
Statoil meldte 12. september 2014 at de har solgt en rekke lisenser og eiendeler på norsk sokkel. Av de viktigste er andeler av Aasta Hansteen-prosjektet i Norskehavet og den tilhørende rørledningen Polarled.

I tillegg selger Statoil seg ned i Asterix og trer fullstendig ut av de produserende feltene Gjøa og Vega, samt at de selger seg i ned i fire letelisenser. (Kilde: Teknisk Ukeblad)
At Statoil trer ut av Vega gjør at Wintershall også tar over operatørskapet, slik de også gjorde da Statoil solgte seg ut av Brage-prosjektet.
Dette selges inn som en styrking av Statoils strategi (hva ellers?). Men det er i virkeligheten et tegn på at Statoil i likhet med de andre oljegigantene ikke får profitt nok ut av de rådyre investeringene sine.
Og norsk oljeproduksjon går ugjenkallelig nedover: Verdien av oljeeksporten falt i juli med snaut 20 prosent på ett år. Verdien av tørrgasseksporten falt med 28 prosent, som følge av både redusert volum og betydelig redusert pris.
Les: Statoils salg avrsler røffe tider.
Statoil besluttet utbygging av Aasta Hansteen med forventninger om tilgang på tilgrensende arealer – les Lofoten, Vesterålen, Senja – som kunne gjøre investeringen lønnsom.
Siden PUD ble levert har den blå-blåe regjeringen fredet LoVeSe.
Statoil vet at åpning av LoVeSe nå er politisk umulig i overskuelig framtid. Men Wintershall har muligens ikke tilgang til samme informasjon som Statoil.
Spørsmålet nå er hva som skjer når Wintershall oppdager at de har kjøpt katta i sekken.
Bjørnar Nicolaisen, kystfisker og varsler.
Katta i sekken er ordet.