Den antifascistiske motstanden i Ukraina

2
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Den antifascistiske motstanden i Ukraina

Det London-baserte nettstedet Solidarity with the Antifascist Resistance in Ukraine bringer en del artikler om situsjonen i Ukraina og om kampen mot de fascistiske kreftene der. Nettstedet definerer seg som venstreorientert og forsøker å se kampen fra et arbeiderklasseperspektiv.

Peter Mikhailenko skriver om Perspektivene for folkerepublikkene og om kampen til de venstreorienterte og progressive kreftene. Han skriver at minst 1000 mennesker i Øst-Ukraina er blitt drept siden «våpenhvilen»:

For å øke lidelsene har regjeringa vedtatt å kutte ut pensjonene, barnetilskuddene, jernbanen, gass og elektrisitet, varetransport og tjenester til regionen, noe som rammer sju millioner mennesker. Som den kjente ukrainske juristen Tetiana Montian pekte på «er det ganske absurd at Kiev på den ene sida roper om et «forent Ukraina» samtidig som de pa den andre sida lar folket i republikkene fryse og sulte.»

Artikkelen inneholder også vurderinger av klassekarakteren til Maidan-bevegelsen, en kritikk av Moskvas motiver i forhold til Donbass og vurdering av de revolusjonære kreftenes stilling.

En artikkel om Det ytterliggående høyre i Ukrainas parlament bekrefter på mange måter det jeg allerede har skrevet i artikkelen Fascistene i det ukrainske parlamentet, men den er delvis mer detaljert.

Et intervju med M, en representant for den marxistiske organisasjonen Borotba inneholder flere interessante vurderinger av situasjonen sett fra et venstreperspektiv. M avslutter med følgende appell:

Vær så snill å fortell verden at dette er en borgerkrig. Det er ikke en krig mellom stater eller mellom nasjonaliteter. Det er ukrainere som slåss på begge sider, akkurat som det er russere, armener og jøder. Dette er en kamp mot fascismen og for interessene til arbeiderklassen. Et nederlag for Øst-Ukraina ville være en katastrofe for arbeiderklassen som helhet.

Så gjenstår det å se om appellen har noen virkning på venstresida i NATO-landa, og for den saks skyld i Norge. Til nå er vel total passivitet den mest treffende beskrivelsen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. En av de mange etablerte eksperter som Klassekampen bruker for å underbygge sitt nye sosialdemokratiske politiske syn,er Cecilie Hellestveit. Hun oppringes gjerne i forbindelse med Ukraina og Russland også.
    16 desember 2014 skrev hun en artikkel i Aftenposten som fikk celeber plass: Er vi villige til å bombe Norge med atomvåpen? Hele poenget med den er å dra opp det spennings og agitasjonsnivået som Nato nå ønsker å forberede foran 2015-krigene i og rundt Ukraina. Det er ingenting i artikkelen som tyder på at Hellestveit har noen dyptgående kunnskaper om hva som har skjedd på atomvåpen-fronten de siste årene.
    Men hun gjør nytten sin ved å skrive setninger av denne typen: «Sett med franske og italienske øyne er det åpenbart en fordel å stanse en invaderende russisk hær i Sentral-Europa.»
    Oppegående folk i Norge har nå et stort eksistensielt problem: Vi er ikke på høyden politisk med de utfordringer og farer som verden nå står overfor. Og vi har en offisiell «venstreside» som på mange temaer,befinner seg på den andre siden av barrikadene.Hva gjør vi med det?

    • Vi som kjemper mot krigen står mye, mye dårligere rustet enn de gjorde før første og annen verdenskrig. Arbeiderklassen er desorganisert og ført på avveier av borgerlige ledere, kommunistpartiene finnes knapt. Den såkalte «venstresida» ligger i stabilt sideleie. Jeg har funnet ut at det viktigste jeg kan bidra med er å drive avsløring og kritikk av de imperialistiske kreftene. Det trengs en sterk massebevegelse mot krigen, og det ser foreløpig svært dårlig ut. Men det kommer heller ikke noen massebevegelse hvis ingen driver avsløring og kritikk i forkant. Alle de tendensene jeg pekte på i boka Sammenbruddet har vist seg å stemme, bare at de har slått til enda raskere enn jeg antok at de ville. Men den boka ble naturligvis oversett og marginalisert i den offentlige debatten og på «venstresida».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.