Klart for «fargerevolusjon» i Hongkong?

0

Titusener av demonstranter har overtatt gatene i Hongkong i protest mot den nye valgloven som forutsetter at kandidatene skal godkjennes på forhånd fra Beijing. Inspirert av Ferguson, USA går mange mot politiet med hendene i været og roper «Ikke skyt!»

hongkong protest

Politiet har svart på protestene med tårgass og pepperspray. Wikipedias artikkel her.  BBCs artikkel her. Protestene ledes av en organisasjon som kaller seg Occupy Central, og aktivistene har gitt bevegelsen navnet Paraplyrevolusjonen.

Protestene pågår og konflikten kan utvikle seg. Per 30. september sa myndighetene at de har trukket tilbake opprørspolitiet. Bilder viser demonstranter som bærer svære bannere med «They can’t kill us all!» – åpenbart beregnet på et utenlandsk TV-publikum.

En så stor bevegelse har opplagt reelle årsaker, og det blir neppe den siste protestbevegelsen i Kina, med alle de konfliktene som ligger rett under overflaten der.

Men samtidig lukter det fargerevolusjon lang vei. Årsrapporten til National Endowment of Democracy, CIAs lett kamuflerte cover, viser tre bevilgninger derfra, og en av dem gjelder National Democratic Institute og er på $460.000. De får pengene for å

fostre bevissthet om Hongkongs politiske institusjoner og konstitusjonelle reformprosess og utvikle kapasitet blant innbyggerne – spesielt universitetsstudentene – til å delta mer aktivt i den offentlige debatten om politisk reform, utvikle parlamentarisk oppfølging, en spørreundersøkelse og utvikle en internettportal for å gi studentene og innbyggerne mulighet til å utforske reformer som kan føre til allmenn stemmerett.

Peter Lee har en velinformert artikkel i Asia Times der han avviser en parallell med Tienamen-protestene i 1989 og skriver:

Occupy Hongkong er et nøye planlagt program med sivil ulydighet, opptrapping og provokasjon som har til hensikt å provosere fram ei politisk krise som vil polarisere opinionen i Hongkong.

Så nå er spørsmålet: Når kommer Victoria Nuland og John McCain med kaker?

Oppdatering:

Jeg skriver i denne kommentaren at jeg synes jeg kan lukte fargerevolusjon lang vei. Det viser seg at luktesansen ikke er så dårlig. En leser viser i en kommentar til en artikkel av Tony Catalucci under tittelen US Openly Approves Hong Kong Chaos it Created der han viser at US State Department åpent stiller seg bak Occupy Central og at National Endowment for Democracy (aka CIA) har jobbet med dette i årevis.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAralsjøen er tørrlagt!
Neste artikkel6,3 millioner grekere lever i fattigdom eller på randen av fattigdom
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).