Ukrainas hryvnia halvert siden Maidan

0

Den ukrainske valutaen hryvnia stuper. Siden Maidan-opprøret startet i november 2013 er den halvert i verdi mot dollar. Tidligere i år regnet man med at dersom den falt under 13,00 mot dollar, så ville landet få problemer med å betale gjeld. (15.11.2014 ligger den på 15,51, altså langt lavere enn faregrensa.) Valutareservene til den ukrainske sentralbanken har falt fra 16,3 milliarder dollar i september til 12,6 milliarder i november, og landet er nær det farlige punktet der det ikke har reserver til å betale for to måneders import. EU har overført 260 millioner euro som første del av et kriselån. Nesten alt sammen vil bli brukt til å betale for gass fra Russland. Industriproduksjonen har falt med 17% til og med 3. kvartal. Og ingenting tyder på at IMFs lånetilbud på 17 milliarder dollar vil være noe i nærheten av å løse problemet. Det blir vestlige skattebetalere som må betale for katastrofen.

hryvnia2

Kursen på hryvnia mot dollar. Den røde linja viser det nivået der Ukraina ikke vil kunne betale for sine lån.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.