Ukrainas hryvnia halvert siden Maidan

3

Den ukrainske valutaen hryvnia stuper. Siden Maidan-opprøret startet i november 2013 er den halvert i verdi mot dollar. Tidligere i år regnet man med at dersom den falt under 13,00 mot dollar, så ville landet få problemer med å betale gjeld. (15.11.2014 ligger den på 15,51, altså langt lavere enn faregrensa.) Valutareservene til den ukrainske sentralbanken har falt fra 16,3 milliarder dollar i september til 12,6 milliarder i november, og landet er nær det farlige punktet der det ikke har reserver til å betale for to måneders import. EU har overført 260 millioner euro som første del av et kriselån. Nesten alt sammen vil bli brukt til å betale for gass fra Russland. Industriproduksjonen har falt med 17% til og med 3. kvartal. Og ingenting tyder på at IMFs lånetilbud på 17 milliarder dollar vil være noe i nærheten av å løse problemet. Det blir vestlige skattebetalere som må betale for katastrofen.

hryvnia2

Kursen på hryvnia mot dollar. Den røde linja viser det nivået der Ukraina ikke vil kunne betale for sine lån.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.