Ukrainas hryvnia halvert siden Maidan

0

Den ukrainske valutaen hryvnia stuper. Siden Maidan-opprøret startet i november 2013 er den halvert i verdi mot dollar. Tidligere i år regnet man med at dersom den falt under 13,00 mot dollar, så ville landet få problemer med å betale gjeld. (15.11.2014 ligger den på 15,51, altså langt lavere enn faregrensa.) Valutareservene til den ukrainske sentralbanken har falt fra 16,3 milliarder dollar i september til 12,6 milliarder i november, og landet er nær det farlige punktet der det ikke har reserver til å betale for to måneders import. EU har overført 260 millioner euro som første del av et kriselån. Nesten alt sammen vil bli brukt til å betale for gass fra Russland. Industriproduksjonen har falt med 17% til og med 3. kvartal. Og ingenting tyder på at IMFs lånetilbud på 17 milliarder dollar vil være noe i nærheten av å løse problemet. Det blir vestlige skattebetalere som må betale for katastrofen.

hryvnia2

Kursen på hryvnia mot dollar. Den røde linja viser det nivået der Ukraina ikke vil kunne betale for sine lån.

Forrige artikkelUavhengig studie: – TTIP vil ta fra Europa 600.000 arbeidsplasser!
Neste artikkelStreik og demonstrasjon i Milano
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).