Bulgarias fjerde største bank, Corpbank, konkurs

0

Bulgarias fjerde største bank, Corpbank, konkurs

Den bulgarske banken Corpbank har lenge levd på kanten av stupet. Fortvilte bankkunder opplevde i juni 2014 at kontiene deres ble sperret og at det ikke var mulig å ta ut penger. «Jeg blir rasende av at jeg har penger på konto, men så finnes det ingen muligheter til å få tak i dem,» sa bankkunden Valentina Kuzmanova til Bloomberg. Hun hadde mistet enhver tillit til politikerne, nå ville hun bare ha sparepengene sine – men så fikk hun ikke dem heller.

Corpbank er den fjerde største banken i Bulgaria, og den har håndtert banktjenester for de fleste ministeriene og de statlige selskapene, inkludert landets største energiselskap. Den har også viktige eierposter i aviser og TV-kanaler. Bankskandalen er en del av en korrupsjonsskandale som omfatter hele den politiske eliten i det fattige Balkan-landet.

I virkeligheten var Corpbank insolvent allerede i juni. Sinte innskytere i tusentall sto i kø som på bilder fra USA i 1929 for å få ut pengene sine.  EU måtte gi Bulgaria nødkreditt, blant annet i et forsøk på å unngå bankkollaps. Man fryktet et bankrun og gikk inn med et lån på 1,7 milliarder euro.

Nå er det mulig at også disse pengene er vekk. Regjeringa i Sofia har ikke klart å holde spillet i gang lenger og har måttet innse at Corpbank faktisk er konkurs. I juni måtte statsminister Plamen Orescharski trekke seg på grunn av bankskandalen. Han er neppe den siste som vil få merke konsekvensene av bankkrisa. Konkursen vil koste ikke bare innskyterne, men også bulgarske skattebetalere, dyrt, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Nettstedet har en interessant oversikt over hele den bulgarske bankkrisa her.

For EU er det ikke bare Bulgaria om å gjøre. Hele EUs banksystem er et vaklevorent korthus, og det skal ikke så mye til før det raser. I følge EUs egen «stress test» er det 24 større banker som lever farlig. De hadde en samlet kapitalmanko på 24,6 milliarder euro ved utgangen av 2013.

 

Forrige artikkel– Hvert tredje barn i USA lever i fattigdom
Neste artikkelUkraine Opens To Monsanto And Large-Scale Land-Grabs
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).