Beppe Grillo: – Folkeavstemning om å få Italia ut av euroen

0

Beppe Grillo: – Folkeavstemning om å få Italia ut av euroen

Det populistiske partiet Movimento 5 Stelle med milliardær og partieier Beppe Grillo i spissen har lansert en underskriftskampanje i Italia for å få gjennomført en folkeavstemning om euroen. Grillo var i EU-parlamentet og presenterte prosjektet i det Il Messaggero kalte et anti-euro show.

På bloggen sin skriver Beppe Grillo «I Guds og demokratiets navn #FuoriDallEuro»:

Fra 1997 da Italia ga opp lire og gikk inn i ECU (forutsetningen for euroen) har den italienske industriproduksjonen falt med 25%. I den samme perioden har den tyske økt med 26%. Hundrevis av italienske selskaper blir solgt til utlandet og gjør slutt på Made in Italy. Arbeidsløsheten blant ungdom er steget til 43% og en halv million arbeidere er på trygd. Italia kan ikke investere på grunn av den offentlige gjelda og renter på gjeld. … Vi kveles. I løpet av den første uka i 2014 ble det nedlagt mer enn 8000 selskaper, to stykker i timen. Vi må komme oss ut av euroens grep umiddelbart. Før vi går konkurs.

I en analyse på RAI blir det vist til at Grillos plan ikke lar seg gjennomføre fordi den italienske grunnloven ikke tillater at en folkeavstemning setter en internasjonal avtale til side.

Til det svarer Grillo at «dersom vi samler 3-4 millioner underskrifter kan likevel undere skje». (Mens protestantene tror på skriften, tror italienere mye heller på undere, så om dette ikke ville ha fungert i en norsk debatt, så fungerer det i Italia.) Noe mer saklig svarer han at når en rådgivende folkeavtemning er avholdt kan parlamentets to kamre vedta en lov som avvikler Italias medlemskap i euroen.

Det italienske folket er også imot euroen. I en meningsmåling gjort for avisa Il Tempo i mars 2014 svarte 58,1 % av italienerne at de ønsket å forlate euroen, mens bare 35,8% ville beholde den.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOECD: – I år går Kina forbi Europa i forskning og utvikling
Neste artikkelTyskland gir opp sine klimamål
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).