Slaveforhold i britisk fiske?

0

Slaveforhold i britisk fiske?

Det britiske politiet etterforsker påstander om menneskehandel og slaveri i deler av den britiske fiskeflåte, skriver avisa The Independent.

Det hevdes at utenlandske fiskere som lider under utmattelse og underernæring har hoppet i havet fra britiske fiskebåter for å slippe unna mishandling om bord. Ett tilfelle som etterforskes gjelder en mann som fikk deler av en finger revet av i en ulykke. Han sier at han ikke en gang fikk noe smertestillende og at han måtte jobbe mens blodet rant. Fem timer seinere ble han forlatt på kaia i en skotsk havn.

Politiet undersøker en lang rekke slike historier i en fiskeindustri som omsetter for 770 millioner pund, og som i stadig økende grad bygger på underbetalt utenlandsk arbeidskraft. Fallende fangster og ditto fallende profitt har ført til at eierne er blitt langt mer brutale i sin utnytting av arbeiderne. Mannskaper fra Vest-Afrika og Asia får lønninger på ned mot 600 pund i måneden.

The Home Office sier at man har ei liste på 24 fiskeriarbeidere som er mulige ofre for menneskehandel, men at det faktiske tallet sannsynligvis er mye høyere.

Britisk fagbevegelse reagerer kraftig på opplysningene. Ken Fleming fra International Transport Workers’ Federation (ITF) sier:

Hvis denne industrien bare kan overleve på slaveri, så får heller denne industrien forsvinne.

Moderne slaveri er utbredt i Storbritannia, hvis vi skal tro avisa The Telegraph, som har kjørt flere artikler om dette.
Også BBC har tatt opp det økende moderne slaveriet i Storbritannia. Som noe rett ut av Dickens, sier aktor Joe Boyd i Preston Crown Court.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTISA
– en trussel mot velferd og demokrati
Neste artikkelUkraina foran økonomisk nedsmelting
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).