35,8 millioner mennesker lever i moderne slaveri

12

Ifølge 2014 Global Slavery Index er det ca. 35,8 millioner mennesker som lever i moderne slaveri. Hele 14,3 millioner av dem lever i India. I EU er det Polen som har flest moderne slaver med 71.900, mens i land som Mauritania og Usbekistan lever ca. 4% av befolkninga i moderne slaveri.

Moderne slaveri
Moderne slaveri

Hva er moderne slaveri?

Walk Free Foundation definerer moderne slaveri slik:

En person som eier eller kontrollerer en annen person på en slik måte at vedkommendes personlige frihet blir helt eller for en stor del avskaffet – med det formålet å utnytte denne personen, gjennom bruk, styring, profitt, traficking eller bli disponert over på annen måte. Former for moderne slaveri er prostistusjon, seksull utnytting, tvangsarbeid, tradisjonelt slaveri og fjerning av organer. Det er snakk om kjøp og salg av barn, gjeldsslaveri, arbeid under trusler om represalier osv.

moderne slaver verstingene 

Verstingene

I Mauritania i Vest-Afrika er det 155.600 mennesker som lever i moderne slaveri. Det er 4% av befolkninga. Like stor andel har Usbekistan, men der utgjør det 1,2 millioner mennesker, konservativt beregnet. Landet er svært avhengig av produksjon og eksport av bomull, og det er i denne produksjonen regjeringa har innført ulike former for tvangsarbeid. Som kjent er Usbekistan det landet der Telenor skaffet seg mobillisenser gjennom å bestikke presidentens datter. Walk Free Foundation sier at det er en klar sammenheng mellom omfattende korrupsjon og moderne slaveri.

I India er det hele 14,3 millioner moderne slaver, det utgjør 1,1 % av befolkninga. Oljediktaturet Qatar, som Norge har tette forbindelser med, er kjent for rå utbytting av utenlandske arbeidere, og troner da også høyt på lista over moderne slaveri med 1,4%.

I absolutte tall ligger Kina på annenplass etter India, men 3,2 millioner eller 0,24% er likevel ”lavt” – i hvert fall i forhold til hva jeg hadde trodd.

 

Polen på topp i EU

Med 71.900 mennesker i moderne slaveri ligger Polen på en overraskende førsteplass i EU, fulgt av Tsjekkia, 37.900, og Ungarn, 35.600. Italia er ført opp med «bare» 11.400 i moderne slaveri, og det er svært lite i forhold til de rapportene man får om slavearbeid i landbruket i sør.

En så betent sak som moderne slaveri er det naturligvis vanskelig å registrere nøyaktig. Det finnes millioner av flyktninger og andre som lever illegalt, og hvor det knapt har vært noen statistiker til å se på arbeidsforholdene, derfor må rapporten tas med en klype salt. Det er fare for at tallene kan være høyere.

moderne slaveri 2

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Dette er utrolig informasjon, som ikke minst må være en vekker for de fagorganisrte i alle land.
  For en tid siden uttalte ILO – Den internasjonale arbeidslivorganisasjonen – at det var omlag tjue fem millioner slavearbeidere i Kina. Mange av disse var barn som i sin tid var pant for foreldres lån, men som som aldri ble innfridd.
  Det må stå høyt opp på dagsorden for internasjonal fagbevegelse og ikke minst for ILO.

  Olav Boye
  Tidligere generalsekretær i Internasjonale Grafiske Føderasjon

  • Du kan jo laste ned hele rapporten. Den virker grundig, og som jeg har pekt på med eksemplene Italia og Kina, er det fare for at tallene heller er for lave enn for høye.

 2. Sagt om det moderne slaveriet: Slaveeieren fra tidligere tider hadde en viss interesse av å ta vare på sin eiendom, og på det viset fikk slaven det minimum av stell han trengte for å utføre en rimelig god jobb for sin eier. I dag har menneskeverdet sunket til et minimum, og mennesker har blitt en bruk og kast vare.

  • Svært godt poeng. Den ekstreme utgaven av dette er organplyndring, hvor slaven bare blir råstoff. Oldtidas slaver var delt på mange klasser. Noen jobbet riktignok i gruvene eller med veibygging, men noen var leger og skriftlærde, slik som for eksempel Ciceros sekretær. Det moderne slaveriet er bare fornedrelse.

 3. Vistnok er handel med kvinner lovleg i nokre land? Det er enormt med kvinneundertrykking i ein stor del av verda. Det er vistnok også 250 millionar barn som blir pressa til å arbeide. Ein kunne tru politikerane kunne gjera meir for å stogge dette. Veldig merkleg dersom regjeringa ikkje tek opp slaveri og barnearbeide i Fn. Også i Noreg er det sannsynlegvis ein del slavar. Dei fleste er nok kvinner.

  Diverre verkar det som om mange politikerar har ein kulturrelativisme. Og dermed vil dei ikkje kritisera U land for dårlege tilhøve som fins i desse. Og så har ein og handelsintersser som verkar inn?

  http://no.wikipedia.org/wiki/Menneskehandel

  http://www.nrk.no/norge/store-morketall-om-menneskehandel-1.11376008

 4. Vi er ca 7 milliarder slaver som omsettes på børsen hver dag? Er det ikke en god ide og opplyse om dette? Hva med deg Pål, liker du å være et omsettelig verdipapir eid av og fritt omsettelig av staten? Hva med dine barn (om du har noen), skal vi ikke befri dem fra å forbli/bli offre av denne stats- og elitedrevne gigantsvindelen? http://youtu.be/yUs2Lbjw4eI

  • I det perspektivet er vi slaver alle sammen. Men da er det kanskje lurt å lage andre begreper, slik at det hele ikke blir en graut hvor man ikke ser nyanser og forskjeller.

   • Slaveri er slaveri, om det foregår åpenlyst eller raffinert og fordekt. Har nettopp sett ditt foredrag fra Degerfors, som jeg syns var meget bra. Nå er ikke veien lang fra de tema du snakker om og over til tema du tidligere har avvist som konspirasjonsteorier. Når en litt etter litt får avdekket hva som foregår i samfunnet, så er det naturlig å begynne å rette fokus mot hva det er slags krefter som står bak, og hva mer faenskap de utsetter menneskeheten for. En må tørre å «ta i det».

 5. Polen på topp.. Den var ny.

  Denne hinter vel om hva som komme skall………. 😉

  «There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by sword. The other is by debt.» John Adams

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.