Kina tar over

0

For første gang er tre kinesiske selskaper på de tre første plassene på Forbes liste over verdens 2000 største selskaper. Kina er nå verdens største handelsnasjon og skal investere mer enn et amerikansk BNP i Det nye silkeveibeltet. De vestlige sanksjonene mot Russland gjør også at de strategiske avtalene mellom disse viktige statene skyter fart for alvor. Det er offisielt: Kina er på vei til å ta over.

Canada Kina
Canadas statsminister Stephen Harper og Kinas statsminister Li Keqiang undertegnet en avtale verdt 2,5 milliarder dollar.

Gruppebilde fra Beijing

Den som kjenner kinesisk protokoll vet at kineserne kan være uhyre subtile når det gjelder å sende sine budskap. På et gruppebilde fra det strategisk viktige APEC-møtet (Asia-Pacific Economic Cooperation) i Beijing 8. november 2014 sto Vladimir Putin, Filippinenes president Aquino og sultan Hassanal Bolkiah av Brunei sentralt sammen med president Xi Jinping. Ute til høyre på bidet så man president Barack Obama. Og det var Xi som var verten. Glem G7, det var på APEC-møtet de måtte alle sammen, blant annet 130 av verdens rikeste selskaper. Lederen for the indispensable nation hadde bare å stille opp som alle andre. Dette kan være et bilde på det dramatiske maktskiftet som er i ferd med å skje. Det er ikke lenger et spørmål og hvis eller kanskje, Kina tar over og det skjer nå.

Verdens tre største selskaper

For første gang troner tre kinesiske selskaper på toppen av den pristisjefylte lista Forbes 2000 over verdens største selskaper uansett bransje. Det er den kinesiske banken ICBC, China Construction Bank og Agricultural Bank of China som tapetserer pallen rød med stjerner. En fjerde kinesisk bank tar niendeplassen. Fem av de øvrige 10 på topp er amerikanske selskaper som nå er vist bort fra toppen. Ingen europeiske selskaper er blant topp ti. Størst av de europeiske er Royal Dutch Shell (nr. 11) og HSBC Holding (nr. 14).

Avtaler med Canada og Qatar

I rask rekkefølge har Kina undertegnet to startegisk viktige handels- og valutaavtaler med Canada og Qatar. Canadas statsminister Stephen Harper og hans kinesiske kollega Li Keqiang undertegnet 8.11.2014 en avtale verdt 2,5 milliarder dollar. Det er både en handelsavtale og en avtale om direktehandel i kinesiske yuan renminbi, altså enda en avtale der Kina går rundt amerikanske dollar. Det gjør Canada til det første amerikanske landet med en handelsavtale i renminbi.

3. november 2014 undertegnet Kina en avtale med Qatar for direktehandel i renminbi. Dermed går Kina helt til hjertet av petrodollarsystemet. Denne avtalen er verdt tilsvarende 5,7 milliarder $ de neste tre år, og Qatar blir det tjuefjerde landet som åpner sitt valutamarked på denne måten for yuan. Med den finansielle rollen Qatar har i Midtøsten, er dette noe langt mer enn en handelsavtale. Blant de andre landene finner vi Argentina, Hviterussland, Brasil, Island, Indonesia, Sør-Korea og Storbritannia.

Kjempeavtaler med Russland

Det har lenge vært en viss skepsis i Russland mot å slippe Kina for tett innpå seg. De to landene har noen øløste grensespørsmål i øst, og i det nærmest folketomme Øst-Sibir ville selv en beskjeden kinesisk innvandring kunne by på politiske problemer. Det har også vært uenighet om pris for gassleveranser. De vestlige sanksjonene mot Russland har fjernet alle russiske hemninger mot store avtaler med Kina, og på ettersommeren og høsten 2014 er det undertegnet en rekke strategiske og store avtaler, og flere vil følge.

Under APEC-møtet i Beijing hadde Putin og Xi et særmøte der Gazprom forpliktet seg til å lever gass fra Vest-Sibir til Kina. Dette kommer på toppen av avtalen fra mai om en gassleveranse som er verdt 400 milliarder dollar. Med den nye avtalen vil Russland levere 68 milliarder kubikkmeter gass til Kina hvert år. Noe av den gassen Russland hadde planlagt å lever til Europa vil bli omdirigert til Kina. Som en del av avtalen vil Kina kjøpe 10% i Rosnefts Vankar-felt.

Kina kommer tungt inn på eiendomsmarkedet i Russland. Russiske Vnesheconombank (VEB) vil få investeringer fra Kina på milliarder av dollar for å få fart på boligbygginga i Russland, melder RIA Novosti. Kinesiske banker er klare til å investere mer enn 10 milliarder dollar i det russiske Yamal-prosjektet for flytende naturgass i russisk Arktis. Her forsvinner Exxon ut på grunn av sanksjonene og Kina kommer inn.

Russlands nest største bank, VTB Group, vurderer å forlate London-børsen og registrere seg på den kinesiske børsen sa bankens øverste leder Andrey Kostiij under APEC-møtet i Beijing.

Rubel/yuan-handel i vært og Kina inn i russisk landbruk

Verdien av handelen i rubel-yuan på Moskva-børsen økte med 80% måned-til-måned i oktober 2014 til en historisk topp på 83,5 milliarder rubel ($ 1,8 milliarder). Under APEC-møtet fortalte sjefen for Russlands største investeringsfond Kirill Dmitriyev at fondet nå vurderer sju store investeringsprosjekter med kinesisk deltakelse, blant annet investeringer i russisk landbruk.

Verdens største handelsnasjon

I 2013 passerte Kina USA som verdens største handelsnasjon. I 2012 hadde landet allerede etablert seg som eksportnasjon nummer 1 og importnasjon nummer 2. I 2006 var USA største handelspartner for 127 land mot Kina som var det for 70 land. I 2012 var forholdet snudd: Kina var største partner for 124 land, USA for 79 land.

Vil eie pallen

Allerede da jeg besøkte Kina i 1998 gikk det opp for meg at Kinas ledere ikke bare tok sikte på en og annen god plassering i den internasjonale konkurransen – de vil ta pallen til odel og eie. (Les: Kina 1999 – Quo vadis?)

Dette har nå gått opp for stadig flere ledere og vanlige folk over hele verden, det er bare i Vesten man holder krampaktig fast på sitt gamle verdensbilde. Det kan bli kostbart – på mange måter.

dragen og onkel sam

Forrige artikkel: Kina vil bygge den nye silkeveien.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKlassekampens valgkamp for Støre
Neste artikkelNorge i Irak: Ny krig for gamle mål?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).