært vanskelig å få avdekket utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Hun hevder også at opplysninger om mobilspionasje ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og sier mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

Siden teknologien har vært omtalt i internasjonal presse i minst et par år og siden det er gjort mange funn av slike systemer blant annet i USA, så sier PST-sjefen at staben hennes er inkompetent. Det er det vanskelig å tro på. Det ville på en måte være mer betryggende om hun juger.

Hvem står bak?

Sikkerhets- og forsvarsforsker Ståle Ulrichsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) kaster mistanken på Russland og Kina: Det er først og fremst landene vi har lagt oss ut med, på et eller annet vis, som kan tenkes å stå bak dette, dersom det er snakk om en fremmed makt. Vi har et iskaldt forhold til Russland, og et dårlig forhold til Kina.

Det er jo sant nok, men hvem har sagt at overvåkinga er utført av land vi har et dårlig forhold til? Det er kjent at den amerikanske overvåkingstjenesten NSA overvåker alle sine allierte, inklusive forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Der Spiegel skriver i en artikkel i juni 2014 at NSA og den tyske etterretningstjenesten driver et omfattende avlyttingssamarbeid, som blant annet omfatter IMSI-catchere som er montert i droner og som brukes til å likvidere folk – basert på metadata.

I USA er det kjent at FBI, Secret Service, National Security Agency minst ni andre hemmelige tjenester bruker IMSI catchers, i følge American Civil Liberties Union.
Dette er åpenbart blitt rutine.

Jeg vil ikke utelukke at Russland, Kina eller for den saks skyld Israel, som ikke er kjent for å ta smålige hensyn når det gjelder internasjonale lover og regler, kan stå bak den avlyttinga Aftenposten har avslørt. Det kan også være forretningsinteresser eller firmaer som er ute etter data som er nyttig for konkurranse eller utpresning.

Men elefanten i rommet er CIA/NSA. Edward Snowden har vist oss hvor ekstremt omfattende deres globale overvåking er. De har folk i Fort Mead som sitter 24 timer i døgnet og analyserer enorme mengder metadata, og som er i stand til å gå helt ned til den enkeltes mobiltelefon eller nettbankkonto. Han forteller også at det er en oppmuntring for unge tjenestemenn at de får more seg med å se på folks nakenbilder.

Vi vet at Norge er en viktig alliert for USA. Vi vet at å være alliert med USA ikke betyr at du er respektert eller likeverdig. USA har overvåket norske stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer siden femtitallet. Naturligvis gjør de også det nå, og da er det naturlig at de vil bruke den samme teknologien som de bruker i USA.

National Security Agency samler mer enn fem milliarder filer daglig fra mobiltelefoner over hele verden, skriver Washington Post, «noe som gjør det mulig for NSA å følge bevegelsene til individer – og kartlegge deres forbindelser – på måter man tidligere trodde var umulig. Dataene mates inn i en enorm database som inneholder data om posisjonene til minst hundrevis av millioner enheter.»

Washington Post har også en fin grafisk framstilling av hvordan dette utstyret brukes til å spore personer.

nsa overvåking mobil

Se hele plansjen her.

At dette utstyret brukes også i Norge er opplagt. At NSA skulle ta det minste hensyn til vår nasjonale suverenitet når det gjelder overvåking står ikke til troende. At PST ikke er klar over det er en erklæring om egen udugelighet. Så når PST-sjefen møter Aftenpostens avsløringer omtrent som et dyr som er havnet i lyset fra frontlyktene på en bil, er det mest sannsynlig at hun og etaten var fullt klar over dette, og at sjokket handler om at det ble avslørt. Så nå er Operasjon tilsløring i gang.

Les: Kapital, mediemakt og tankekontroll

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Start diskusjonen på forum.steigan.no

Historisk kommentararkiv

13 KOMMENTARER

 1. Selvfølgelig er det skremmende.
  Ikke nødvendigvis at vi blir overvåket, – eller menings-sensurert i media.
  Overvåking kan også være gjort at medie-hus, selv om det mest sannsynlig er politisk. ( Kreftenet bakenfor)
  Og menings-sensur godt kan skyldes hensyn til annonsører, skjønt det mest sannsynlig er politisk. ( Kreftene bakenfor)

  Det som er mest skremmende er – at så få reagerer på dette.
  «Først så tok de,…. så tok de…uten at vi reagerte. Så tok de meg, .. da kunne jeg ikke reagere.», er brukt om tider vi gjerne ondskapsforklarer.
  Nå er ( den politiske) kulturen her (igjen), – uten at vi reagerer.

  «De som gir avkall på frihet for brød, fortjener ingen av delene».

 2. «Det er jo sant nok, men hvem har sagt at overvåkinga er utført av land vi har et dårlig forhold til? »
  Og kven har sagt at ikkje PST evt i samarbeid med NSA er med på dette?

 3. Takk for nok en kunnskapsrik og velorientert artikkel. PST’s påstand om at de ikke visste tolker jeg som en løgn for å dekke over at de visste men ikke kan fortelle hvem som står bak. Så kan man jo spinne videre selv.

 4. PST hevder at de ikke har utstyret som trengs for å avdekke falske basestasjoner. Men det har Aftenposten? Hm. Og Forsvarets Etterretningstjeneste sier ingenting. De samarbeider jo ganske tett med PST, og at de mangler teknologi til å avdekke ulovlig avlytting nekter jeg å tru. Disse bortforklaringene blir for dumme til at det kan være sant. Men hvis hensikten er å kjøpe tid til å plante bevis som peker i feil retning, kan det jo funke.

 5. Der Spiegel har skrevet nylig at den tyske etterretningstjenesten BND hadde kjempesamarbeid med amerikanske NSA. Britene har redegjort for at deres NSA,GCHQ,hadde det aller beste samarbeid med USA.
  Jeg vil tro PST er en liten husmannsfilial av NSA/CIA som rett og slett ikke har giddet å informere vasallstaten om alt som foregår her hjemme.

 6. Mest sannsynlig er det PST selv som står bak. Men formelt er det nok NSA – for da kan PST overvåke uten hensyn til norsk lov, siden det nominelt er NSA som «deler data» med en samarbeidspartner. Dette er standard blant FIVE EYES og deres allierte/vasaller: det er slik de omgår nasjonal lovgivning som skal begrense etteretning mot egne borgere, ved at de overvåker i hverandres navn.

  • Jeg tror du har helt rett. PST-sjefen vil at vi skal tro at hun ikke har noen i sin stab som kan noe om dette. Hvor dumme tror hun at vi er?

 7. «Han ble dømt for å ha importert forbudt teknologi, deriblant satellittelefoner og datautstyr, til Cuba, uten løyve.
  – Gross jobbet for U.S. Agency for International Development (USAID), en amerikansk føderal etat som har ansvar for USAs ikke-militære utviklingshjelp. «
  http://www.dagbladet.no/2014/12/17/nyheter/politikk/utenriks/36788168/

  😉 Ikkemilitær meg både her & der.

  Prosjektet, som var i virksomhet i to år og ble avsluttet i 2012, trakk til seg 40.000 brukere som ikke ante at USA sto bak, at de skulle manipuleres til politisk opposisjon, og at deres personlige data ble registrert.
  http://e24.no/digital/usa-opprettet-twitter-tilbud-paa-cuba/22869873

 8. Mulig jeg ikke har fulgt med i timen, men er ikke Oslo fullt av overvåkningskameraer? Da burde det vel være en smal sak å spore opp dette?

  Når det er sagt har jeg mistet all tillit til såkalte tillitspersoner de senere år. I sommer kom det terrorvarsel fra USA. I utgangspunktet visste man lite, men etterhvert var det visst fire navngitte terrorister som skulle angripe Norge med kniv. historien ble mer og mer utrolig og frykten fikk maks effekt via mediene. 12 Syrere ble stoppet på norskegrensen lørdag kveld denne helgen. de ble straks inkvartert på asylmottak i norge, og på tross av at de kom fra Sverige. http://www.sa.no/lokale_nyheter/article7497034.ece Har ikke sverige ansvar før oss? Samme dag stoppes et jentefotballag på grensen. 17 år gamle norske jenter slapp ikke inn.

  Hvem var disse fire navngitte syriske terroristene som man ikke engang ville etterlyse? OG riktignok, og som ventet. PST gikk like etter ut og ønsket innsamling av stordata etter USA modell. http://www.nrk.no/norge/pst-vil-samle-stordata-1.11890927

  Samtidig fylte USA opp midtnorge med nye Tanks og avansert utstyr. http://www.nrk.no/trondelag/stridsvogner-i-midt-norge-1.11863920

  Det er rart egentlig. Politikerne gjentar etter hver trussel og aksjon; «Vi lar oss ikke påvirke», men samtidig omstruktureres det vestlige demokrati i et ufattelig tempo. (Se økonomi og lovendringer jobber fortere enn terroristene) Kanskje vil vi se at Bin Laden alene, men med uvurdelig hjelp fra et utrolig velvillig vestlig pressekorps, klarte å velte det vestlige demokratiet? Når enhver lokal maniac får slik publisitet verden over må vi anta at dette bare vil eksplodere.

  Og så var det åpne grenser og fri flyt av varer, personer og tjenester. Samtidig som man i snart 14 år har bombet de landene terrortrusslene kommer fra, og terroristene kan reise sammen med millioner av flyktninger. Hundretusner på vei til Skandinavia og nordeuropa.

  «Mission complitet» sa Bush. «Jobben er gjort» sa NatoJens, men alt er værre enn noen sinne. Se bare på Irak, Libya, Syria, Afghanistan, og nå lesser Russland opp med atomvåpen på norskegrensa. En ny kald krig oppstår like etter at Obama og Putin møtes i St Petersburg 5 September i fjor. Kan det stemme at Russlands kritikk i Syria og omegn stilnet og at det foregikk et slags bytte? (krim) Samtidig mener mange at Russland har fått oppdraget med å rasle med sablene for å skremme sammen et Europa i oppløsning. Det virker som at det er ønskelig at Finland og Sverige går inn i Nato, og at Norge og Island går inn i EU.

  Mye kan i hvert fall tyde på store omstruktureringer i verdenskartet, men nå også i det globale energimarkedet. USAs skiferolje tyner kronen. http://english.alarabiya.net/en/views/business/economy/2014/12/16/Declining-oil-prices-OPEC-vs-future-Shale-.html

 9. Dagens : «Amerikanske etterforskere» (sic.) mener Nord-Korea står bak den ulovlige («») overvåkingen i Oslo. 🙂
  Ja, (ja), da er det vel slik.
  Det er nok dette som på godt norsk kalles uavhengig granskning.

 10. Aftenpostens reportere hinter om hvem de tror står bak:
  http://mm.aftenposten.no/stortinget-og-statsministeren-overvakes/
  »Her, i området som også huser den amerikanske og israelske ambassaden, har Aftenposten gjentatte ganger registrert svært mistenkelig aktivitet på den krypterte mobilen. I løpet av målinger gjort over flere dager, oppdager sikkerhetsselskapene to strategisk plasserte IMSI-catchere, som dekker kvartalene langs Parkveien.»

  To ambassader »tilfeldigvis» nevnt + to IMSI-catchere. Vi får lese mellom linjene.

  • Fra Aftenpostens:
   «For å fastslå hundre prosent sikkert hva slags utstyr som er i bruk, hvor det er nøyaktig plassert og hvem som er målet, må Aftenposten og sikkerhetsselskapene gjøre målinger inne i byggene. Det har vi ikke kunnet gjøre – bare politiet har myndighet til det»

   Men det gjør ikke «politiet» ? Fordi?
   Istedet «hintes» , les propaganda-«avsløres», det.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.