Tre artikler om Italia, fascismen, mafiaen, terroren og CIA

0
Aldo Moro i fangenskap hos Brigate Rosse og likfunnet i Roma 1978

Gjennom tre artikler har jeg sett på hva man nå vet om samarbeidet mellom de hemmelige tjenestene i Italia på søtti- og åttitallet og mafiaen, fascistene og CIA. Og hvordan dette nettverket har begått en lang serie forbrytelser, inklusive en rekke terroraksjoner. Italia kan vise fram virkelige konspirasjoner som overgår de fleste fantasifulle «konspirasjonsteorier». Har man høye tanker om spillereglene i det borgerlige samfunnet, bør man avgjort lese Italias moderne historie.

Blyårene i Italia – terroren, staten og fascismen

Jernbanestasjonen i Bologna etter det fascistiske bombeattentatet

Kronikk i Klassekampen 26. september 2014 Forfatter Jon Rognlien (JR), som kaller seg italolog, som kanskje skal bety Italia-ekspert, går i Klassekampen 20. september til angrep på Antonio Negri. “Hvorfor er dette viktig?” spør JR. “… fordi Negris livsvei fra det italienske fascistdiktaturet på 30-tallet, gjennom katolsk radikalisme til den nye venstresida på 60-tallet, deretter…

Les mer

Italia anklager USA-diplomat for drapet på Aldo Moro

Aldo Moro i fangenskap hos Brigate Rosse og likfunnet i Roma 1978

Italienske etterforskere har bedt om autorisasjon til å innlede formell etterforskning mot den tidligere utsendingen fra US State Department, Steve Pieczenik, for drapet på Italias tidligere statsminister Aldo Moro i 1978. Påtalemyndigheten i Roma sier at den sitter med «solide indisier» som indikerer at Pieczenik var medskyldig i drapet på Moro. Kidnappet på vei til…

Hemmelig avtale mellom den italienske staten og mafiaen på søttitallet

strage di milano

Det fantes en hemmelig pakt, en organisk direkte forbindelse mellom de italienske hemmelige tjenestene og mafiaen Cosa Nostra. To rapporter som er lagt fram under en rettssak i Roma bekrefter for første gang at det var et nett av samarbeid mellom den militære etterretningstjenesten SID og mafiaklanene i Palermo. Avtaler mellom toppledelsen i SID, mafiaen…

Forrige artikkelUkraina foran økonomisk nedsmelting
Neste artikkelNATOs framrykking mot Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).