Uavhengig studie: – TTIP vil ta fra Europa 600.000 arbeidsplasser!

0

Uavhengig studie: – TTIP vil ta fra Europa 600.000 arbeidsplasser!

USA og EU-kommisjonen har reklamert for at TTIP-avtalen vil skape vekst og velstand. En uavhengig studie utført av Global Delevopment and Environment Institute ved det amerikanske Tufts-universitetet viser derimot at nærmere 600.000 arbeidsplasser i Europa vil gå tapt innen 2025, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Det er like mye som i kriseårene 2010–2011.

Tyskland vil tape 134.000 jobber, Frankrike 130.000 og Nord-Europa hele 223.000 jobber.

Tyskland vil tape 1,14% i eksportinntekter. Det kriseplagede Frankrike må regne med en eksportnedgang på 1,9% og nord-europeerne taper 2,07%.  På grunn av dette vil BNP synke i Tyskland med 0,29%, Frankrike 0,48% og Nord-Europa 0,5%.

USA derimot, som er den store drivkrafta bak avtalen, vil tjene på alle fronter, jobber, eksportinntekter og BNP.

Studien fra Tufts University sier også at den globaliseringa som TTIP legger opp til vil sette spesielt arbeidstakerne i Nord-Europa under et «voldsomt lønnspress», spesielt når det gjelder ufaglært arbeid. Og det hele vil i følge Deutsche Wirtschafts Nacrichten føre til en omfordeling der «arbeidstakerne tjener mindre, mens omfordelinga gir mer til de superrike.»

Eller som Aftenposten skrev:

Dersom USA og EU blir enige om en dyptgripende liberalisering av handelen, kan Norge miste 11 500 arbeidsplasser, ifølge en rapport utarbeidet av det tyske forskningsinstituttet Ifo på vegne av Bertelsmann-stiftelsen.

Stadig flere i Norge er blitt klar over at EØS-avtalen gjør at EFTA-domstolen kan sette til side vedtak fra norske folkevalgte organer. Etter opplegget for TTIP vil amerikanske konserner med sine hærskarer av advokater kunne saksøke norske myndigheter til månen og forbi dersom de mener seg forhindret i konkurransen. Hemmelige domstoler av forretningsadvokater vil kunne overstyre storting eller kommunestyrer og fjerne de lovbekyttelsene de ønskert å fjerne.

 

 

Forrige artikkel– Hva skjedde med de menneskevennene som ville redde Libya med bomber?
Neste artikkelUkrainas hryvnia halvert siden Maidan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).