Marine Le Pen angriper TTIP-avtalen

7

Marine Le Pen angriper TTIP-avtalen

Den franske høyreekstremisten Marine Le Pen vil ha EU-parlamentet til å fastslå at TTIP-forhandlingene kan undergrave suverenitet, miljø og sosial velferd, i følge ABC-nyheter. Og utrolig nok lar den såkalte venstresida henne få eierskap til denne saka ved å danne front med EU-kommisjonen mot henne.

Marine Le Pen, som leder det franske partiet Front National, kritiserer forhandlingene for hemmelighold. Hun slår fast at en TTIP-avtale vil svekke landenes nasjonale selvråderett, miljøet og den sosiale velferden. Det skjer i et eget forslag til vedtak i EU-parlamentets handelskomité. Der vil hun ha EU-parlamentet til å fastslå at TTIP vil undergrave medlemslandenes nasjonale suverenitet. Begrunnelsen er at avtalen gir private selskaper rett til å saksøke stater, dersom lovendringer gir investorer økonomisk tap. Det å avtalefeste en slik rett, kalt investor‑state dispute settlement (ISDS) på stammespråket, er ankepunkt også for mange grasrotorganisasjoner.

I følge Le Figaro i 2012 mente:

 • 82% av arbeiderne i Frankrike at EU ikke bidro til å løse krisa.
 • 66% av arbeiderne så på euroen som et handikap.
 • 95% av arbeiderne mente at euroen hadde ført til høyere priser.
 • 75% av arbeiderne mente at euroen hadde bidratt til høyere arbeidsløshet.
 • I befolkninga som helhet ønsker 35% å vende tilbake til franc, mens 53% av arbeiderne ønsker dette.
 • 67% av befolkninga og 79% av arbeiderne mente at Maastricht-avtalen hadde gjort vondt verre. Hvis det hadde vært avstemning i 2012 ville bare 14% ha stemt for den.
 • 69% av arbeiderne ønsker mindre europeisk integrasjon og ikke mer.

Og så lar den såkalte venstresida høyrepopulistene ta eierskap til EU-motstanden. Snakk om å skyte seg sjøl i begge føttene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Nei, nei EU er jo internasjonal solidaritet… Bort med den onde nasjonalstaten…. Slik er tonen på kontinentet. Spesielt de fattigste landene som tror de skal få fri flyt av velferd. Så blir det fri flyt av fattigdom isteden.

  • Jeg kjenner igjen holdninga fra her i Italia. For femten år siden trodde mange at det bare var å fylle ut noen skjemar, så kom det penger fra EU. Og sånn var det til dels en stund. Det hjalp ikke så mye at vi sa at det ville ta slutt. Men det gjorde det, og det så ettertrykkelig.

 2. […] Marine Le Pen, som leder Front National, kritiserar tillsammans med andra i ett resolutionsförslag … Hon fastslår att ett TTIP-avtal försvagar nationell självbestämmanderätt, miljön och social välfärd. Hon må ha fel i många frågor, och främst för att hon företräder en prokapitalistisk invandrarfientlig politik, men i detta har hon rätt. För vänstern gäller det att inte bara påtala faran med TTIP utan att särskilt koppla TTIP till kapitalismen som sådan, och lägga ned mycket mer arbete att utveckla konkreta förslag för en demokratisk, socialistisk värld. Men enligt Steigans blogg är det sannolikt att (delar av?) vänstern går på EU-kommissionens linje just för att den ses som invandrafientlig. […]

 3. Ubeskrivelig klønete håndtert av venstresida. Og begrunnelsen er verre enn verst: Hvis høyrepopulister sier noe fornuftig (og det hender faktisk av og til), må venstresida være imot fordi den ikke kan gi høyrepopulistene «rett». Da vet vi det. Hvis Frp f.eks skulle finne på å prate pent om fagbevegelsen, må altså venstresida plutselig være imot fagbevegelsen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.