35,8 millioner mennesker lever i moderne slaveri

0

Ifølge 2014 Global Slavery Index er det ca. 35,8 millioner mennesker som lever i moderne slaveri. Hele 14,3 millioner av dem lever i India. I EU er det Polen som har flest moderne slaver med 71.900, mens i land som Mauritania og Usbekistan lever ca. 4% av befolkninga i moderne slaveri.

Moderne slaveri
Moderne slaveri

Hva er moderne slaveri?

Walk Free Foundation definerer moderne slaveri slik:

En person som eier eller kontrollerer en annen person på en slik måte at vedkommendes personlige frihet blir helt eller for en stor del avskaffet – med det formålet å utnytte denne personen, gjennom bruk, styring, profitt, traficking eller bli disponert over på annen måte. Former for moderne slaveri er prostistusjon, seksull utnytting, tvangsarbeid, tradisjonelt slaveri og fjerning av organer. Det er snakk om kjøp og salg av barn, gjeldsslaveri, arbeid under trusler om represalier osv.

moderne slaver verstingene 

Verstingene

I Mauritania i Vest-Afrika er det 155.600 mennesker som lever i moderne slaveri. Det er 4% av befolkninga. Like stor andel har Usbekistan, men der utgjør det 1,2 millioner mennesker, konservativt beregnet. Landet er svært avhengig av produksjon og eksport av bomull, og det er i denne produksjonen regjeringa har innført ulike former for tvangsarbeid. Som kjent er Usbekistan det landet der Telenor skaffet seg mobillisenser gjennom å bestikke presidentens datter. Walk Free Foundation sier at det er en klar sammenheng mellom omfattende korrupsjon og moderne slaveri.

I India er det hele 14,3 millioner moderne slaver, det utgjør 1,1 % av befolkninga. Oljediktaturet Qatar, som Norge har tette forbindelser med, er kjent for rå utbytting av utenlandske arbeidere, og troner da også høyt på lista over moderne slaveri med 1,4%.

I absolutte tall ligger Kina på annenplass etter India, men 3,2 millioner eller 0,24% er likevel ”lavt” – i hvert fall i forhold til hva jeg hadde trodd.

 

Polen på topp i EU

Med 71.900 mennesker i moderne slaveri ligger Polen på en overraskende førsteplass i EU, fulgt av Tsjekkia, 37.900, og Ungarn, 35.600. Italia er ført opp med «bare» 11.400 i moderne slaveri, og det er svært lite i forhold til de rapportene man får om slavearbeid i landbruket i sør.

En så betent sak som moderne slaveri er det naturligvis vanskelig å registrere nøyaktig. Det finnes millioner av flyktninger og andre som lever illegalt, og hvor det knapt har vært noen statistiker til å se på arbeidsforholdene, derfor må rapporten tas med en klype salt. Det er fare for at tallene kan være høyere.

moderne slaveri 2

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.