PST kan umulig snakke sant om mobilovervåking

0

Aftenposten har gjort et eksemplarisk journalistisk arbeid med avsløring av mobilovervåking i Oslo. Med forholdsvis enkle midler har de avslørt at falske basestasjoner er plassert rundt sentrale bygninger i Oslo der de er i stand til å suge data fra mobiltelefonene i nærheten. Når PST-sjefen gir inntrykk av at hun ikke ante noe om dette, sier hun enten at etaten er komplett udugelig – eller hun juger.

Teknologien

Aftenposten skriver:

Målingene avslører at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, med svært høy sannsynlighet er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden, deriblant regjeringskontorer og Stortinget.

Det avanserte spionutstyret kan overvåke bevegelsene til statsråder, politikere, embetsmenn og vanlige mennesker i området.

Hvis man vil vite hva sånne IMSI-catchere kan man for eksempel søke på internett. (Bruk DuckDuckGo og ikke Google, siden sistnevnte samarbeider med NSA. 🙂 ) I denne artikkelen fra 2013 – Meet the machines that steal your phone’s data finnes det for eksempel en grei oversikt over hva disse boksene er for noe og hvordan de brukes. Artikkelen kan alt være utdatert for alt jeg vet, men den viser at dette er hyllevare og at den amerikanske etterretningstjeneste NSA og andre bruker den systematisk. Newsweek hadde en større artikkel om denne teknologien i juni 2014: New Eavesdropping Equipment Sucks All Data Off Your Phone. Denne artikkelen forteller også om mange tilfeller av at slikt utstyr er blitt oppdaget i USA. Det framgår også at disse IMSI-catcherne ikke bare er i stand til å avlytte samtaler, de kan suge absolutt alle data ut av mobiler og annet mobilt datautstyr. (Jeg vil tippe at det skulle være en smal sak å mate falske data tilbake samme vei.)

Electronic Frontier Foundation har skrevet om dette flere ganger, for eksempel i denne artikkelen fra 2012: Stingrays: The Biggest Technological Threat to Cell Phone Privacy You Don’t Know About.

Tro ingenting – inntil det er offisielt benektet

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til Aftenposten at det er svært vanskelig å få avdekket utstyret kan ha blitt brukt til å overvåke mobiltelefoner i Oslo sentrum. Hun hevder også at opplysninger om mobilspionasje ikke var kjent for sikkerhetstjenesten tidligere, og sier mobile basestasjoner er vanskelig å avdekke.

Siden teknologien har vært omtalt i internasjonal presse i minst et par år og siden det er gjort mange funn av slike systemer blant annet i USA, så sier PST-sjefen at staben hennes er inkompetent. Det er det vanskelig å tro på. Det ville på en måte være mer betryggende om hun juger.

Hvem står bak?

Sikkerhets- og forsvarsforsker Ståle Ulrichsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) kaster mistanken på Russland og Kina: Det er først og fremst landene vi har lagt oss ut med, på et eller annet vis, som kan tenkes å stå bak dette, dersom det er snakk om en fremmed makt. Vi har et iskaldt forhold til Russland, og et dårlig forhold til Kina.

Det er jo sant nok, men hvem har sagt at overvåkinga er utført av land vi har et dårlig forhold til? Det er kjent at den amerikanske overvåkingstjenesten NSA overvåker alle sine allierte, inklusive forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon. Der Spiegel skriver i en artikkel i juni 2014 at NSA og den tyske etterretningstjenesten driver et omfattende avlyttingssamarbeid, som blant annet omfatter IMSI-catchere som er montert i droner og som brukes til å likvidere folk – basert på metadata.

I USA er det kjent at FBI, Secret Service, National Security Agency minst ni andre hemmelige tjenester bruker IMSI catchers, i følge American Civil Liberties Union.
Dette er åpenbart blitt rutine.

Jeg vil ikke utelukke at Russland, Kina eller for den saks skyld Israel, som ikke er kjent for å ta smålige hensyn når det gjelder internasjonale lover og regler, kan stå bak den avlyttinga Aftenposten har avslørt. Det kan også være forretningsinteresser eller firmaer som er ute etter data som er nyttig for konkurranse eller utpresning.

Men elefanten i rommet er CIA/NSA. Edward Snowden har vist oss hvor ekstremt omfattende deres globale overvåking er. De har folk i Fort Mead som sitter 24 timer i døgnet og analyserer enorme mengder metadata, og som er i stand til å gå helt ned til den enkeltes mobiltelefon eller nettbankkonto. Han forteller også at det er en oppmuntring for unge tjenestemenn at de får more seg med å se på folks nakenbilder.

Vi vet at Norge er en viktig alliert for USA. Vi vet at å være alliert med USA ikke betyr at du er respektert eller likeverdig. USA har overvåket norske stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer siden femtitallet. Naturligvis gjør de også det nå, og da er det naturlig at de vil bruke den samme teknologien som de bruker i USA.

National Security Agency samler mer enn fem milliarder filer daglig fra mobiltelefoner over hele verden, skriver Washington Post, «noe som gjør det mulig for NSA å følge bevegelsene til individer – og kartlegge deres forbindelser – på måter man tidligere trodde var umulig. Dataene mates inn i en enorm database som inneholder data om posisjonene til minst hundrevis av millioner enheter.»

Washington Post har også en fin grafisk framstilling av hvordan dette utstyret brukes til å spore personer.

nsa overvåking mobil

Se hele plansjen her.

At dette utstyret brukes også i Norge er opplagt. At NSA skulle ta det minste hensyn til vår nasjonale suverenitet når det gjelder overvåking står ikke til troende. At PST ikke er klar over det er en erklæring om egen udugelighet. Så når PST-sjefen møter Aftenpostens avsløringer omtrent som et dyr som er havnet i lyset fra frontlyktene på en bil, er det mest sannsynlig at hun og etaten var fullt klar over dette, og at sjokket handler om at det ble avslørt. Så nå er Operasjon tilsløring i gang.

Les: Kapital, mediemakt og tankekontroll

Forrige artikkelGeneralstreik mot nedskjæringspolitikken i Belgia
Neste artikkelUSA planla krig mot sju land på fem år
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).