6,3 millioner grekere lever i fattigdom eller på randen av fattigdom

2

6,3 millioner grekere lever i fattigdom eller på randen av fattigdom

Tre av fem grekere, eller 6,3 millioner mennesker, lever i fattigdom eller risikerer å havne i fattigdom i følge tall fra 2013. Dette viser tall fra det greske parlamentets budsjettkontor som ble publisert 25. september 2014.

Rapporten som har tittelen Minimuminntektspolitikk i Den europeiske union og i Hellas – en komparativ analyse viser at «om lag 2,5 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensa» og at «3,8 millioner mennesker står overfor en trussel om fattigdom på grunn av materiell deprivasjon og arbeidsløshet», altså totalt 6,3 millioner mennesker.

Økonomene i statens budsjettkontor, som skrev rapporten, argumenterer med at «i motsetning til andre europeiske land som bruker sosiale programmer for å utjevne ulikheter, så reagerer Hellas langsomt enda landet har enorme problemer med ekstrem fattigdom.» De føyer til at det er stort behov for sosialhjelp, men tilskudd gis bare delvis og med svært mange feil og utelatelser.

«De sosiale sikkerhetsnettene er utilstrekkelige og det er ingen utsikter til at tapte inntekter kan fås tilbake på grunn av vedvarende økonomisk resesjon.»

I følge Eurostat står Hellas på toppen av lista over størst fattigdom i Europa med 23,1% av befolkninga.

Det venstreradikale Syriza-partiet leder nå på meningsmålingene og ville blitt største parti dersom det var valg i morgen med 23,6% mot regjeringspartiet Nytt demokrati 19,9%.

Derfor prøver regjeringa Samaras nye triks for å få økonomien i landet til å virke bedre enn den er. I følge Reuters leter statsministeren etter en ny narrativ.

Så spørs det om grekerne vil bli mette av å bli servert en ny narrativ, eller om de vil kreve virkelige forandringer.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Det kan se ut til at så mye som drøyt 24% av de spurte i den undersøkelsen har oppgitt at de ikke vet hvilket parti de vil stemme på. Om den relative oppslutningen blir den samme om partiene hos gruppen som har svart at de ikke vet så ville Syriza endt med 30%. For å styre alene må man ha omkring 40%. 251 mandater fordeles først mellom alle partier. 50 tilleggsmandater går så til største parti. I en annen meningsmåling for ikke lenge siden fikk Syriza drøyt 26%:

  http://greece.greekreporter.com/2014/09/21/opinion-polls-syriza-in-the-lead-over-new-democracy/

  Tall for samtlige partier for begge undersøkelsene er oppgitt i den artikkelen. Med 26% blir oppslutningen om Syriza blant dem som har oppgitt partipreferanse ca 35%. Med de 50 tilleggsmandantene vil Syriza dermed være avhengig av støtte fra et parti med 5-6% oppslutning. Det nye partiet To Potami («Elva») med Stavros Theodorakis som leder ligger på drøyt 4%, det samme gjør KKE. Med den oppslutningen Syriza har nå vil de være avhengig av støtte fra begge disse partiene, evnt fra PASOK. To Potami er et «liberalt og sosialdemokratisk» parti, mye basert på partilederens personlige popularitet. Dette virker som et parti som plukker opp en del av restene etter PASOK. To Potami og PASOK kunne her evnt havne i vippeposisjon sammen (litt som Venstre og Krf ?, men på motsatt side).

  Det mest påfallende i denne undersøkelsen er nå vel tross alt likevel at det er en overveldende skepsis i den greske befolkningen til samtlige aktuelle alternativer. Det er omtrent like få som tror at Syriza og Ny Demokrati vil lykkes (hhv 25% og 24%) Hele 59% svarer at de ikke tror at Syriza vil være istand til å styre med noen større suksess.

  The survey also showed that 25 percent of participants felt that SYRIZA was capable of running a successful administration, while 59 percent of respondents said they didn’t think the opposition party was capable of running the country successfully. Only 24 percent of poll participants felt that the current coalition government was able to lead Greece to exit the financial crisis. http://www.phantis.com/news/syriza-ahead-nd-new-opinion-poll-shows

  Det stemmer jo også bra med at det er såpass mange som en fjerdedel som svarer at de ikke vet hvilket parti de vil stemme på. Det positive med dette må vel evnt være at svært mange grekere har fått et ganske realistisk syn på hva de parlamentariske partiene faktisk kan utrette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.