Klart for «fargerevolusjon» i Hongkong?

13

Titusener av demonstranter har overtatt gatene i Hongkong i protest mot den nye valgloven som forutsetter at kandidatene skal godkjennes på forhånd fra Beijing. Inspirert av Ferguson, USA går mange mot politiet med hendene i været og roper «Ikke skyt!»

hongkong protest

Politiet har svart på protestene med tårgass og pepperspray. Wikipedias artikkel her.  BBCs artikkel her. Protestene ledes av en organisasjon som kaller seg Occupy Central, og aktivistene har gitt bevegelsen navnet Paraplyrevolusjonen.

Protestene pågår og konflikten kan utvikle seg. Per 30. september sa myndighetene at de har trukket tilbake opprørspolitiet. Bilder viser demonstranter som bærer svære bannere med «They can’t kill us all!» – åpenbart beregnet på et utenlandsk TV-publikum.

En så stor bevegelse har opplagt reelle årsaker, og det blir neppe den siste protestbevegelsen i Kina, med alle de konfliktene som ligger rett under overflaten der.

Men samtidig lukter det fargerevolusjon lang vei. Årsrapporten til National Endowment of Democracy, CIAs lett kamuflerte cover, viser tre bevilgninger derfra, og en av dem gjelder National Democratic Institute og er på $460.000. De får pengene for å

fostre bevissthet om Hongkongs politiske institusjoner og konstitusjonelle reformprosess og utvikle kapasitet blant innbyggerne – spesielt universitetsstudentene – til å delta mer aktivt i den offentlige debatten om politisk reform, utvikle parlamentarisk oppfølging, en spørreundersøkelse og utvikle en internettportal for å gi studentene og innbyggerne mulighet til å utforske reformer som kan føre til allmenn stemmerett.

Peter Lee har en velinformert artikkel i Asia Times der han avviser en parallell med Tienamen-protestene i 1989 og skriver:

Occupy Hongkong er et nøye planlagt program med sivil ulydighet, opptrapping og provokasjon som har til hensikt å provosere fram ei politisk krise som vil polarisere opinionen i Hongkong.

Så nå er spørsmålet: Når kommer Victoria Nuland og John McCain med kaker?

Oppdatering:

Jeg skriver i denne kommentaren at jeg synes jeg kan lukte fargerevolusjon lang vei. Det viser seg at luktesansen ikke er så dårlig. En leser viser i en kommentar til en artikkel av Tony Catalucci under tittelen US Openly Approves Hong Kong Chaos it Created der han viser at US State Department åpent stiller seg bak Occupy Central og at National Endowment for Democracy (aka CIA) har jobbet med dette i årevis.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Nulan og McCain er sikkert på vei.
  La oss imidlertid håpe at våre egne, Børge og Erna greier å legge bånd på seg denne gangen. I Ukraina gikk det, etter min mening, skikkelig galt, da de begge engasjerte seg, før kuppet, ved å reise til Kiev, for «å ha samtaler med begge parter»…
  Setter pris på at noen (du) belyser denne saken.

 2. I Hong Kong må kandidatene godkjennes av Beijing. I USA må de godkjennes av oligarkene. Same difference, spør du meg.

 3. Den artikkelen Jan Herdal viser til inneholder mye faktisk informasjon om hvordan US State Department står direkte bak Occupy Central og deres manipulasjon av studentbevgelsen i Hngkong. Bør leses grundig.

 4. Om folk som støtter demokrati i Hong Kong får støtte fra USA – er det så mye verre enn at NEI til EEC fikk støtte av Sovjet/KGB.

  NB: Samme faktum får meg ikke til å ha mindre respekt fra noen (har full respekt for Nei til EU)

  De fleste uansett gode eller dårlige hensikter er pragmatiske ….

  Blir litt manisk diskusjon når alle bevegelser i verden skal klassifiseres ut fra om noen kr kommer fra USA eller ikke…..

  Mener du f. eks. at Liberia skal si nei takk til penger bevilget for å bekjempe ebola fordi de kommer fra USA …..

  • Det USA gjør i Afrika er stort sett å sende tropper. Og det jeg tar opp i denne artikkelen dreier seg om at USAs State Department har en strategi med regimeendringer der de bruker NGOer som våpen. Det har ikke noe med hjelp å gjøre.

   • Du svarte egentlig ikke på spørsmålet. Spørsmålet er: Vil penger mottatt fra USA (uansett kilde) alltid være galt?

    • Norske lovgivere mener følgende om det å motta penger fra fremmed makt (straffeloven):

     § 97 a. Norsk borger eller en i Norge hjemmehørende person som av fremmed makt eller av parti eller organisasjon som opptrer i dens interesse, for seg eller for parti eller organisasjon her i landet tar imot økonomisk støtte for å påvirke almenhetens mening om statens styreform eller utenrikspolitikk eller til partiformål, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.

     Jeg synes ikke det er en helt urimelig bestemmelse.

     • jeje …. Du er håpløs …. Har du noen gang reflektert hvorfor du og dine meningsfeller utgjør en marginal gruppe … Kanskje lurt å stikke fingern i jorda …..

      Kommer lite ut av dette ser jeg

 5. Pengebeløpene Ap og Høyre har mottatt fra USA (og muligens Israel, uten at jeg vet det), blir aldri diskutert offentlig. Men venstresida , som faktisk har tatt et oppgjør med sin egen naivitet overfor «arbeiderparadisene» bak jernteppet, skal det gnåles på i all evighet. Venstresida har gjort sine feil, det skal innrømmes. Men det har jamen høyresida også. Høyresidas nesegruse støtte til «krigen mot terror» har vært ei katastrofe. Den har spilt ballen rett i hendene på islamsk høyreekstremisme og reaksjonære imamer som ser seg tjent med å splitte arbeidsfolk etter religiøse og kulturelle skillelinjer. Høyresida og de islamske høyrekreftene løper hverandres ærend.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.