35,8 millioner mennesker lever i moderne slaveri

0

Ifølge 2014 Global Slavery Index er det ca. 35,8 millioner mennesker som lever i moderne slaveri. Hele 14,3 millioner av dem lever i India. I EU er det Polen som har flest moderne slaver med 71.900, mens i land som Mauritania og Usbekistan lever ca. 4% av befolkninga i moderne slaveri.

Moderne slaveri
Moderne slaveri

Hva er moderne slaveri?

Walk Free Foundation definerer moderne slaveri slik:

En person som eier eller kontrollerer en annen person på en slik måte at vedkommendes personlige frihet blir helt eller for en stor del avskaffet – med det formålet å utnytte denne personen, gjennom bruk, styring, profitt, traficking eller bli disponert over på annen måte. Former for moderne slaveri er prostistusjon, seksull utnytting, tvangsarbeid, tradisjonelt slaveri og fjerning av organer. Det er snakk om kjøp og salg av barn, gjeldsslaveri, arbeid under trusler om represalier osv.

moderne slaver verstingene 

Verstingene

I Mauritania i Vest-Afrika er det 155.600 mennesker som lever i moderne slaveri. Det er 4% av befolkninga. Like stor andel har Usbekistan, men der utgjør det 1,2 millioner mennesker, konservativt beregnet. Landet er svært avhengig av produksjon og eksport av bomull, og det er i denne produksjonen regjeringa har innført ulike former for tvangsarbeid. Som kjent er Usbekistan det landet der Telenor skaffet seg mobillisenser gjennom å bestikke presidentens datter. Walk Free Foundation sier at det er en klar sammenheng mellom omfattende korrupsjon og moderne slaveri.

I India er det hele 14,3 millioner moderne slaver, det utgjør 1,1 % av befolkninga. Oljediktaturet Qatar, som Norge har tette forbindelser med, er kjent for rå utbytting av utenlandske arbeidere, og troner da også høyt på lista over moderne slaveri med 1,4%.

I absolutte tall ligger Kina på annenplass etter India, men 3,2 millioner eller 0,24% er likevel ”lavt” – i hvert fall i forhold til hva jeg hadde trodd.

 

Polen på topp i EU

Med 71.900 mennesker i moderne slaveri ligger Polen på en overraskende førsteplass i EU, fulgt av Tsjekkia, 37.900, og Ungarn, 35.600. Italia er ført opp med «bare» 11.400 i moderne slaveri, og det er svært lite i forhold til de rapportene man får om slavearbeid i landbruket i sør.

En så betent sak som moderne slaveri er det naturligvis vanskelig å registrere nøyaktig. Det finnes millioner av flyktninger og andre som lever illegalt, og hvor det knapt har vært noen statistiker til å se på arbeidsforholdene, derfor må rapporten tas med en klype salt. Det er fare for at tallene kan være høyere.

moderne slaveri 2

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRegionalvalgene i Italia: Sofapartiet overlegen vinner
Neste artikkel1,1% av spanske velgere har stor tillit til regjeringa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).