Tysk eksport til Russland: Minus 26,3%

0

Tysk eksport til Russland: Minus 26,3%

Tysk industri har dramatiske tap på sanksjonspolitikken mot Russland. Deutsche Wirtschafts Nachrichten melder at særlig den viktige maskinindustrien er i hardt vær. Eksportnedgangen kan bli på 35%. Tall fra Statistische Bundesamt viser at samlet tysk eksport i årets første åtte måneder har falt med 16,6%.

For tyske maskinprodusenter er Russland det fjerde viktigste markedet. Så for dem er tapet av markedsandeler i Russland spesielt dramatisk. Lederen for deres industriforening Reinhold Festge, som lenge har kritisert sanksjonspolitikken, sier i en kommentar:

Dette er bittert for oss. Tilbydere fra Asia, og spesielt fra Kina, går straks inn og fyller den nisjen som vi taper. Og tyske produsenter taper den tilliten de har bygd opp gjennom mange år for å være pålitelige leverandører.

Eckhard Cordes, som er en av Tysklands ledende industrifolk og nestleder i CDUs økonomiske råd, sier:

I Tyskland truer dette mellom 50.000 og 60.000 jobber dersom produsentene ikke klarer å kompensere for tapet på andre markeder.

Vel så viktig er det at tapet av markedsandeler i Russland ikke blir så lett å vinne tilbake igjen for tysk industri, siden Russland allerede har funnet alternative leverandører.

Spørsmålet er hvor lenge det tyske borgerskapet vil finne seg i slike tap som er tvunget på dem fra USA. Visepresident Joe Biden sa jo rett ut at sanksjonene ikke var noe Europa ønsket, og at USA «noen ganger nærmest måtte gjøre dem forlegne» for å få dem til å ta slike tap. Det tyske sosialdemokratiske partiet har gått aktivt inn for sanksjoner, men når oppsigelsene i industrien kommer, er det ikke så sikkert at fagbevegelsen vil fortsette å følge partiet.

 

Forrige artikkelSå gjennomskuelige er vi
Neste artikkelKampen mot TTIP
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).