– Vesten demoniserer Putin

3

– Vesten demoniserer Putin

– Deler av den vestlige verden demoniserer Vladimir Putin og Russland, sier Julie Wilhelmsen, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). Hun mener det gjør det vanskeligere å forholde seg pragmatisk til Russland.

– Dermed blir det vanskeligere å forholde deeskalere krisen og bringe den lengre vekk fra et blodbad, sier Wilhelmsen.

– Det er veldig problematisk det som nå skjer. Når motparten blir sett på så forskjellig og farlig at det ikke lengre går an å snakke sammen blir konflikten ekstremt tilspisset, sier Wilhelmsen. Hun tror ikke på noen løsning i Ukraina-spørsmålet uten at Russland er med på diskusjonen, samme «hvor mye gærent Russland har gjort».

– Hele premisset for å ikke snakke med Putin er at han er en slags irrasjonell aktør med ekspansive ambisjoner som må stoppes – hvis ikke kommer han til å annektere Baltikum og Moldova. Jeg deler ikke den analysen, sier Wilhelmsen. Hun sier mange russere ikke forstår hvorfor vesten ikke har større forståelse for Russlands posisjon.

Wilhelmsen deltok i et debattprogram i NRK tidligere i høst sammen med vodkajournalistikkens fremste representant, Hans Wilhelm Steinfeld. Der ble hun beskyldt for å være «Putin-tilhenger» bare fordi hun oppfordret til å se konflikten fra begge sider.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Putin er en rasjonell maktpolitiker. Han er ingen demokrat, så dermed representerer han ei type politikere både USA og EU diskuterer med hele tida. Flere av NATOs «samarbeidsland» har et minst like stygt rulleblad mht menneskerettigheter som Putins Russland. Og at russerne kommer til å ete opp halve Europa hvis de ikke blir kastet ut av Ukraina, er noe vås. Russland reagerer helt etter boka på krisa i Ukraina. Sett fra russisk synspunkt, er det vestmaktene som blander seg inn i Ukrainas indre affærer, og Russland som beskytter en forfulgt minoritet i Øst-Ukraina. Jeg er helt uenig i måten Russland «beskytter» russisk-ukrainerne på, men jeg ser ingen rasjonelle argumenter for at Russlands interesser i Ukraina er mindre legitime enn USAs og EUs

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.