Beppe Grillo: – Folkeavstemning om å få Italia ut av euroen

2

Beppe Grillo: – Folkeavstemning om å få Italia ut av euroen

Det populistiske partiet Movimento 5 Stelle med milliardær og partieier Beppe Grillo i spissen har lansert en underskriftskampanje i Italia for å få gjennomført en folkeavstemning om euroen. Grillo var i EU-parlamentet og presenterte prosjektet i det Il Messaggero kalte et anti-euro show.

På bloggen sin skriver Beppe Grillo «I Guds og demokratiets navn #FuoriDallEuro»:

Fra 1997 da Italia ga opp lire og gikk inn i ECU (forutsetningen for euroen) har den italienske industriproduksjonen falt med 25%. I den samme perioden har den tyske økt med 26%. Hundrevis av italienske selskaper blir solgt til utlandet og gjør slutt på Made in Italy. Arbeidsløsheten blant ungdom er steget til 43% og en halv million arbeidere er på trygd. Italia kan ikke investere på grunn av den offentlige gjelda og renter på gjeld. … Vi kveles. I løpet av den første uka i 2014 ble det nedlagt mer enn 8000 selskaper, to stykker i timen. Vi må komme oss ut av euroens grep umiddelbart. Før vi går konkurs.

I en analyse på RAI blir det vist til at Grillos plan ikke lar seg gjennomføre fordi den italienske grunnloven ikke tillater at en folkeavstemning setter en internasjonal avtale til side.

Til det svarer Grillo at «dersom vi samler 3-4 millioner underskrifter kan likevel undere skje». (Mens protestantene tror på skriften, tror italienere mye heller på undere, så om dette ikke ville ha fungert i en norsk debatt, så fungerer det i Italia.) Noe mer saklig svarer han at når en rådgivende folkeavtemning er avholdt kan parlamentets to kamre vedta en lov som avvikler Italias medlemskap i euroen.

Det italienske folket er også imot euroen. I en meningsmåling gjort for avisa Il Tempo i mars 2014 svarte 58,1 % av italienerne at de ønsket å forlate euroen, mens bare 35,8% ville beholde den.

 

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. Italia må framleis betale renter og avdrag i Euro. Dersom gjelda er i Euro. Går Italia tilbake til Lire, så vil Lire truleg bli veik i tilhøve til til Euro. Då kan gjelda faktisk auke i %. Elles vil truleg italienske varer bli billegare i tilhøve til varer frå eurolanda. Og det er bra for næringsverksemder i Italia. Om Italia vil tene på å gå ut av euroen er difor eit vanskleg reiknestykke.

    • Jeg er helt enig i dette. Det var da heller ikke mine argumenter jeg presenterte, men Beppe Grillos. Denne artikkelen, som i bloggen ligger under «Lenker», er skrevet for å informere leserne om den pågående diskusjonen i Italia, ikke for å legge fram min egen analyse. Det er slik jeg bruker kategorien «Lenker».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.