Ukraina foran økonomisk nedsmelting

0

Ukraina foran økonomisk nedsmelting

Svensken Anders Åslund som var en av hovedarkitektene for sjokkdoktrinen i Russland under Boris Jeltsin da landets BNP ble redusert med 50% og forventet levealder for menn falt med ti år, er nå klar som rådgiver for den ukrainske sjokkdoktrinen.  I en artikkel i det CIA-finansierte Kyiv Post skriver han om dette.

I følge J.P. Morgan kommer valutareservene i Ukraina til å falle fra 12,6 milliarder dollar i oktober 2014 til bare 7,4 milliarder ved utgangen av 2014, etter å ha falt med nesten 4 milliarder i oktober. Det betyr at landet knapt har valuta til å betale for en måneds import.

Åslund nevner også, som jeg har pekt på tidligere, at ukrainsk hryvnia er i fritt fall og nærmer seg 1:16 mot dollar fra 1:8 da Maidan startet. I september 2014 gjennomførte den ukrainske nasjonalbanken en «stress-test» av 15 banker, og det viste seg at bare fem av dem hadde tilstrekkelig kapital, de var altså de facto konkurs. To av de fem er russiske, to eies av de største oligarkene og én er østerriksk. I juli vurderte IMF Ukrainas budsjettunderskudd til 10,1% av BNP, hvorav 4,3 % var underskudd i Naftogaz. Ved utgangen av 2013 var offentlig gjeld 41% av BNP, og den ventes å bli 75% ved utgangen av året. Inflasjonen er steget fra 0% ved inngangen av året og antas å ligge på 24% ved årets slutt.

Det CIA-støttede statskuppet og krigen mot de russisk-talende i øst har altså økonomisk sett vært det reneste sjølmordsprosjektet for Ukraina. Og nå kommer slakteren Åslund med medisinen:

– Regjeringa må slå de insolvente bankene konkurs. – Den må ikke betale en omstridt gjeld på 1,65 milliarder $ til Gazprom . – Regjeringa må skjære ned offentlige utgifter med 10%, slik det ble gjort i Baltikum. – Deriblant må regjeringa kutte energisubsidiene. Og Åslund avslutter: Den nye ukrainske regjeringa må handle raskt og hardt.

Sjokkdoktrinen fase 2 er i full gang. Regjeringa i Kiev har tatt de nazistiske militsene inn i Nasjonalgarden, så nå kan de i hvert fall handle hardt.

 

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSlaveforhold i britisk fiske?
Neste artikkelTre artikler om Italia, fascismen, mafiaen, terroren og CIA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).