Den antifascistiske motstanden i Ukraina

0
Azov-brigaden under SS-runen wolfsangel

Den antifascistiske motstanden i Ukraina

Det London-baserte nettstedet Solidarity with the Antifascist Resistance in Ukraine bringer en del artikler om situsjonen i Ukraina og om kampen mot de fascistiske kreftene der. Nettstedet definerer seg som venstreorientert og forsøker å se kampen fra et arbeiderklasseperspektiv.

Peter Mikhailenko skriver om Perspektivene for folkerepublikkene og om kampen til de venstreorienterte og progressive kreftene. Han skriver at minst 1000 mennesker i Øst-Ukraina er blitt drept siden «våpenhvilen»:

For å øke lidelsene har regjeringa vedtatt å kutte ut pensjonene, barnetilskuddene, jernbanen, gass og elektrisitet, varetransport og tjenester til regionen, noe som rammer sju millioner mennesker. Som den kjente ukrainske juristen Tetiana Montian pekte på «er det ganske absurd at Kiev på den ene sida roper om et «forent Ukraina» samtidig som de pa den andre sida lar folket i republikkene fryse og sulte.»

Artikkelen inneholder også vurderinger av klassekarakteren til Maidan-bevegelsen, en kritikk av Moskvas motiver i forhold til Donbass og vurdering av de revolusjonære kreftenes stilling.

En artikkel om Det ytterliggående høyre i Ukrainas parlament bekrefter på mange måter det jeg allerede har skrevet i artikkelen Fascistene i det ukrainske parlamentet, men den er delvis mer detaljert.

Et intervju med M, en representant for den marxistiske organisasjonen Borotba inneholder flere interessante vurderinger av situasjonen sett fra et venstreperspektiv. M avslutter med følgende appell:

Vær så snill å fortell verden at dette er en borgerkrig. Det er ikke en krig mellom stater eller mellom nasjonaliteter. Det er ukrainere som slåss på begge sider, akkurat som det er russere, armener og jøder. Dette er en kamp mot fascismen og for interessene til arbeiderklassen. Et nederlag for Øst-Ukraina ville være en katastrofe for arbeiderklassen som helhet.

Så gjenstår det å se om appellen har noen virkning på venstresida i NATO-landa, og for den saks skyld i Norge. Til nå er vel total passivitet den mest treffende beskrivelsen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.