– Det amerikanske århundret er over. Det eurasiske århundret har begynt!

0

– Det amerikanske århundret er over. Det eurasiske århundret har begynt!

Den svært velinformerte og meget skriveføre journalisten Pepe Escobar summerer opp situasjonen etter APEC-møtet i Beijing 8.–11. november 2014:

  1. Beijing vil uten hemninger gå inn for Free Trade Area of the Asia-Pacific (FTAAP) – den kinesiske visjonen av en «alt-inkluderende – vinn-vinn» handelsavtale som virkelig fremmer Asia-Stillehavssamarbeid, i stedet for den USA-drevne, korporasjon-redigerte og svært splittende Trans-Pacific Partnership (TPP).
  2. Byggeplanene er klare for «allsidig tilknytning» i president Xis ord – som innebærer at Beijing etablerer den Asiatiske banken for infrastrukturinvesteringer, Beijing og Moskva forplikter seg til enda en mega-avtale for kjøp og salg av gass – denne gangen gjennom Altai i Vest-Sibir og Kina blar opp ikke mindre enn 40 milliarder dollar for å starte på bygging av Silkeveien økonomiske belte og Den maritime silkeveien for det 21. århundre.

Igjen drar alt seg sammen mot å bli den mest spektakulære, ambisiøse og vidtrekkende multi-nasjonale infrastrukturoffensiven som noen gang er forsøkt: De mange silkeveiene – et komplekst nettverk av høyhastighetstog, rørledninger, havner, fiberoptiske nettverk og avansert telekommunikasjon som Kina allerede bygger gjennom de sentralasiatiske -stanene, knyttet til Russland, Iran, Tyrkia og Det indiske havet og hele veien til Europa med Berlin og Venezia som mål.

Dette bekrefter det jeg skrev her. Men Escobar har med seg et forhold som jeg ikke tok opp:

Det russisk-kinesiske partnerskapet utvikler seg synlig og raskt innen energi, finans og nødvendigvis også på den militær-teknologiske fronten. Dt omfatter at Moskva selger Beijing S-400 luftforsvarssystemer og i framtida også S-500.

S-500 kan avskjære enhver interkontinental ballistisk (ICBM) eller krysserrakett som USA har, mens de russiske ICBM med 17 ganger lydhastigheten og mange stridshoder simpelthen er uslåelige. Beijing på sin side utvikler allerede overflate-til-skip-missiler som kan ta ut alt hva US Navy kan mønstre fra hangarskip til undervannsbåter og mobile luftforsvarssystemer.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSapone artigianale «Made in Tolfa»
Neste artikkelOm Arbeiderpartiet som kapitalens parti
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).