Bulgarias fjerde største bank, Corpbank, konkurs

1

Bulgarias fjerde største bank, Corpbank, konkurs

Den bulgarske banken Corpbank har lenge levd på kanten av stupet. Fortvilte bankkunder opplevde i juni 2014 at kontiene deres ble sperret og at det ikke var mulig å ta ut penger. «Jeg blir rasende av at jeg har penger på konto, men så finnes det ingen muligheter til å få tak i dem,» sa bankkunden Valentina Kuzmanova til Bloomberg. Hun hadde mistet enhver tillit til politikerne, nå ville hun bare ha sparepengene sine – men så fikk hun ikke dem heller.

Corpbank er den fjerde største banken i Bulgaria, og den har håndtert banktjenester for de fleste ministeriene og de statlige selskapene, inkludert landets største energiselskap. Den har også viktige eierposter i aviser og TV-kanaler. Bankskandalen er en del av en korrupsjonsskandale som omfatter hele den politiske eliten i det fattige Balkan-landet.

I virkeligheten var Corpbank insolvent allerede i juni. Sinte innskytere i tusentall sto i kø som på bilder fra USA i 1929 for å få ut pengene sine.  EU måtte gi Bulgaria nødkreditt, blant annet i et forsøk på å unngå bankkollaps. Man fryktet et bankrun og gikk inn med et lån på 1,7 milliarder euro.

Nå er det mulig at også disse pengene er vekk. Regjeringa i Sofia har ikke klart å holde spillet i gang lenger og har måttet innse at Corpbank faktisk er konkurs. I juni måtte statsminister Plamen Orescharski trekke seg på grunn av bankskandalen. Han er neppe den siste som vil få merke konsekvensene av bankkrisa. Konkursen vil koste ikke bare innskyterne, men også bulgarske skattebetalere, dyrt, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Nettstedet har en interessant oversikt over hele den bulgarske bankkrisa her.

For EU er det ikke bare Bulgaria om å gjøre. Hele EUs banksystem er et vaklevorent korthus, og det skal ikke så mye til før det raser. I følge EUs egen «stress test» er det 24 større banker som lever farlig. De hadde en samlet kapitalmanko på 24,6 milliarder euro ved utgangen av 2013.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.