Den antifascistiske motstanden i Ukraina

0
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Den antifascistiske motstanden i Ukraina

Det London-baserte nettstedet Solidarity with the Antifascist Resistance in Ukraine bringer en del artikler om situsjonen i Ukraina og om kampen mot de fascistiske kreftene der. Nettstedet definerer seg som venstreorientert og forsøker å se kampen fra et arbeiderklasseperspektiv.

Peter Mikhailenko skriver om Perspektivene for folkerepublikkene og om kampen til de venstreorienterte og progressive kreftene. Han skriver at minst 1000 mennesker i Øst-Ukraina er blitt drept siden «våpenhvilen»:

For å øke lidelsene har regjeringa vedtatt å kutte ut pensjonene, barnetilskuddene, jernbanen, gass og elektrisitet, varetransport og tjenester til regionen, noe som rammer sju millioner mennesker. Som den kjente ukrainske juristen Tetiana Montian pekte på «er det ganske absurd at Kiev på den ene sida roper om et «forent Ukraina» samtidig som de pa den andre sida lar folket i republikkene fryse og sulte.»

Artikkelen inneholder også vurderinger av klassekarakteren til Maidan-bevegelsen, en kritikk av Moskvas motiver i forhold til Donbass og vurdering av de revolusjonære kreftenes stilling.

En artikkel om Det ytterliggående høyre i Ukrainas parlament bekrefter på mange måter det jeg allerede har skrevet i artikkelen Fascistene i det ukrainske parlamentet, men den er delvis mer detaljert.

Et intervju med M, en representant for den marxistiske organisasjonen Borotba inneholder flere interessante vurderinger av situasjonen sett fra et venstreperspektiv. M avslutter med følgende appell:

Vær så snill å fortell verden at dette er en borgerkrig. Det er ikke en krig mellom stater eller mellom nasjonaliteter. Det er ukrainere som slåss på begge sider, akkurat som det er russere, armener og jøder. Dette er en kamp mot fascismen og for interessene til arbeiderklassen. Et nederlag for Øst-Ukraina ville være en katastrofe for arbeiderklassen som helhet.

Så gjenstår det å se om appellen har noen virkning på venstresida i NATO-landa, og for den saks skyld i Norge. Til nå er vel total passivitet den mest treffende beskrivelsen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelObama tar et stort skritt i retning krig i Ukraina
Neste artikkel– Terroristene bak skolemassakre støttes fra Kabul
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).